Четвъртък, 04 Март 2021
27
ян
3
 

Д-р Маджаров: Опитите за прогнози при тази пандемия се оказаха невъзможни

Нелепо е да се обвинява здравният министър в лични интереси, когато се стреми да опази живота на хората

Сряда, 27 Януари 2021 | 09:45:10
3

Опитите за прогнози при тази пандемия се оказаха невъзможни. Това констатира пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Д-р Маджаров изтъкна, че големият ръст на заболели през есента до голяма степен се дължи на общув

Опитите за прогнози при тази пандемия се оказаха невъзможни. Това констатира пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров изтъкна, че големият ръст на заболели през есента до голяма степен се дължи на общуването на хора именно на празнични събирания, когато те прекарват по-дълго време заедно. „Ние разбираме техните притеснения, разбираме, че семействата им остават без препитание и затова трябва да получат своите помощи. Единствената светлина в тунела пред такива бизнеси като хотелиерския, ресторантьорския, изобщо забавната индустрия, е ваксинирането. Това, което трябва да направим, е максимална част от персонала на тези заведения и изобщо от обществото да бъде ваксинирано. Това е начинът да заживеем живота си по същия начин", заяви той.

По думите му през изминалата година е постигнат баланс между политическите решения и здравните мерки.

Що се отнася до ваксините той заяви, че по-скоро ще зависим от доставките, отколкото от организацията, и ако има достатъчно ваксини, те ще бъдат поставени. Запитан дали не сме направили грешка, че не сме започнали с приоритетно ваксиниране на възрастните хора, той отговори, че те биха могли да се изолират, докато медиците на първа линия не. „Ние имаме необходимост от тези, които се борят за живота на разболелите се и затова трябваше да изберем първо ваксинация на тези на предния фон и след това да пристъпим към рисковите групи“, каза той.

На въпрос дали личните лекари са достатъчно подготвени за реализиране на ваксинационния план, той посочи, че това не би могло да им бъде изцяло вменено, защото те  имат и редица други отговорности. „Ваксинационният план не включва само личните лекари, включва и много други места, защото би трябвало всеки човек там, където му е удобно според неговото работно време и според неговите желания да се ваксинира. Ще има места и в РЗИ, и в ДКЦ, и в болниците, ще има и карта с пунктовете за ваксиниране“, обясни д-р Маджаров.

За новата мутация на COVID д-р Маджаров посочи, че тя се разпространява по-бързо. „На мен ми се иска здравният министър и цялата медицинска общност да сме сгрешили, защото в противен случай, ако се окажем прави да се притесняваме, на 1 март не само че няма да се отворят заведенията, ще се затварят и други бизнеси“, коментира той.

Запитан за сегашното натоварване на системата, председателят на БЛС посочи: „Колегите в болниците са твърде уморени, за да си отдъхнат“. Той поясни, че разликата в броя на пациентите не е твърде голяма, макар и да има спад. Сега те са средно 3800 на фона на 5800, когато е бил пикът на заболяваемостта. „Това не означава, че няма никакви пациенти с COVID. Всеки ден има нови пациенти, макар и по-малко от преди“, каза той.

Председателят на УС на БЛС коментира и напрежението, породено от ресторантьорския бизнес и упреците към здравния министър за удължаването на мерките. „Аз се гордея в момента с нашия министър. Той не може да бъде упрекван в лично качество, защото решенията, които се взимат, се взимат от щаба и са на база прогнози, които са много трудни за правене и наблюдения на това, което се случва в целия свят“, заяви председателят на БЛС. „Нелепо е да се обвинява министър на здравеопазването в лични интереси, когато се стреми да опази живота на хората в нашата държава“, категоричен бе той.

Попитан за финансирането на системата, д-р Маджаров отговори: „Това, което сме договорили и което сме подписали, е добро за системата. Въпросът е на приложение от Здравната каса, ние ще следим как ще се разпределят средствата“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CdjY

Гост 27.01.2021 19:00:21

Ей, скъсаха се да му правят св..ки на министъра, оставил България без ваксини заради лобистките си поръчки. Даже не я питат Костадинка дали иска. Защото той предпочита друга любов, ама и на нея ще се наслади скоро, като отиде при бай Ставри.

Да да 27.01.2021 11:04:11

Маджаров ваксинирай се и стига си мучал! Хората не искат да се ваксинират, ще те видя теб и другите тулупи как ще затворите на 1-ви март нещо, аз до колкото знам тази година има и събор и ще си ходиш гнусен продажник!

Да да 27.01.2021 11:02:23

Ето го и другия противен тип - слугата Маджаров и сие! Маджаров не те ли е срам да се показваш по телевизията? Не те ли е срам продажник? Винаги сте били подлоги на властта, а тези отворени писма или декларации , които ги пишете, може да си избършете с тях само задните части! Смешник!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...