Понеделник, 27 Март 2023
02
апр
2
 

Д-р Маджаров: Ние сме много изморени и натоварени, но не бива при всяко решение да ставаме жертвен агнец

Целият ЕС прилага мерки, които практически не действат, категоричен е председателят на БЛС

Петък, 02 Април 2021 | 09:38:38
2

Целият ЕС прилага мерки, които практически не действат. Това заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Вижда се, че мерките, които се прилагат в Европа и в България, не облекчават ситуацията. Истината е, че единственият континент, к

Целият ЕС прилага мерки, които практически не действат. Това заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Вижда се, че мерките, които се прилагат в Европа и в България, не облекчават ситуацията. Истината е, че единственият континент, който не успя да се справи с епидемията, е Европейският континент“, коментира той.

Ако една държава твърди, че има строги мерки, и в същото време има пик на инфекцията, това означава, че някой не ги спазва, заяви председателят на БЛС.

Добрите примери за справяне с кризата по думите му са Китай, Сингапур, Нова Зеландия, Виетнам, които прилагат много тежък локдаун при засечени дори няколко случая, с масово тестване. Искаме или не искаме, това ще е начинът, по който ще трябва да се справяме, заяви д-р Маджаров.

Запитан за натоварването на лечебните заведения в момента, той отбеляза разликата с предишните вълни на епидемията – че британският щам е много по-заразен и много повече хора имат симптоми. Болниците обаче вече имат изграден алгоритъм на работа в сравнение с есента, няма съпротива от страна на отделни институции, каза той.

„Стига вече сме говорили за лекарите и за здравната система. Ние сме много изморени и много натоварени, но не бива при всяко решение да ставаме жертвен агнец. Решенията трябва да се обосновават със здравето на хората“, категоричен бе той.

Той коментира и случая с искано заплащане за издаден сертификат за ваксинация срещу COVID. „В условия на епидемия и извънредно положение държавата е длъжна да осигури всички мероприятия около епидемията, свързани с издаване на документи, лечение, ваксинация, да бъдат безплатни. И тя го прави”, посочи д-р Маджаров, като припомни, че поставянето на ваксини се плаща на този, който ваксинира. „Някои лечебни заведения от извънболнична помощ – било от специализираната помощ или общопрактикуващи лекари, не бяха разбрали това и решиха, че сега е моментът да сложат цена“, изтъкна той. Въпросът вече е уреден с анекса към НРД, разясни той и допълни, че се очаква документът да бъде обнародван още днес в Държавен вестник.

Всичко, свързано с имунизацията на гражданите, е в цената, която заплаща държавата. За периода на извънредното положение държавата покрива тези разходи и абсолютно никой няма право да иска пари, категоричен бе председателят на БЛС.

Със същия анекс трябва да се реши и проблемът със заплащането на лечението на болни с COVID, установени чрез PCR тест, допълни той. Доказан с антигенен тест с клинична картина е много по-истински COVID болен, отколкото човек, който няма симптоми, само положителен е и е в системата, изтъкна д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NA$y

Гост 02.04.2021 19:49:40

Все едно слушам някой комуняга от партиите хамелеони. Безплатно това ,безплатно онова. Мръсни червени чички. Ще видим след някоя и друга година къде ще намерите лекари пееейки тази мантра в 76те години комунизъм.

Гост 02.04.2021 13:13:59

Всеки да си вади сертификата,там където е ваксиниран. Или да си извади ел. подпис,като иска да му е безплатно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие
27.03.2023 16:01:24

Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие

За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн. лв. от определените стойности на ни ...

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе
27.03.2023 15:19:41

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе

Българският лекарски съюз категорично осъжда ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...