!
Събота, 02 Декември 2023
14
ноем
7
 

Д-р Маджаров: От задължителните е-рецепти загубиха и пациенти, и лекари, и аптеки

Вторник, 14 Ноември 2023 | 10:43:30
7

От въвеждането на задължителните бели е-рецепти загубиха и пациенти, и лекари, и аптеки. Това заяви пред bTV председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. „Загубихме доста нерви в опита да наложим силово нещо, което не е готово. Пълнежът, който т

От въвеждането на задължителните бели е-рецепти загубиха и пациенти, и лекари, и аптеки. Това заяви пред bTV председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. „Загубихме доста нерви в опита да наложим силово нещо, което не е готово. Пълнежът, който трябва да обслужва електронната рецепта в НЗИС, е непълен“, заяви той и уточни, че регистрите на системата за съществуващите на пазара медикаменти са непълни, а системата на мобилното приложение е неизчистена.

„Но това са неща, които ще се преодолеят, ако нещо се налага чрез неговото удобство“, коментира д-р Маджаров и подчерта, че всяка нова технология трябва да улеснява, а не да затруднява.

Според председателя на БЛС задължителните е-рецепти не са довели до намаляване недостига на лекарства. Той напомни, че именно през този месец, откакто те са в сила, имаше сигнали за липса на антидиабетни медикаменти. Според д-р Маджаров тази криза е свързана основно с липсата на информация. „Наличието на електронни рецепти не ни даде възможност да оценим правилно ситуацията и спряхме износа на инсулини според някои експерти неоснователно“, каза той.

Д-р Иван Маджаров се спря и на контрола върху отпускането на лекарствата, който според БЛС на практика липсва. „Към настоящия момент 99% от медикаментите с рецепта се предписват на хартия. Ние от БЛС продължаваме да питаме какво се случва в аптеките, как се доказва, че тези медикаменти се отпускат срещу рецепта, как се попълва електронното досие на пациента в аптеката. От там ще ни отговорят, че не е попълнено, защото не е електронно. Всъщност не е така, защо трябва да изнасяме тежестта само при едните? Нека да използваме технологията равностойно – електронно и хартиено при нас, електронно и хартиено и в аптеката, и всеки да си изпълнява задълженията“, призова той.

Председателят на УС на БЛС коментира и последната идея, дошла от МЗ и все още необявена официално, а само през медиите – да се запази и хартиената рецепта, като тя се превръща в електронна в аптеката. Там е мястото това да се случи, посочи д-р Маджаров, а как това ще се осъществи, е технологичен въпрос. Досието на пациента обаче трябва да се попълва от фармацевта в аптеката досежно медикаментите, които са му отпуснати за лечение, отбеляза той.

Д-р Маджаров за пореден път подчерта, че има проблем с липсата на информация за наличието и движението на лекарствата у нас и част от проблема с е-рецептата е фактът, че лекарите нямат такава информация.

Предстоящата среща с премиера, на която ще бъдат обсъдени всички проблеми с е-рецептите, той коментира така: „Надявам се да имаме ползотворни разговори в интерес на всички и основно на пациента, защото ние знаем, че както всички кабинети работят със софтуер, така и над 80-90% от предписанията ще бъдат електронни, но не е нужно да бъдат задължителни“.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T*AC

Гост 14.11.2023 17:21:02

Великият Гетов да отива вкъщи и да говори за ваксини по телевизора!

Лекар 14.11.2023 13:24:30

Великият проф. Гетов да каже как ще проследи пътя на лекарствения продукт от влизането му в страната до пациента вместо да дрънка глупости! Не му отива! Повтаря едно и също като папагал, което отново доказва, че нищо не му е ясно!

Гост 14.11.2023 13:13:29

Така е!

пациент 14.11.2023 11:31:22

А идиотията да си крещим ЕГН-тата в аптеката - за нея какво мисли прословутата комисия за защита на личните данни? Хората зад гишето са всякакви - освен фармацевта, там се мотаят и работят и стажанти, и роднини на аптекаря, за хората на опашката да не говорим.

Гост 14.11.2023 17:39:29

Да, защото тъпанарите от ГЕРБ и Промяната да не вЕрваш ГЕРБ2 решиха ,че може да минат без електронна смарт карта на пациента където първо пациентът се легитимира пред лекаря и електронната система, след това там му се 'качват' изследвания, консултации и рецепти . И няма да си декламира егн то ,а ще си подаде тази карта където трябва за да си я чете електронната система. Така е в беля свят (от 40 години в Германия и от 23 години в Естония. Не и в посткомунистическата кочинка българия

Гост 14.11.2023 12:15:33

Напълно ви подкрепям!

Гост 14.11.2023 10:54:50

Напълно прав е!


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предлага механизъм за разпределение на авансовите плащания
02.12.2023 11:37:14

НЗОК предлага механизъм за разпределение на авансовите плащания

През януари 2024 г. лечебните заведения ще получат суми равни на утвърдените за декември. Това ре ...

ЕМА препоръча повишено внимание при употребата на лекарства, съдържащи псевдоефедрин
02.12.2023 10:10:28

ЕМА препоръча повишено внимание при употребата на лекарства, съдържащи псевдоефедрин

Комитетът по лекарствена безопасност на (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) препо ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...