!
Четвъртък, 28 Март 2024
24
окт
3
 

Д-р Меджидиев: В новия бюджет са заложени над 55 млн. лв. за трайно увеличение на заплатите на спешните медици

Трябва да имам доверие на човека, който контролира НСЦРЛП

Понеделник, 24 Октомври 2022 | 09:37:14
3

„Преди около месец с Министерството на финансите отделихме ресурс от 10 млн. специално за спешната помощ, с който да компенсираме това, което не е заложено от предишното правителство. Като съответно заложихме в новия бюджет и един ресурс над 55 м

„Преди около месец с Министерството на финансите отделихме ресурс от 10 млн. специално за спешната помощ, с който да компенсираме това, което не е заложено от предишното правителство. Като съответно заложихме в новия бюджет и един ресурс над 55 млн. лева за трайно и устойчиво увеличение на заплатите за следващата година.“ Това каза служебният министър д-р Асен Меджидиев пред БНР вчера по повод протестите от миналата седмица на медици от спешната помощ и на медицински сестри в редица градове в страната.

Министърът подчерта, че при предишното правителство през юли месец са заделени средства, чиято цел е била да се постигнат праговете на увеличение на заплатите в Спешната помощ, но реално това не е осъществено, тъй като до май месец те са получавали пари по повод извънредната епидемиологична обстановка, като добавки.

„С даването на допълнителните средства не е постигнат прагът.

Ние затова компенсирахме, тъй като още нямахме бюджет, ги компенсирахме с тези средства, поне за последните три месеца от годината, до гласуването на нов бюджет, да бъдат изравнени тези прагове, като парите ги разпределихме включително за шофьори, лекарски специалисти, парамедици, медицински сестри и лекари“, допълни д-р Меджидиев.

По отношение на заплатите в РЗИ министърът уточни, че там също са отпуснати средства, за да бъдат подпомогнатите служителите там през октомври месец. „И там заложихме бюджет за следващата година за увеличение на заплатите, тъй като при предишното правителство те са изключени от това увеличение, под предлога, че като държавна администрация тя трябва да се оптимизира и съкрати, което е абсолютно абсурдно, тъй като и в момента има недостиг на кадри в РЗИ-тата. Напротив, там трябва да обезпечим повече кадри. Но това също сме го заложили в следващия бюджет“, каза д-р Меджидиев.

Той беше категоричен, че решението на редовния министър на здравеопазването проф. Асена Себезова „да се намеси и да наложи по императивен начин правила за определяне на работна заплата, не е финансово регламентиран“. „То не кореспондира с действащата нормативна уредба и дори не е съобразено със спецификите в структурата и дейността на отделните болнични заведения, които трябва да се отчитат при всеки отделен случай. Съгласно Закона за лечебните заведения министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците. В тази посока е и определението на Върховния административен съд, с което се спира изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците. Нашият екип, на Министерството на здравеопазването, подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите. Търсим механизмите в момента, като си поставяме за основна цел търсенето на устойчиви решения за повишаване“, каза министърът.

По думите му главното условие, за да се случи това е остойностяването на лекарския и сестринския труд и въвеждане на правила за формиране на работната заплата. „Второто, за което в момента пак водим преговори и проведох по моя инициатива една среща на БЛС, с Надзорния съвет и с експертите в НЗОК, да помислят за

трайно и устойчиво увеличение на цените на пътеките за следващата година,

с което да постигнем и по-добро качество на услугата, да завишим стойностите на някои дейности, които са недофинансирани. Основен приоритет на нашия кабинет е детското здравеопазване. Искаме някои педиатрични клинични пътеки да се увеличат. При предишния анекс, който по наше време се подписа между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС, се постигна увеличение на кардиохирургични детски и кардиохирургични пътеки“, каза д-р Меджидиев.

„В момента се водят преговори за корекция на клиничните пътеки. Тъй като това увеличение от 25%, което беше дадено през миналата година, е дадено с разчет за тази година, която изтича, като е сметнат дори да се използва резервът на касата. Ние искаме увеличението, което ще се получи за следващата година, да бъде трайно и устойчиво, то да хване и тези последните два месеца на годината и устойчиво да остане за цялата следваща година, за да могат болниците да получат ресурса, с който наистина да имат възможността да увеличат възнагражденията на лекари и медицински сестри. Надявам се да се случи до 15-20 дни. Просто изчакваме в момента от Министерството на финансите да бъде предложен бюджетът за следващата година, за да не са популистки мерките и да не си изказваме , както в предишния кабинет, за да говорим с точни реални цифри. В момента се водят изчисления, така че да се получат реални цифри и парите със сигурност да бъдат осигурени за следващата година. Със сигурност увеличението ще обхване тези 25%, които са дадени от миналата година и ще се увеличи. Не мога да кажа още, между 5 и 12-13% допълнително. Така че ще се стараем да постигнем едно увеличение между 31-35%. Това не мога да го кажа, тъй като, разберете, аз съм министър на здравеопазването. Преговорният процес се води между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. Така че те трябва да го договорят. Аз просто дадох предложение това да е въпрос на преговори между тях“, уточни здравният министър.

По отношение на националната детска болница и спорът дали болницата трябва да е частна или държавна, министърът заяви, че във вторник събира екип, в който, освен ресорните зам.-министри, са поканени да се включат и директорът на детската болница д-р Здравков, проф. Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. „Целта на стартирането на тези разговори е да се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът да бъде реализиран реално, след толкова години на отлагане. И това реално реализиране да стане в много кратък срок. Междувременно от наша страна са дадени ясни указания към ръководството на здравната инвестиционна компания за детска болница, да се действа така, че

да бъде ускорена работата по изграждането на държавна болница“,

каза д-р Меджидиев.

Той допълни, че в момента води разговори с министъра на регионалното развитие и обеща до дни новина за избор на един „прекрасен терен в София“.

По отношение на липсата на медикаменти, който постепенно настъпва в аптечната мрежа, министърът припомни, че има специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти. „Неприятното е, че от март месец миналата година, от 340 лекарствени продукти, които са проследявани – ще го обясня просто на слушателите – проследявани от тази система, при падането в аптечната мрежа като наличност под 65%, веднага автоматично през тази електронна система те се спират за реекспорт. От тях са извадени един голям брой лекарствени продукти и в момента за наблюдение са останали само 69 продукта. Лекарствени продукти, които не попадат в този списък, в момента при променената формула се използват за лечение на заболявания – онкологични, епилепсия, диабет, хипертония – изключително важни. И за мен това е огромен проблем. В момента съм възложил проверка как се е случило това нещо. За мен е абсолютно недопустимо. Как да ви кажа, това са проблемите, които стоят пред нашето министерство. Освен финансите“, каза д-р Меджидиев.

Той коментира и освобождаването на проф. Илко Гетов от поста председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

„Ние като кабинет искаме да осъществяваме реален контрол и да имаме сигурност за цените на лекарствените продукти, които са в страната, тъй като в последните месеци силно се артикулираше, дори при вас журналистите, за по-високи цени от България от цени в ЕС. Този човек не намери време, във вече почти три месеца, откакто нашият екип управлява, дори да дойде, да застане срещу нас и да обясни за какво става въпрос. Аз съм лекар клиницист и екипът ми е изцяло от клиницисти, в Министерството на здравеопазването. Със сигурност нямаме лоби във фармацевтичния сектор“, каза министърът.

„Аз отговарям за сигурността на българските граждани, за цените, които те ще получават, и за реимбурсирането на продуктите, които НЗОК ще отделя ресурс за тях. Говорихме и за заплатите. Аз

трябва да гарантирам, че ресурсът ще бъде коректно и точно изпълняван и трябва да имам доверие на човека, който контролира този съвет“,

допълни още д-р Меджидиев.

В отговор на въпрос дали има готовност да останете на поста служебен министър на здравеопазването, д-р Меджидиев отговори, че не е политически обвързан като министър на здравеопазването и е поел ангажимент към президента на Република България и към министър-председателя да свърши това, което може, в краткия срок на служебния кабинет. „Колкото е нужно, толкова ще работя, но силно се надявам по-скоро да има редовен кабинет“, каза той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BeYR

Гост 24.10.2022 23:31:29

Пълен боклук и герберска подлога

Гост 24.10.2022 15:39:42

Алоо кво стана с остойностяването на лекарския труд ? Ще следим дали това е поредния блъф или да и ще ти тежи на съвестта и кариерното развитие, прави му сметката.

Гост 24.10.2022 15:46:31

Пак ли ще откриваме топлата вода. В Германия отдавна е остойностен, просто преписваме. Защото Ганю нали иска да се лекува по германски!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...