!
Събота, 27 Юли 2024
11
апр
2
 

Д-р Меджидиев: България и Полша са единодушни да не подписваме нов договор с ЕК за ваксините (Обновена)

Двете държави ще излязат с отворено писмо – апел за солидарност и към акционерите в Pfizer/BioNTech

Вторник, 11 Април 2023 | 17:43:50
2

Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и нова доставка за ваксини срещу COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. По думите му становището на Бълг

Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и нова доставка за ваксини срещу COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

По думите му становището на България е категорично, че не желае да получаваме дози, а само когато има нужда, като страната определя какво да е количеството. „Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме около 1,4 млн. ваксини, които са платени, но умишлено не ги доставяме, защото няма на кого да ги прилагаме. Да не говорим за огромния брой дози, които предстои догодина да бъдат доставяни“, заяви той.

Само през настоящата година България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 хил. дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. Република Полша е изправена пред същите предизвикателства и затова двете държави търсят работещи решения, така че да защитят националните си интереси и тези на гражданите си. „В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса гъвкавост, а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст“, беше категоричен д-р Меджидиев. България и Полша ще изпратят до председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и предложения за работещи решения от страна на двете държави във връзка с казуса.

Позицията на България остава непроменена от последната среща в Брюксел. Министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски съобщи, че страна му също се присъединява към тази позиция.

„Обсъдихме две общи инициативи, едната от които е именно съвместното писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другата е изпращането на отворено писмо – апел за солидарност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с призив да бъдат взети под внимание както общественото здраве, така и актуалната ситуация, в която България и Полша се намират – променена епидемична обстановка и допълнителна натовареност на здравните ни системи в контекста на войната в Украйна. По този начин бихме искали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за подновяване на преговорите по изменение на договора“, заяви  Ниеджиелски.

„В момента има далеч по-належащи проекти. Няма да си позволя да харчим финансов ресурс за нещо, което никой не желае, не ни е потребно, а след това трябва да похарчим още средства, за да бъде унищожено. Тези средства трябва да бъдат насочени към по полезни неща“, каза министър Меджидиев.

„Смятаме за неприемливо публичните средства за здравеопазване да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат създадени и от които няма нужда в момента“, каза полският здравен министър.

Двамата с министър Ниеджиелски ще обсъдят и ТЕЛК системата на Полша, която вече е напълно функционираща и България може да почерпи опит от това, съобщи още д-р Меджидиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uP61

Гост 12.04.2023 14:30:10

Антиваксерите си имат министър. Толкова с ангажираността на МЗто с профилактиката. Оплакват се ,че не могат да убедят сами туземците да си направят ваксини. (за протокола Португалия имунизира 98% от децата над 7г възраст + останалото население. ). Така или иначе България не случайно е дупката на Европа и се намира само географски в Европа , по манталитет е някъде в Анадола и Близкия Изток. Каквито туземците такъв е и министърът. Сега смята ,че имунизирането и преди е било безсмислено ,та сега ли. А всеки ден продължават да умират по 5средно тузмеци тук от COVID-19 всеки ден днес. Язък ,че тоз се пише доктор

Гост 11.04.2023 21:53:44

Мисир.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...