Понеделник, 19 Април 2021
18
март
1
 

Д-р Масларски: Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на COVID

Само 3% от децата се заразяват в детските градини

Четвъртък, 18 Март 2021 | 10:21:22
1

Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на коронавируса. Това заяви пред БНТ педиатърът д-р Пламен Масларски в коментар за новите мутации на COVID. Децата по-добре се справят, усложненията са по-редки поради няколко прич

Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на коронавируса. Това заяви пред БНТ педиатърът д-р Пламен Масларски в коментар за новите мутации на COVID.

Децата по-добре се справят, усложненията са по-редки поради няколко причини. Те нямат толкова много рецептори, за които вирусът се залавя и прониква в организма, ресничестият епител при тях е много добър, в сравнение с този на възрастните. Третата причина е, че те по-често боледуват от вирусни инфекции и имунитетът им е в добра кондиция да поеме такива заболявания. Те имат и по-малко съпътстващи заболявания в сравнение с възрастните, обясни специалистът.

Д-р Масларски посочи, че безсимптомното протичане сред децата все още не е добре проучено, защото не са направени достатъчно тестове и не са проследявани веригите. „Затова няма конкретна информация, има предположения“, отбеляза той. Специалистът акцентира и на личната отговорност на семейството и когато има информация, че детето е било в контакт с вирусоносител, трябва да се ограничи кръгът на общуване.

Д-р Масларски цитира официално изследване на Европейския център по инфекциозни заболявания, според което 42% от децата се заразяват в дома си, 8% при групови мероприятия и само 3% са заразени в детските заведения. В детските градини заразените са много по-малко като процент, отколкото в  училищата, заяви той, като обясни, че най-вероятно причината е че там те са отделени в групи, които не общуват помежду си.

Няма все още сигурни данни как действат новите варианти на COVID-19 при децата, но са правени няколко проучвания, според които той се разпространява малко по-бързо. При тях той протича с по-силно изразена назална секреция и при дишане, кихане и кашляне се създава аерозол, който го разпространява по-лесно, но като начин на протичане няма доказателства, че тази разновидност протича по-тежко, посочи той в коментар за новите варианти на вируса.

Статистика за по-тежки последствия засега няма, допълни д-р Масларски.

Запитан дали има повече приети деца в болница, болни от COVID, той обясни, че специалистите са добре запознати с протичането и усложненията сред децата. Най-честото сред тях е пневмонията. „Ние винаги следим, когато симптомите персистират няколко дни и след това е добре да се вземат мерки“, каза той. Тежко усложнение е т. нар. мултисистемен възпалителен синдром, което протича със засягане на храносмилателната система и се наблюдават оплаквания като болки, повръщане, 75% миокардит и 17% коронарни аневризми. Такива случаи има в момента в София, съобщи той и поздрави колегите си от Национална кардиологична болница и педиатриите, които по думите му лекуват по най-съвременните методи.  По-уязвими се децата с хронични бъбречни и дихателни заболявания, както и с имунен дефицит, обясни той. Не трябва да всяваме паника, тези деца са наблюдават от тесни специалисти, изтъкна д-р Масларски.

Запитан кога трябва да се направи тест, той посочи, че идеалният вариант е поголовното тестване, но това практически е невъзможно. Ако имаме информация за конкретен случай в семейството или кръга на общуване, задължително се прави тест, но с координация с личния лекар, заяви д-р Масларски.

Той обясни още, че проучване на института "Робърт Кох" показва, че няма повишаване на процента спонтанни аборти, преждевременни раждания или перинатални усложнения при родилките, които са преболедували COVID, по време на бременността. 4-5% от бременните могат да предадат вируса на децата, като при част от тях се наблюдават проблеми с храненето. Затова се изисква по-голямо внимание и наблюдение за тях, но обикновено нещата завършват благоприятно, обобщи специалистът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tzdQ

Гост 18.03.2021 11:01:57

Крайно време е хора като д-р Масларски да започнат да управляват пандемията! Идиоти като гъзАнгелов, Пингвина Мутафчо, Куньо Гробаджийчето и клоуна Кантарджиев не стават за нищо! Те са за затвора при бай Ставри, н,о в северното крило дето са садистите!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им
19.04.2021 13:47:24

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...