Вторник, 25 Юни 2019
22
ноем
6
 

Д-р Маджаров: Стоим зад предложенията си за недопускане прехвърляне на средства по пера

Четвъртък, 22 Ноември 2018 | 09:31:48
6

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването му за следващата година.

Ние дадохме редица аргументи защо искаме да не се получава това прехвърляне, като те удовлетворяват както медицинските специалисти, така и пациентите. Самото предложение е подкрепено от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националната асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. Проведохме редица разговори и заседание със страните в преговорния процес, всички заявиха своята убеденост в правдивостта и необходимостта на промените в текстовете, които БЛС предлага. Когато парламентът е решил, че определена сума трябва да се похарчи за точно определено нещо, не може да взимаме от там и да ги дадем за друго.

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

От години сме свидетели на практиката на попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя и е крайно време да се спре с това.

В отговор на вашето искане д-р Стойчо Кацаров отбеляза обаче, че ако се забрани прехвърлянето на средства от параграф в параграф, има опасност болниците да не успеят да усвоят всички средства и остатъкът да бъде върнат обратно в бюджета.

Възможността болниците да не усвоят своите бюджети също е свързана с нелогични правила, залегнали в нормативните актове. Според сегашните правила лечебните заведения нямат право да прехвърлят например средства, останали им от едно тримесечие, в друго. Този проблем стои пред болниците от години, тъй като на някои места например през летните месеци хоспитализациите намаляват, а на други, като тези в морските ни курорти, тъкмо обратното – увеличават се. Мениджърите на болниците знаят това и, ако имаха свободата да разполагат с целия си годишен бюджет и да го разпределят според дейността си, нямаше да остане място за връщане на средства.

Другият проблем тук са лимитите. Както знаете, НЗОК дължи средства не само на чужди, но и на български болници - за т. нар. „надлимитна“ дейност, още от 2015 г. Редица болници вече осъдиха Касата да им изплати тези пари, като при това след съдебните дела фондът трябва да плати допълнително и лихви, и разходи по делата. Ако НЗОК се издължава поетапно на лечебните заведения за „надлимитната“ им дейност, вместо да пренасочва пари към лекарства, никакви пари няма да останат неусвоени. 

Ако в крайна сметка не се приеме това Ваше искане, какво да очакваме?

Тогава  решението ще бъде на Националния съвет на Българския лекарски съюз. Но със сигурност, това вече го  заявихме, няма да подпишем анекс към рамковия договор. Но все пак  се надявам да не се стига дотам.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HTXm

Гост 22.11.2018 16:03:33

Маджаров -не ставаш. Не ,че сме очаквали много, много от теб, но си поредната шамандура в този съюз плуваща по течението където и както ти свирнат управляващите. И едва ли сте тъпи толкова колкото играете селския глупак -просто се продавате умишлено на Тиквата и неговите слуги в НЗОК и МЗ

Гост 22.11.2018 13:54:38

Когато само се правиш на опозиция, занимавайки се с несъществените проблеми за да не разсърдиш господарите....

Гост 22.11.2018 10:06:57

Като не подпишете анекса Надзорният съвет на НЗОК ще си вземе едностранно решение и БЛС ще бъде окончателно елиминиран от преговорния процес.

Гост 22.11.2018 13:56:08

БЛС НИКОГА не е бил фактор в НРД. Иначе за 18 години все щеше да се постигне нещо по остойностяването на труда и по условията на договорите.

Гост 22.11.2018 10:04:30

Това момче или не му достига капацитет да схване същността на проблема, или му диктуват определени здравни олигарси, преследвайки тесен корпоративен интерес. Огромният проблем с тежкото недофинансиране на системата, с несправедливото разпределение на публичния ресурс и свързаните с това задълбочаващи се неравенства между лечебните заведения изобщо няма да се решат с текста, който БЛС предлагат. Фундаментално различни са механизмите, с които тези проблеми могат да се преодолеят.

Гост 22.11.2018 09:59:11

Надяваш се, но гледай да не се наденеш!


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...