Сряда, 28 Септември 2022
21
юни
6
 

Д-р Маджаров: Отпадането на лимитите е завръщане към нормалността

Сестрите са нещо, което ще се изчерпи в рамките на до три-четири години, предупреди председателят на БЛС

Понеделник, 21 Юни 2021 | 09:59:40
6

Отпадането на лимитите е завръщане към нормалността. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Така беше заложена тази реформа при преминаване към здравноосигурителния модел още преди повече от 20 години – парите да следв

Отпадането на лимитите е завръщане към нормалността. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Така беше заложена тази реформа при преминаване към здравноосигурителния модел още преди повече от 20 години – парите да следват пациента и там, където реши да се лекува пациентът, НЗОК да заплати. Оценяваме го положително“, коментира той.

По думите му по този начин няма да се стига до ситуации, при които пациентите биват връщани заради изчерпани лимити. „От друга страна, тези, на които се налагаше спешна манипулация, която не търпи отлагане дори с часове, като инвазивните процедури в кардиологията, инвазивни процедури в неврология и не само инвазивни, те пък оставаха за сметка на болниците“, обясни д-р Маджаров.

Лимитите бяха въведени като един груб метод, много лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета. Веднага след въвеждането им всякакви усилия за оптимизация на процесите в здравеопазването затихнаха, каза още председателят на БЛС. Според него трябва да се стремим към по-съвременни методи за оценка на качеството и на процесите в здравеопазването.

Той посочи още, че с лимитите диагностично-свързани групи не могат да се прилагат.

Председателят на БЛС определи като добра работата с д-р Кацаров и припомни, че тя е била такава още преди той да заеме поста начело на МЗ. „Всъщност БЛС не си подбира министрите по отношение на това с кой ще има контакт или не във връзка с политическа ориентация или не. Ние спазваме определени принципи и на нас ни харесва това, което в момента чуваме – пътят на пациента да бъде гарантиран, парите да следват след него, да се плаща само там, където се извършват добри и качествени услуги. Мисля си, че това е добро начало. Надявам се след изборите, които ще направят парламент, да вървим в същата посока“, допълни той.

По темата за доплащането от страна на пациентите той посочи, че то в по-голямата си част е свързано с доплащане на лекарствени средства в България и това се доказва от всички изследвания на международни и български институции. Доплащането ще бъде ограничено, когато по някакъв начин достигнем европейския процент от БВП, който е над 8% на фона на 4.2-4.5 процента в България, обясни той. „Данните показват, че ежегодно българското население плаща около 8 процента за здравеопазване. Тази 4 или 3,5 процента се доплащат от джоба на пациентите. За да изчезне това доплащане, ще трябва държавата и управляващите, които и да са те, да знаят, че здравеопазване, което е на европейско ниво, не може да се прави с БВП отделен за здравеопазване под 8 процента“, категоричен бе д-р Маджаров.

Той коментира и очакванията от бъдещите политици за сферата на здравеопазването. „Очаквам и от тези, които ще управляват, и от тези, които са в опозиция, да осъзнаят, че в здравеопазването всичко, което се случва днес, дава отражение след пет или десет години. Така че, да погледнем с отворени очи това, което се правеше преди седем-осем години, свързано и с финансирането, и с нормативно творчество в наредби. Да осъзнаем докъде ни доведе това и да не си позволяваме оттук нататък волности по отношение и на лекари, и на сестри“.

Д-р Маджаров определи като много трагично положението с кадровия потенциал. „Първата работа, с която трябва да се заеме някой, който ще управлява здравното ведомство, са стимули и за сестринския, и за лекарския персонал, регионални стимули. Трябва да направим така, че бързо и с ускорени темпове в следващите две-три години да осигурим млада свежа кръв във вените на българското здравеопазване“, категоричен бе той. „Ако не ни чуят, катастрофата ще настъпи точно в края на следващия мандат“, предупреди той, като акцентира особено много на кадровия проблем и застаряването сред сестринското съсловие. „Сестрите са нещо, което ще се изчерпи в рамките на до три-четири, най-много до пет години“, каза той.

Според председателя на БЛС има предпоставки да се притесняваме за ситуацията, свързана с епидемията и новия щам от Индия. В тази връзка той изтъкна, че ваксините са тези, които ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време. На въпрос какви действия трябва да предприемат личните лекари, за да мотивират пациентите си да се ваксинират, той посочи, че трябва да правят това, което правят и в момента – да дават личен пример, да убеждават своите пациенти. „За съжаление има и колеги, не само лични лекари, дори специалисти, които разказват пред своите пациенти, че не биха се ваксинирали никога“, коментира в същото време д-р Маджаров, допълвайки, че такова нещо не може да бъде твърдяно от човек, който нарича себе си лекар. 

Запитан дали е време да се ограничи носенето на маски, д-р Маджаров заяви, че градският транспорт е най-опасното място, защото там стоим изключително наблизо един с друг, докосваме повърхности, дишаме буквално в лицата си. Според него градският транспорт е последното място, за което трябва някой да желае да отпаднат маските.

Д-р Маджаров коментира и предложението на съсловната организация професор Тодор Кантарджиев да бъде награден с Орден „Стара планина“, като го оприличи на един от символите за борбата срещу коронавируса. По темата за твърденията, че в НЦЗПБ са се забавили със секвенирането на новия щам, той коментира: Оценяваме това, че вероятно има и грешки, но оценяваме това, че усилията в продължение на повече от година свързани с денонощна работа би трябвало да бъдат адмирирани, независимо от политически пристрастия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@y53

Гост 21.06.2021 22:25:48

Ши крадем мощно, рече Маджарчето. И второ, отдавна в България за здравеопазване се дават над 8% от БВП - публични и частни плащания.

Гост 22.06.2021 08:03:04

Трябва да стигнат 12%.

Бойко Господинов 21.06.2021 13:13:57

Що за човек може да препоръчва медицински продукт, който не е минал стандартните клинични изпитания?

Бойко Господинов 21.06.2021 13:09:55

Сестрите?! Лекарски съюз ли сме или сестринския?

Бойко Господинов 21.06.2021 13:06:57

Кога Българския лекарски съюз ще вземе отношение по въпроса за нередностите(меко казано) при извършване трансплантация на органи в база Лозенец?

112233 21.06.2021 13:21:56

Защо трябва да взема отношение!? Нека се произнесат първо следствието, съдът... А и реално трансплантации при чужди граждани не вълнуват особено бг населението, ... което пък ходи в Турция за същата процедура.


Всичко за коронавируса
Още новини
13,7% положителни проби, четирима починали
28.09.2022 08:42:37

13,7% положителни проби, четирима починали

883 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6444 теста, което прави 13,7% ...

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...