Петък, 15 Януари 2021
22
ноем
6
 

Д-р Маджаров: Стоим зад предложенията си за недопускане прехвърляне на средства по пера

Четвъртък, 22 Ноември 2018 | 09:31:48
6

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването му за следващата година.

Ние дадохме редица аргументи защо искаме да не се получава това прехвърляне, като те удовлетворяват както медицинските специалисти, така и пациентите. Самото предложение е подкрепено от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националната асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. Проведохме редица разговори и заседание със страните в преговорния процес, всички заявиха своята убеденост в правдивостта и необходимостта на промените в текстовете, които БЛС предлага. Когато парламентът е решил, че определена сума трябва да се похарчи за точно определено нещо, не може да взимаме от там и да ги дадем за друго.

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

От години сме свидетели на практиката на попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя и е крайно време да се спре с това.

В отговор на вашето искане д-р Стойчо Кацаров отбеляза обаче, че ако се забрани прехвърлянето на средства от параграф в параграф, има опасност болниците да не успеят да усвоят всички средства и остатъкът да бъде върнат обратно в бюджета.

Възможността болниците да не усвоят своите бюджети също е свързана с нелогични правила, залегнали в нормативните актове. Според сегашните правила лечебните заведения нямат право да прехвърлят например средства, останали им от едно тримесечие, в друго. Този проблем стои пред болниците от години, тъй като на някои места например през летните месеци хоспитализациите намаляват, а на други, като тези в морските ни курорти, тъкмо обратното – увеличават се. Мениджърите на болниците знаят това и, ако имаха свободата да разполагат с целия си годишен бюджет и да го разпределят според дейността си, нямаше да остане място за връщане на средства.

Другият проблем тук са лимитите. Както знаете, НЗОК дължи средства не само на чужди, но и на български болници - за т. нар. „надлимитна“ дейност, още от 2015 г. Редица болници вече осъдиха Касата да им изплати тези пари, като при това след съдебните дела фондът трябва да плати допълнително и лихви, и разходи по делата. Ако НЗОК се издължава поетапно на лечебните заведения за „надлимитната“ им дейност, вместо да пренасочва пари към лекарства, никакви пари няма да останат неусвоени. 

Ако в крайна сметка не се приеме това Ваше искане, какво да очакваме?

Тогава  решението ще бъде на Националния съвет на Българския лекарски съюз. Но със сигурност, това вече го  заявихме, няма да подпишем анекс към рамковия договор. Но все пак  се надявам да не се стига дотам.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vqrV

Гост 22.11.2018 16:03:33

Маджаров -не ставаш. Не ,че сме очаквали много, много от теб, но си поредната шамандура в този съюз плуваща по течението където и както ти свирнат управляващите. И едва ли сте тъпи толкова колкото играете селския глупак -просто се продавате умишлено на Тиквата и неговите слуги в НЗОК и МЗ

Гост 22.11.2018 13:54:38

Когато само се правиш на опозиция, занимавайки се с несъществените проблеми за да не разсърдиш господарите....

Гост 22.11.2018 10:06:57

Като не подпишете анекса Надзорният съвет на НЗОК ще си вземе едностранно решение и БЛС ще бъде окончателно елиминиран от преговорния процес.

Гост 22.11.2018 13:56:08

БЛС НИКОГА не е бил фактор в НРД. Иначе за 18 години все щеше да се постигне нещо по остойностяването на труда и по условията на договорите.

Гост 22.11.2018 10:04:30

Това момче или не му достига капацитет да схване същността на проблема, или му диктуват определени здравни олигарси, преследвайки тесен корпоративен интерес. Огромният проблем с тежкото недофинансиране на системата, с несправедливото разпределение на публичния ресурс и свързаните с това задълбочаващи се неравенства между лечебните заведения изобщо няма да се решат с текста, който БЛС предлагат. Фундаментално различни са механизмите, с които тези проблеми могат да се преодолеят.

Гост 22.11.2018 09:59:11

Надяваш се, но гледай да не се наденеш!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...