!
Понеделник, 29 Април 2024
02
февр
8
 

Д-р Маджаров: Смъртта на жената в МБАЛ-Враца е резултат от системен и мениджърски проблем

Сряда, 02 Февруари 2022 | 16:11:00 Надежда Ненова
8

Ситуацията, при която почина 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат от системен и мениджърски проблем. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Припомняме, че Окръжна прокуратура-Враца и МЗ се самозериха за изясняване на об

Ситуацията, при която почина 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат от системен и мениджърски проблем. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Припомняме, че Окръжна прокуратура-Враца и МЗ се самозериха за изясняване на обстоятелствата, довели до смъртта на жената, а междувременно управителят на болницата д-р Петър Керемедчиев заяви, че на дежурната на регистратурата сестра Виктория Христова ще бъде наложена финансова санкция и ще бъде уволнена дисциплинарно, защото е настоявала жената да бъде регистрирана преди да й бъде направен преглед, въпреки критичното й състояние.

„Проблемът от една страна е на здравната система. Не случайно многократно алармираме, че нивото на Спешната помощ – от кадровото, апаратурно и технологично обезпечаване до работата на Спешните приемни звена в болниците, в България е на много ниско ниво. За това не са виновни работещите в съответните звена, а е виновна държавата и в случая, директорът на конкретното лечебно заведение. Това е мениджърски проблем, който управителят на болницата не е решил правилно и най-вече не е изградил правилно алгоритъма на поведение в Спешното отделение“, каза д-р Маджаров.

По думите му изискванията към Спешните звена трябва да бъдат много големи. „Свърши времето, в което можем да се самозалъгваме само с думата болници. Трябва да стане ясно на обществото, че политиците, които твърдят, че трябва да бъдат спасени някакви болници, да бъдат намалени изискванията, за да продължават да съществуват, всъщност лъжат цялото общество и когато имаме нужда от помощ, за съжаление, ставаме свидетели на такива ситуации. Трябва да е точно обратното – на територията на цялата страна е необходимо да има осигурени модерни, обезпечени кадрово с персонал Спешни звена, в които всеки знае какво прави. Тези звена трябва да бъдат осигурени от държавата. Това е нейна задача, както и на мениджърите, които управляват такива Спешни центрове. Този въпрос трябва да се реши възможно най-бързо“, подчерта той.

На въпрос дали в проектобюджета на МЗ за 2022 г., където би трябвало да са парите и за Спешната помощ, такива средства са предвидени, защото на пръв поглед не се виждат, д-р Маджаров отговори, че е вероятно това да се случи при актуализацията на бюджета през юни.

„Може би управлението си дава малко време за остойностяването и структурирането на проблемите, които ще се финансират през тази година. Не бих искал още сега, преди да са изтекли първите 100 дни на управлението, да предполагам, че е пропуск. По-скоро нужното за тази реформа се надявам наистина да го видя в актуализацията. Всички чухме, че това е бюджет под условие, бюджет преди актуализация, затова се надявам тези неща да залегнат сериозно тогава. Още повече, че тогава ще имаме и ясна представа дали трябва да продължи финансирането на COVID-мерките или ще може тези средства да се насочат към структурни реформи“, каза д-р Маджаров.

Интервю с председателя на БЛС очаквайте утре



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eJHp

Да да 02.02.2022 19:04:09

Маджаров е подлогата на всяка власт! Верен слуга на всички управляващи, които продаваха и продават българския лекар. Няма и ден трудов стаж с пациентите в последните н-наброй години. Да си подава оставка и да се маха! Кога ще се сезира етичната комисия за него?

Медик 02.02.2022 17:57:02

Той Маджаров нека вкара правила на колегите си джипита,да лекуват качествено и на ниво безотказно, а не да насочват неотложните си пациенти си в Спешна помощ,само за да не бъдат обезпокоявани!

38#4 02.02.2022 18:49:15

Ти денонощно ли си на разположение, бе текезесар? Джипитата не са нито роботи, болница, нито спешен център, че да разполагат с ресурс да подържат денонощно обслужване и все пак са осигурили дежурни кабинети.

Медик 02.02.2022 17:57:01

Той Маджаров нека вкара правила на колегите си джипита,да лекуват качествено и на ниво безотказно, а не да насочват неотложните си пациенти си в Спешна помощ,само за да не бъдат обезпокоявани!

Гост 03.02.2022 08:44:07

Чичка ,няма понятие неотложни в западната медицина. Останали сте си на съветските книжки и лекции от времето на ТодАр Правешкия Цървул и Мара Малеева Живкова . Има само спешни случаи и неспешни случаи. По цял свят спешните случаи са за Спешна Помощ ,ако наистина са спешни като инфаркти, инсулти, травми, гърчове и т.н . Всички останали са СЪС ЗАПИСАН ЧАС за преглед при личния лекар. Други интерпретации са просто чист комунизъм , издевателство и безразборна консумация на здравни услуги кой когато му скимне да си направи кашлицата от една седмица неотложна и спешна в събота следобед. Да не говорим ,че само тъпанари в тази държава може да говорят за 24 часов безотказен труд на някого след като самите те никога не са работили 24 часа.

Гост 02.02.2022 19:26:35

Те и санитарите са медици. Чест и почитания за труда им.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 02.02.2022 16:44:41

"""Трябва да е точно обратното – на територията на цялата страна е необходимо да има осигурени модерни, обезпечени кадрово с персонал Спешни звена, в които всеки знае какво прави. Тези звена трябва да бъдат осигурени от държавата. """ Като заговорихме за кадровото обезпечаване, та се сетих за нещо много важно...: "8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси! " ЕЙ НА ТОВА МУ ВИКАМ АЗ КАЧЕСТВЕНО КАДРОВО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ! ЧЕ И "БОНУСИ" ИМА! РАЗБЕРЕТЕ ЕДНО ПРОСТИЧКО НЕЩО - НЯМА КАК РИТНИТОПКОВЦИТЕ ДА ЗАРАБОТВАТ 8000 ЕВРО МЕСЕЧНО, А ЛЕКАРИ И СЕСТРИ ДА АРГАТУВАТ ЗА ТОЛКОВА ЗА ДВЕ ГОДИНИ!

Какъв е този 02.02.2022 16:20:52

плазмодий?


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Лидия Чавдарова: Хубаво е, че времето, в което живеем, ни дава възможност да се ползваме от първа ръка от световния опит
28.04.2024 10:22:16 Невена Попова

Доц. Лидия Чавдарова: Хубаво е, че времето, в което живеем, ни дава възможност да се ползваме от първа ръка от световния опит

Доц. д-р Лидия Чавдарова е специалист по нуклеарна медицина. Завършила е медицина в МУ &ndash ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
28.04.2024 09:17:13

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 110 теста. Това сочат данните на ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...