!
Събота, 09 Декември 2023
27
окт
9
 

Д-р Маджаров: Трябва да стигнем постепенно до 1 милион хоспитализации

Четвъртък, 27 Октомври 2022 | 17:12:14 Надежда Ненова
9

Виждаме, че от НЗОК отново обещават увеличение на средствата за здравеопазване, но само ако болниците си „намерят” 2,2 млн. пациенти. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти по повод предложените два варианта на бюд

Виждаме, че от НЗОК отново обещават увеличение на средствата за здравеопазване, но само ако болниците си „намерят” 2,2 млн. пациенти. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти по повод предложените два варианта на бюджет на Здравната каса за 2023 г.

„По данни, с които разполагам, и по мои изчисления, до края на септември пациентите, преминали през лечебните заведения, са 1,4 млн. До края на годината могат да станат най-много 1,8 млн. Ние от БЛС предлагаме да се намалява броят на предвижданите хоспитализации постепенно, докато стигнем нормата, която би била адекватна за нашата държава“, каза още д-р Маджаров.

По думите му реалният брой предвиждани хоспитализации на година трябва да е не повече от 1 млн. „Всяка година трябва да намаляват с по хоспитализациите с по 200 000, 300 000, за да  достигнем целта 1 млн. Тогава ще има добре финансирани здравни грижи и пациентите ще бъдат лекувани толкова дълго, колкото е необходимо, а няма да бъдат изписвани в момента, в който свърши клиничната пътека“, каза още председателят на БЛС. По отношение на извънболничната помощ д-р Маджаров заяви, че не вижда никаква промяна в политиката на Здравната каса.

„Не е възможно с тези средства да се говори за увеличаване на профилактиката и скрининговите програми. Не обвинявам никого – нито управителя на Касата проф. Петко Салчев, нито Надзорния съвет, но трябва тогава те трябва ясно да кажат кой определя нещата, кой „нарежда“ да се случва това. Ясно е, че от Министерството на финансите определят рамката, но кой диктува да бъдат разпределяни по този начин средствата и съответно да се крие заложеното увеличение“, попита той.

Д-р Маджаров заяви още, че БЛС има контрапредложение на предложението да се отпуска 6 лв. за изпълнена рецепта от фармацевтите – да се отпускат по 6 лв. и за изписване на рецептата.

Той подчерта, че няма риск за системата, ако се работи със същия бюджет като тази година. „Ще работим три месеца с парите от бюджета за тази година и след това ще приемат нов бюджет, в който, ако са разумни и се съгласят с нас, ще можем да върнем със задна дата новите цени, които предстои да договорим“, каза той. „Като вземем 150-те милиона лева икономии и резерва на Касата, имаме възможност да вдигнем цените на пътеките с общо 500 млн. лв., които ще бъдат получени от болниците, които работят добре. На нас ни разказват обаче друга приказка – на Касата й трябват много пари, които да бъдат разпределени по всички болници, те да не могат да ги заработят, защото нямат пациенти и Касата удобно да каже, че плаща само за дейност. Това е“, каза д-р Маджаров.

В отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите за увеличаване на цените на клиничните пътеки, председателят на БЛС каза, че „доникъде“. „Предстои нова среща между представители на съсловната организация, финансови експерти и представители на Касата, на която ще се обсъди с колко процента може да се вдигнат цените на клиничните пътеки и каква методика би могло да се приложи за усвояване на икономии, ако има, за да няма напрежение между нас и НЗОК“, уточни той.

„Преговорите с Касата вървят меланхолично, с известна доза на имитация. Виждаме, че от страна на експертите има разбиране, но си личи, че имат ограничение във взимането на решения. Затова предлагаме на следващите срещи да присъства и председателят на Надзорния съвет д-р Александър Златанов, за да има възможност да се вземат решения“, каза още д-р Маджаров.

Той съобщи, че до две седмици съсловната организация очаква резултат от поръчана от тях разработка и обосновка за остойностяването на лекарския труд. Работата се извършва от икономисти, които ясно са разписали, че заплащането на лекарите и на медицинските сестри трябва да включва компоненти като квалификация, подобряване на квалификацията, резултати от лечение. „Ще представим анализа и обосновката в работната група, която създаде министър Меджидиев, и тогава няма да си говорим просто за повишаване на цените на клиничните пътеки, а защо искаме да ги повишим, както и че ако в някои региони оставим болниците да получават приходите си само от клинични пътеки, те ще загинат“, подчерта д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vhR@

Идеалист 09.11.2022 20:16:33

От 20 години НЗОК, стимулира хоспитализациите и оскъпява лечението и така се понижава качеството на лечението. Трябва да става обратното. Хоспитализациите да се намалят съобразно известните нужди. Сега болниците приемат доста непоказани за болнично лечение, за да могат да получат средства. Изкуствено създадения оборот е крайно вреден и за персонала и за болните. Има нужда да се затворят половината болници, които на практика са т.н. " медицински работилници"

@@@@@ 05.11.2022 23:22:02

ЗАШО ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ НА ОСТОЙНОСТЯВА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД? Защото сте пу=ки заспали!

6666 05.11.2022 23:12:13

ОТ ПЕТЪК ЦЕНИТЕ НА АДВОКАТСКИТЕ УСЛУГИ/ НАРЕДБАТА Е ПУБЛИКУВАНА В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК/ СКАЧАТ ШЕМЕТНО И ТО С РЕШЕНИЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ - ЗА НАДРАСКВАНЕТО НА НОТАРИАЛЕН АКТ НА ИМОТ ЗА 100 000 ЛВ„ ХОНОРАРЪТ НА АДВОКАТА ЩЕ Е 2500 ЛВ„ А ЗАЩО ТАКА БЪРЗО И ШЕМЕТНО НЕ СКАЧАТ И ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ С РЕШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЛС? ЗАШО ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДРУГ НА ОСТОЙНОСТЯВА ЛЕКАРСКИЯ ГРУД?

Гост 30.10.2022 22:24:36

Преливаме пусто в празно, занимаваме се с работи дето не разбираме

Surg 28.10.2022 19:28:49

Задължително сложете и две таблици....сравнение на 20 професии на час с лекарската, като бръснар да речем,и на 12 страни от ЕС

Surg 28.10.2022 19:25:52

Това с намалението е като да си поръчаш двойка кебапчета вместо четворка, за да ти стигнат парите, .....водят неуки и слепи хора

ЖН 27.10.2022 20:03:13

Остойностяването е поръчано от БЛС не на икономисти, а на известна алхимичка, повярвала си, че е медицински и финансов корифей едновременно. Резултатът за лекарите - жална им майка.

Авксентий Велешки 27.10.2022 18:22:13

Маджаров , гледай си казионната организация и си трай - преговаряй , договаряй и т.н. медицински дейности и до тук. Да се изказваш за лекарствата нито е твоя работа нито имаш капацитет да го правиш. перите за лекарства са си пари за лекарства , парите за болници са си пари за болници и трябва да докажеш , че и заслужавате и ще ги изработите. Лекарствата не са ваша работа изобщо.

Гост 27.10.2022 22:49:40

Ами то от наливане на пари за лекарства не остава за болниците. То и какви рецепти - хартиени или ел. ще се пишат не е работа на аптекарите.


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...