!
Събота, 27 Април 2024
17
май
2
 

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Вторник, 17 Май 2022 | 19:01:31 Надежда Ненова
2

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде другаде двата варианта функционират паралелно. Въпреки това съществуването на хартиена рецепта не е попречило да напреднат толкова, че използването на елек

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде другаде двата варианта функционират паралелно. Въпреки това съществуването на хартиена рецепта не е попречило да напреднат толкова, че използването на електронната да е 90%. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той беше участник в първия панел на форума „Дигитално здраве“, организиран от „Капитал“.

„Хартиената рецепта постепенно ще изживее времето си, както го изживя и кабелният телефон, но не смятам, че това може да се случи със забрани. Наличието на функционалности като електронно направление не означава, че имам забрана да преглеждам. Същото е и с електронната рецепта. Освен това все още няма мобилно приложение за изписване на рецепти и има много силна съпротива – 90% от лекарите и 95% от пациентите са против отпадането на хартиената рецепта. Въвеждането на такава промяна във враждебна среда е по-скоро предпоставка за провал на електронизацията“, каза председателят на БЛС.

Той допълни, че докато е жив поне един лекар, който желае да попълни рецепта на хартия, не би трябвало това право да му се отнема. „Има лекари, които са в края на жизнения си път, но техни близки, познати, приятели, набори продължават да им имат доверие и те трябва да продължат да имат това право да изписват“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и желанието на някои лечебни заведения да дадат анекса към НРД 2020-2022 на съд. „Това е тяхно демократично право, но аз смятам, че анексът е по-скоро добър, отколкото лош. Анексът не вдига бюджетите на болниците, но това няма да стане и с обжалването му. По-скоро бих препоръчал на всички колеги, защото сред тях има много подготвени, но и такива, които са много назад с дигитализацията на документацията си, да обърнат внимание на нещо много важно – август месец трябва да бъде дигитализирана болничната система и това трябва да им бъде приоритет“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че в Анекса е постигнат баланс. „Ако не успееш да осигуриш изискуемите заплати, все пак ще получиш 15% увеличение при 6% увеличен годишен бюджет. В момента пък е публикувана за обществено обсъждане Наредба 3, от която се вижда, че всички лечебни заведения и дейности, които са под негово финансиране, ще следват минималните ставки от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за сестра и 910 лв. за санитар. Което означава, че и в психиатриите, и в Спешната помощ, и в тубдиспансерите, и в детските градини, и заплатите на медицинските сестри например ще бъдат много по-високи, отколкото в болниците. Тогова тези лечебни заведения ще трябва да се замислят как ще убедят тези хора да останат при тях“, каза д-р Маджаров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KcAs

Гост 18.05.2022 04:16:24

А пуяка Радой Павлов кво чинеше там? Не стига че пробута недомислицата с образите, а и още акъл дава. Този екземпляр е вреден

Хартиена рецепта 17.05.2022 20:26:33

за "задни нужди".


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пациентски организации признати за национално представителни
27.04.2024 11:37:51

Три пациентски организации признати за национално представителни

Три пациентски организации са признати днес от Министерския съвет за национално представителни, с ...

Гърция отново е изправена пред тежка криза за медици преди летния сезон
27.04.2024 10:56:09

Гърция отново е изправена пред тежка криза за медици преди летния сезон

Броени дни преди „Голямото Великденско преселение“ на огромен брой хора към курортите ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...