!
Вторник, 19 Март 2024
22
ноем
6
 

Д-р Маджаров: Стоим зад предложенията си за недопускане прехвърляне на средства по пера

Четвъртък, 22 Ноември 2018 | 09:31:48
6

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването

Д-р Маджаров, в интервю във вторник д-р Спас Спасков изрази несъгласие с Вашето искане да не се прехвърлят средства от перо в перо. Според него ако средствата са фиксирани, то тогава има опасност ако възникне проблем, да се прехвърли решаването му за следващата година.

Ние дадохме редица аргументи защо искаме да не се получава това прехвърляне, като те удовлетворяват както медицинските специалисти, така и пациентите. Самото предложение е подкрепено от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националната асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. Проведохме редица разговори и заседание със страните в преговорния процес, всички заявиха своята убеденост в правдивостта и необходимостта на промените в текстовете, които БЛС предлага. Когато парламентът е решил, че определена сума трябва да се похарчи за точно определено нещо, не може да взимаме от там и да ги дадем за друго.

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

От години сме свидетели на практиката на попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя и е крайно време да се спре с това.

В отговор на вашето искане д-р Стойчо Кацаров отбеляза обаче, че ако се забрани прехвърлянето на средства от параграф в параграф, има опасност болниците да не успеят да усвоят всички средства и остатъкът да бъде върнат обратно в бюджета.

Възможността болниците да не усвоят своите бюджети също е свързана с нелогични правила, залегнали в нормативните актове. Според сегашните правила лечебните заведения нямат право да прехвърлят например средства, останали им от едно тримесечие, в друго. Този проблем стои пред болниците от години, тъй като на някои места например през летните месеци хоспитализациите намаляват, а на други, като тези в морските ни курорти, тъкмо обратното – увеличават се. Мениджърите на болниците знаят това и, ако имаха свободата да разполагат с целия си годишен бюджет и да го разпределят според дейността си, нямаше да остане място за връщане на средства.

Другият проблем тук са лимитите. Както знаете, НЗОК дължи средства не само на чужди, но и на български болници - за т. нар. „надлимитна“ дейност, още от 2015 г. Редица болници вече осъдиха Касата да им изплати тези пари, като при това след съдебните дела фондът трябва да плати допълнително и лихви, и разходи по делата. Ако НЗОК се издължава поетапно на лечебните заведения за „надлимитната“ им дейност, вместо да пренасочва пари към лекарства, никакви пари няма да останат неусвоени. 

Ако в крайна сметка не се приеме това Ваше искане, какво да очакваме?

Тогава  решението ще бъде на Националния съвет на Българския лекарски съюз. Но със сигурност, това вече го  заявихме, няма да подпишем анекс към рамковия договор. Но все пак  се надявам да не се стига дотам.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r1Af

Гост 22.11.2018 16:03:33

Маджаров -не ставаш. Не ,че сме очаквали много, много от теб, но си поредната шамандура в този съюз плуваща по течението където и както ти свирнат управляващите. И едва ли сте тъпи толкова колкото играете селския глупак -просто се продавате умишлено на Тиквата и неговите слуги в НЗОК и МЗ

Гост 22.11.2018 13:54:38

Когато само се правиш на опозиция, занимавайки се с несъществените проблеми за да не разсърдиш господарите....

Гост 22.11.2018 10:06:57

Като не подпишете анекса Надзорният съвет на НЗОК ще си вземе едностранно решение и БЛС ще бъде окончателно елиминиран от преговорния процес.

Гост 22.11.2018 13:56:08

БЛС НИКОГА не е бил фактор в НРД. Иначе за 18 години все щеше да се постигне нещо по остойностяването на труда и по условията на договорите.

Гост 22.11.2018 10:04:30

Това момче или не му достига капацитет да схване същността на проблема, или му диктуват определени здравни олигарси, преследвайки тесен корпоративен интерес. Огромният проблем с тежкото недофинансиране на системата, с несправедливото разпределение на публичния ресурс и свързаните с това задълбочаващи се неравенства между лечебните заведения изобщо няма да се решат с текста, който БЛС предлагат. Фундаментално различни са механизмите, с които тези проблеми могат да се преодолеят.

Гост 22.11.2018 09:59:11

Надяваш се, но гледай да не се наденеш!


Всичко за коронавируса
Още новини
Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване
19.03.2024 10:16:25

Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване

„В продължение на девет месец никой не е отпуснал една стотинка за съществуването на здравн ...

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ
19.03.2024 09:31:15

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ

„Асоциациите на европейските лекари изразяват скръб и тъга за загубата на живот и страдание ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...