!
Четвъртък, 18 Април 2024
09
март
15
 

Д-р Мария Петрова: Пациентите все повече търсят правата си при проблем в системата

Хубаво е да знаем, че колкото имаме права, толкова - и задължения, отбеляза адвокатът

Петък, 09 Март 2018 | 15:29:31
15

Зачестиха случаите, в които пациентите търсят правата си при проблем в здравната система. Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред БНР. „Има страшно много жалби, има страшно много претенции от страна на пациенти, но не по-м

Зачестиха случаите, в които пациентите търсят правата си при проблем в здравната система. Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред БНР. „Има страшно много жалби, има страшно много претенции от страна на пациенти, но не по-малко са и претенциите от страна на лекари към пациенти“, отбеляза тя.

В България общата нагласа е, че пациентът винаги има права и никога няма задължения, докато за лекарите винаги остават задълженията, коментира д-р Петрова. „Хубаво е да знаем, че колкото имаме права, толкова – и задължения“, посочи тя.

Според д-р Мария Петрова България е изправена пред риска у нас вече да се упражнява дефанзивна медицина. „Става въпрос за т.нар. „защитна медицина“, но не защитна за пациента. Това е медицина, в която лекарите отказват да извършват високорискови дейности, защото се страхуват да не бъдат съдени, или, за да не бъдат съдени, извършват безкрайно много ненужни изследвания, разширяват обем на операции, изобщо, правят неща, за да могат чисто документално понякога да покажат, че са положили дължимата грижа за пациента“, коментира адвокатът, като припомни, че обикновено подобни действия у нас се извършват заради отчетността пред НЗОК.

„Демонът на Здравната каса надвисва над нашето здравеопазване и фактът, че имаме само една каса, един източник на финансиране и безкрайно много изпълнители на медицинска помощ, на които не можем да проследяваме качество, е сериозен проблем“, категорична бе тя. Голямата грешка на нашата система е, че документите не се съставят, за да разберем какво му е на човека, а за да се отчетем пред касата, отбеляза още Петрова.

Всички тези фактори допринасят за това пациентите да не са доволни, но лекарите също не работят в благоприятна за тях среда, каза още д-р Петрова.

Тя спомена често срещани проблеми в комуникацията между лекарите и пациентите, като посочи, че от една страна у нас все още е възприет подходът „лекарят знае всичко и не обяснява на пациента“, а от друга страна пациентът отива при лекаря, въоръжен с информация от Гугъл и започва да спори с лекаря за състоянието и диагнозата си.

Д-р Петрова посочи и друг тип проблемно поведение. „Пациентите с лека ръка прехвърлят изцяло отговорността за своето здраве на лекарите, което до една степен показва доверие. От друга страна обаче показва нежелание да поемеш отговорност“, подчерта тя.

От думите й стана ясно, че осъдителните присъди за т.нар. лекарска грешка са много, като включително има и ефективни. „Това не е хвалба. Това говори колко е болно обществото ни и колко е болна системата на здравеопазването ни“, заяви адвокатът.

Според статистиката, най-съдените лекари са хирурзи, акушер-гинеколози, стоматолози, анестезиолози. Увеличава се и броят на делата срещу общопрактикуващи лекари, защото тяхната функция бива погрешно възприемана както от пациентите, така и до голяма степен от самите тях, каза още Петрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$UB3

Гост 11.03.2018 09:01:14

Те,пациентите да си търсят правата,ама защо от нас,лекарите,които всъщност сме най-пострадалите от тази система.понеже от 35 г сме денонощно в нея.а те временно влизат и излизат от нея, Да си търсят правата от Системата.Адвокати и журналисти да им покажат къде да си търсят правата.

Гост 11.03.2018 12:27:24

Прав си, ама как тогава тази ще се издържа.

На мене пък 10.03.2018 22:22:03

на злобичка ли ми мирише, или само така ми се струва, Гост и Тази мишка? Твърде по български...

Гост 11.03.2018 12:30:41

Е, Inner Cercle, трябва да свикнете и на критики, а не само на (само)хвалби, лекции, ФБ и т.н.

Тази мишка 10.03.2018 08:34:36

Да се определи лекар ли е или адвокат! Защото лекар си, не когато вземеш диплома, а КОГАТО ПРАКТИКУВАШ! А всъщност самочувствието й е толкова голямо, че ме е срам, че се нарича лекар.

д-р Атанасов 09.03.2018 23:15:29

„Демонът на Здравната каса надвисва над нашето здравеопазване и фактът, че имаме само една каса, един източник на финансиране и безкрайно много изпълнители на медицинска помощ, на които не можем да проследяваме качество, е сериозен проблем“.Разбирам я тази млада ентусиазирана жена,че иска всичко да е обяснено категорично, ясно и безапелационно. Горнот й твърдение е основано на нейна логика и личното й усещане са правилност. Да дам личен пример. Работя като лекар-специалист в Швеция. Тук също има само един източник на финансиране- осигурителната каса,НО тук такова недоразумение като "здравни пътеки" няма и на никой не му и минава през ума ,че такове нещо е възможно. Опитвал съм се внимателно да обясня, какво е здравеопазнати система в България- не могат да възприемат какво значи каса, пътеки, плащане за различни суми за различните специалности. В Швеция ,обаче има железни правила, спазват се и се следи за спазването. Пропуските в системата се докладват, но не за да бъде наказан някой, а за да не се допускат повече. Това е диаметрално противоположно на посоката, в която тези неща се развиват в България. В България се наказва някой лекар, но после същата ситуация се повтаря другаде. Става така,че целта е да не те хванат и така лекарите са в непрекъснато надхитряване с касата, пациентите, колегите си. Безсмислено, неефективно, натоварващо. В Швеция- пропуските се разглеждат, обсъждат и поправят от специални комисии от на регионално и национално ниво в които има лекари, специалисти по организация на здравеопазването, юрист-ако се наложи. Никой не отива веднага на съд и "дай да осъдим някой доктор". Не- целта е грешките да служат за подобряване на системата, ане за наказание. И това функционира успешно, защото с диагнозата,лечението, проследяването на пациента са ангажирани не само лекарите, а също медицинските сестри(три нива на компететност), сащо и две нива на администрация на местно ниво и още на национално ниво. Така пътя на всеки пациент се наблюдава от много хора, всеки в своята сфена на компетенция, без да пречи на другите. По този начин почти нищо не остава пропуснато или на случайността. Така се работи много п-лесно и по-спокойно, лекарят е максимално ефективен, защото е съсредоточен почти изцяло върху диагностично-лечебния процес. С други думи и най-добрата здравеопазна система не света е нищо без обективен и адекватен контрол, с цел усъвършенствуване, а не обвинение и наказание.

Dr_Doolittle 09.03.2018 20:44:50

Комуникацията между пациенти и лекари тук е повече от зле ,защото политическата класа комуняги научи пациента на неуважение към лекаря, като към слуга на пролетариата на който се поръчва какво да прави, иска се направления, искат се изследвания ,които са си самоназначили медицински не компетентни лица. А съответно негативната реакция на лекаря е обяснима ,защото той е експерта и трябва да си плюе на дипломата , квалификацията и опита и да ходи по свирката на профани, които ще му казват как да протича диагностичния и терапевтичния процес. Всеки ден е това ,знаете го всички , които сме на предния фронт . А това действително е преден фронт, ама ръкопашен преден фронт. На някой си със едвам изкарано средно образование трябва да обясняваш че е дошъл при експерт- здравен експерт , който изслушва оплаквания, преглежда пациента и съставя стратегия за решаване на тези здравни проблеми. Не е писар, не е продавачката от бакалията да сваля от рафта посочени стоки , не е осчетоводяващ изследвания и консултации самоназначени от хора без медицинско образование. Пациентът може да се съгласи с предложените решения , може и да не се съгласи. В първия случай се доверява на лекаря и слуша неговите препоръки , във втория случай си търси сам решение. Нито при адвокат може да нарежда по кой член да се води дело, нито при архитект може да казва колко сантиметра да е носещата греда на сградата, нито може да стане от мястото си в самолета и да отиде да казва на пилота как да прави виража за кацане, нито може да отиде на оператора на АЕЦ да казва кое копче да натиска. Странно, но в кабинета на лекаря това се опитват неистово да правят. Нещо нечувано за западния пациент. И ответната реакция не закъснява. Каквото повикало, такова се обадило. Всеки ден има скандали с пациенти благодарение на онези 74 години вече неуважение към хората с образование и ганьовската теория Тоа ли ше ми каже бе. За 18 години съм разкарал от практиката си доста такива - от 1800 пациенти на 1200 сега. Селекционирам хора които уважават лекарската професия и разчитат на лекаря като експерт, а не като оператор на принтер. И повечето са се научили ,че в кабинета не се влиза с Искам едно направление , а с Имам ето такъв проблем . И не съветвам никого да оставя пациент тип консуматорът от мола при себе си. Колкото повече принизявате вашия опит и квалификация до техните елементарни знания и желания толкова повече ще ви се качват на главата и няма да ви уважават.

Българин 09.03.2018 22:55:20

Както винаги - Д-р Дулитъл - ПЕРФЕКТЕН!

Доктор 09.03.2018 18:43:03

Да, права е. Ама и системата ни я няма никаква, а ние си траем.

gXnx 09.03.2018 17:10:46

М.ПЕТРОВА Е ЗАВЪРШИЛА МЕДИЦИНА , ИМА И ЮРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ ; НЕ Е ТРУДНО ЗА РАЗБИРАНЕ

Гост 09.03.2018 17:08:22

Уважаеми гост, и срещу нея да тичате, пак никога няма да я стигнете - като ум, интелигентност и професионално ниво. А това, че има две дипломи - на лекар и юрист, само доказва качествата й. Би трябвало да се радвате, че имате такива колеги.

Адвокат-лекар Петрова 10.03.2018 08:37:39

е твърде смешна. Никога не бих тичал срещу нея, а далеч от нея!

Гост 10.03.2018 10:05:56

От сърце Ви пожелавам никога да нямате необходимост от правна помощ и адвокатска защита. Но ако все пак това се случи, не забравяйте името на Мария Петрова и я потърсете.

Ясно 10.03.2018 12:09:45

Ясно, нейният вътрешен кръг почва да й прави реклама. Лекар само с теоретични познания и прохождащ адвокат. Дайте го по-скромно!

Гост 09.03.2018 16:45:33

Доколкото разбирам това е адвокат Петрова,а не доктор Петрова.Той и Христофор Събев е завършил Ядрена физика,но е по известен като отец Христофор Събев.И двамата добре са се ориентирали-едно е да работиш в Козлодуй като инженер,а съвсем друго като свещеник.Та и при адвокат Петрова нещата стоят така!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...