!
Вторник, 05 Март 2024
12
юли
 

Д-р Мариета Караджова: Най-голямата ми отговорност е да обуча компетентни лекари

Неделя, 12 Юли 2020 | 11:30:13 Невена Попова


Д-р Мариета Караджова, е специалист невролог в София с 20 години опит. Главен асистент в Катедрата по неврология на Медицински университет София. Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката на мануалната ме
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Мариета Караджова, е специалист невролог в София с 20 години опит. Главен асистент в Катедрата по неврология на Медицински университет София. Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката на мануалната медицина лекари-специалисти по неврология и физикална и рехабилитационна медицина. Завършва Медицинския университет София през 1997 г. Своята специалност Неврология придобива през 2004 г., а през 2007 г. защитава дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста. Специализирала в Рим, в университета " La Sapienza" в областта на невропатната болка. От 2018 г. има Диплома по постурология от Италия (Рим) и Европейски сертификат по постурология от Университета "Жан Моне" в Белгия (Брюксел).

Д-р Караджова, от години работите в областта на мануалната медицина. Повиши ли се интересът към този подход?

Да, определено. И за това има причини. Болковите синдроми все повече зачестяват, защото хората водят заседнал начин на живот, нерядко прекарват дълго в принудителна седяща поза пред компютърния екран или друго устройство. Болките във врата, гърба и кръста съпътстват живота на съвременния човек и в много случаи са причина за постоянна употреба на болкоуспокояващи лекарства.

В същото време поради голямото разпространение на ред хронични заболявания като артериална хипертония, захарен диабет, злокачествени новообразувания, консумацията на лекарства е значителна и това е причина хората да обръщат поглед и към безлекарствените методи на лечение. Не казвам, че мануалната медицина изключва прилагането на медикаменти, но основното предимство на мануалната диагностика , че може да открие точно произхода на болката. Така, приложеното лечение ще бъде според конкретното състояние на пациента. В процеса на това лечение освен мануалнитe методи се прилагат лекарства и физиотерапевтични процедури, но по максимално индивидуализиран и щадящ начин.

Нерядко обаче дори и образовани хора смятат, че мануалното лечение е вид „чакръкчийство“. Как ще опровергаете това разбиране?

Разликата е огромна. Преди всичко тя е заложена в нивото на знанията на лекаря и на чакръкчията. Лекарят е учил анатомия и физиология и знае какво, къде и кога да пипне, за да установи произхода на болката и да се насочи към подходящ метод на повлияване. Може да прецени според диагнозата кога е опасно и да не прилага мануална терапия. Това може да бъде масаж, мекотъканна техника за мускулите, носене на ортеза и много други.

Важно е да се знае, че мануалната медицина подбира и прилага само най-безопасните за пациента техники. В същото време категорично мога да твърдя, че техниките на чакръкчиите понякога са много груби и увреждащи. Не е тайна, че поне 5% от хората, потърсили намеса на „чакръкчия“ имат противопоказания за мануална терапия и затова завършват лечението си при неврохирурзи и ортопеди поради усложнения.

Вие сте сред малкото български лекари, сертифицирани в областта на постурологията. Как се насочихте към нея?

Смятам, че това е едно естествено надграждане на знанията ми като невролог и ми дава възможност да обогатя работата си с още нови методи. Постурологията е наука, която се занимава с фината постурална система на човека. Тя прави диагностика на цялата стойка и взаимоотношенията на отделните етажи на човешкото тяло, търси първопричината за нарушената стойка .

Не е част от университетските дисциплини по медицина, но методите, които използва се основават на научни доказателства. Само като пример ще посоча, че тя използва набор от статични и динамични тестове, което прави изводите й точни и обективни. В някои страни се преподава вече в университетите, но като допълнително обучение или магистратура. Това е една много интересна област, затова приех като предизвикателство за себе си да тръгна по този път.

Разкажете накратко за обучението Ви в Италия и Брюксел?

Присъствах на първата конференция по постурология у нас, на която проф. Паоло Дзаварела от Рим ни запозна с предимствата на третирането на човешкото тяло като едно цяло, а не като сбор от органи и системи. Днешната медицина върви все повече към тясна и все по-тясна специализация – «специалисти по коляно» и т.н. , а това ни пречи да погледнем пациента комплексно, като едно цяло. Намерих отговор на много въпроси, които съм си задавала, наблюдавайки еволюцията на състоянието при моите пациенти и защо понякога оплакванията обхващат цяла «верига» - от стъпалото до тилната част в едната телесна половина. Тогава решихме да организираме школа по постурология в България и проф. Дзаварела се съгласи да обучи екип от 13 специалисти – лекари и стоматолози, бъдещите преподаватели. Обучението в Рим се състоеше от няколко модула и беше изключително интересно. Накрая положихме изпит за правоспособност и преподаване, който важи за Италия и България и защитихме дипломни работи пред комисия на Белгийския университет "Жан Моне", даващ сертификат за правоспособност в Европа.

Какво Ви притеснява като специалист, който всеки ден се среща с болката на хората?

Най-много ме притеснява, че става все по-честа и при голяма част от болните хронифицира. Това я прави много трудна за повлияване, защото върви ръка за ръка с депресията от нея и взаимно се потенцират. А за да можем да помогнем на пациентите те трябва да участват активно в процеса и да се стараят, а не пасивно да чакат някое „вълшебно хапче“ или «наместване» да реши проблема им с един замах. Процесът изисква време и често болката се явява като «ехо» и в стадия на възстановяване, привидно без причина.

Коя е следващата стъпка в професионалното Ви развитие, към която се стремите?

Мисля, че моята най-голяма отговорност и мисия е да обуча компетентни лекари-специалисти по мануална медицина, които да умеят на диагностицират и лекуват всеки пациент с индивидуален подход. Така повече страдащи от болка ще могат да се доверят на лечение, базирано на медицински доказателства при минимален риск. Всички заедно трябва да намерим начин да легализираме статута мануалната медицина като медицинска област, както е призната от Европейския съюз на лекарите (UEMS) и да я отделим от т.нар. «алтернативни методи» на лечение

A най-големият ми грях е, че не ми остава време да публикувам събраните от мен данни за повлияването на различни болкови синдроми от лечението с мануална терапия. Надявам се младите умни и сръчни колеги, които обучавам да спомогнат за това.

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
73wV


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...