!
Петък, 19 Юли 2024
22
юни
4
 

Д-р Маджаров: Няма време за отлагане на реформите

Създаването на иновативни фондове би помогнало за по-ефективното акумулиране на средства за лечение чрез иновативна медицина, каза Лука Чичов

Вторник, 22 Юни 2021 | 14:25:14 Надежда Ненова
4

„Да говорим по-малко за разходи в здравеопазването, а повече за инвестиции“. За това призова Лука Чичов, председател на Здравния комитет, при представянето н

„Да говорим по-малко за разходи в здравеопазването, а повече за инвестиции“. За това призова Лука Чичов, председател на Здравния комитет, при представянето на доклада на Здравния комитет на Американската търговска камара по време на дискусията с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема „Инвестиции в здравеопазването“. Организатори са партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ – Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

„Не е коректно да се твърди, че няма напредък в България в областта на здравеопазването за последните 20 години. Българската здравна система реално отбелязва осезаем напредък“, каза Чичов.

Той подчерта, че има различни обективни показатели за този напредък, като се започне с увеличаването на продължителността на живота от 71,7 на 75 години, макар че имаме още за да догонваме средната продължителност на живота в ЕС. По думите му сред останалите показатели са достъпът до иновативна терапия и

увеличението на разходите на глава от населението за здравеопазване,

които са се увеличили повече от три пъти от 513 евро на човек през 2003 г. на 1637 евро през 2019 г.

„Ако сме обективни, трябва да обърнем внимание и на това, в което изоставаме спрямо ЕС“, каза Чичов. Статистиката по предотвратима смъртност показва, че у нас преждевременно умират 427 души на 100 000, а с по-лоши показатели от нас са само Унгария, Румъния, Литва и Латвия. Данните са за 2017 г. По отношение на най-масовите заболявания също сме сред най-изоставащите държави. У нас случаите на инсулти и хипертония са 4 пъти повече спрямо средното за ЕС, а исхемичната болест на сърцето – 1,5 пъти.

Според статистиката на Здравния комитет 39,3% са преките доплащания от пациентите в системата на здравеопазването и в това отношение сме на четвърто място след Кипър, Гърция и Латвия. „Има статистики, които показват, че доплащанията са 50% и сме на последните места в Европа“, каза Чичов.

Пет идеи за подобряване на системата се предлагат в доклада на Американска търговска камара в България. Това са: превенция, скрининг и иновативна медицина; инициативи за дигитализация; промяна от ИТ-здравеопазване към истинско дигитално здравеопазване; нужда от реална реформа на модела на финансиране на системата и ефективно използване на европейските фондове.

„Всяка една от идеите може да допринесе

както за ефективно разходване на средства за здраве,

така и за подобрение на здравето на всеки един български гражданин“, каза Чичов и припомни разписаните в доклада подробности за петте идеи.

Реална реформа на модела на финансиране на системата може да бъде реализирана по четири основни начина: систематична промяна, създаване на иновативни фондове, по-ефективно преразпределение в посока „здраве“ от събраните данъци и акцизи и приоритетно насочване на инвестиции в здравеопазване от европейските фондове и механизми.

„По-конкретно систематичната промяна според експертите включва възможността от

преразглеждане на модела на НЗОК и промяна на цялостния модел на финансиране у нас,

като се почерпят добри практики от здравните системи на Франция, Германия, Швейцария и др. Създаването на иновативни фондове би способствало за по-ефективното акумулиране на средства за лечение чрез иновативна медицина. Подобни механизми има създадени и работят в Италия, Шотландия и Уелс“, уточни Лука Чичов.

„Българското здравеопазване трябва да направи стратегически скок и да се приземи там, където е здравеопазването в доста от европейските държави“, заяви на свой ред Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

„Вярно е, че направеното днес дава резултати много по-късно, но няма време да се отлагат реформите. Ние чухме за всички проблеми, които съществуват в българското здравеопазване – от кадровия сред медицинските специалисти през демографските до достъпа на пациентите до иновативни терапии. По-важно е да видим дали можем да се обединим около общи действия по тях“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Изводите в доклада не учудват никого, но е друго да бъдат обективизирани. Ние сме толкова силни, колкото сме обединени и толкова слаби, колкото сме разединени. Стратегическият скок може да бъда направен само с промяна в мисленето“, коментира председателят на БФС Асена Сербезова.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rkFV

Гост 22.06.2021 23:39:45

Едни и същи разтегачи на локуми: Деян Денев, Маджаров, Сербезова и цялата пасмина от парламента. Иновации, превенция, прецизна медицина, електронно здравеопазване, бля-бля. И тия американски лизачи от нар търговска камара, Гнус!

Гост 22.06.2021 22:25:00

Стига вече с тези псевдофоруми на Арфарма. И винаги ми е било чудно как висши здравни политици участват така охотно на техните форуми. Да не говорим за дълбокомислените изводи от техните псевдофоруми. Едно и също нещо години наред....... Deja vu...

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2021 19:31:35

Ако продължавате да плащате на лекаря по-малко от монтьорче на гуми всичките ви глупави високопарни ,фалшиво-научно лъжливо-икономически и финансово-счетоводни чекии за пред публика ,безплодни затова думи отиват в кошчето при поредната Здравна Стратегия (написани поне 5 за последните 31 години в които финансиране на лекарския и сестринския труд не са предвидени до нивата на средноевропейските. Скоро ще видите какво значи здравна система без наличен човешки фактор . Чещайте си още задните части ,няма кой да ви чака . Всеки ден 2 лекари се махат от кочинката с богатия социалистически речник от тъпи пресконференции и въздъхват облекчено в самолета...

М.с 22.06.2021 22:30:59

+++


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...