Понеделник, 18 Януари 2021
04
дек
2
 

Д-р Меджидиев: До десетина дни трябва да се усети резултатът от мерките

Нужно е да се ваксинират поне 70% от хората, за да спрем циркулацията на вируса, каза проф. Йорданка Стоилова

Петък, 04 Декември 2020 | 11:08:58
2

„Пирогов“ работи на пълни обороти от самото начало на пандемията. Не мога да кажа, че има кой знае каква промяна. Прави впечатление задържането на платото на броя заразени. Силно се надявам, че тези мерки ще дадат резултат. От Лекарския съю

„Пирогов“ работи на пълни обороти от самото начало на пандемията. Не мога да кажа, че има кой знае каква промяна. Прави впечатление задържането на платото на броя заразени. Силно се надявам, че тези мерки ще дадат резултат. От Лекарския съюз отдавна настоявахме тези мерки да бъдат по-сериозни и съм убеден, че налагането им полека лека ще отбремени здравната система. Това каза пред БНР д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

По думите му до десетина дни би трявало да се усети някакъв резултат. „Надявам се, че ще успеем да намалим бройката и да навлезем в периода на ваксинация, тъй като това е надеждата на целия свят, не само на България“, каза д-р Меджидиев.

„Много се радвам, че се създаде координационен щаб, специално за ваксинацията, тъй като така се прави и по другите европейски държави. Човекът, който е избран да го оглави – проф. Гигов, е изключително компетентен в тази област и съм сигурен, че ще успеят заедно с МЗ, да организират този процес. „Пирогов“ със сигурност ще има готовност да започне ваксинацията, но „Пирогов“ не е определящ за изграждането на системата на ваксинацията. Възможност за съхранение на ваксините има при нас, но тепърва ще се уточняват екипите, които ще извършват тази ваксинация“, каза още той.

Д-р Меджидиев изтъкна, че в световен мащаб е бил налят огромен финансов ресурс в изработването на ваксините срещу коронавируса, затова е позитивно настроен и вярва, че те ще доведат до положителен резултат. „В Китай има вече над 1 милион ваксинирани хора и резултатите са много добри. Надявам се повечето хора и в България да се ваксинират, защото това е изключително важно, както и да няма поредна кампания с глупости за световна конспирация, защото това ще доведе до лошите резултати. Много е важно голяма процент от населението да се ваксинира, защото това ще определи приключването на пандемията и ще рефлектира пряко върху нас като медицински персонал. При нас натоварването е много голямо. Много лекари и медицински сестри загубиха живота си и тази ваксина категорично ще помогне“, каза още той.

Ваксините са най-контролираният биопродукт, имат много дълга история. В случая ваксинопрофилактиката има огромно значение, защото това е средството, което ще повлияе върху хода и интензивността на този пандемичен процес“, каза и проф. Йорданка Стоилова, преподавател в Пловдивския университет, представител на Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести.

По думите й наистина най-големият проблем е да се ваксинират колкото се може повече. „Ако се ваксинират 25% от населението, това няма да окаже кой знае какво влияние, но нашата цел, на епидемиолозите, е друга. Ние искаме да се намали циркулацията на вируса, а това може да стане и при 70% ваксинирани. И 60% да се ваксинират пак ще постигнем много добър резултат“, каза проф. Стоилова.

По думите й съвременните ваксини използват висша биотехнология и те са безопасни. „В нашия организъм непрекъснато се изграждат имунокомпетентни клетки в червения костен мозък. Така че ние непрекъснато сме зареждани с оръжие, което ни пази. Леталитетът от COVID-19 е висок и трябва да се преценява съотношението полза-риск. За всичко, което обществото се притеснява обаче може да се пита“, проф. Стоилова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2*N$

Лекар 06.12.2020 06:13:31

Меджидиев е клакьор на правителството и лизач на задни части.

Да Да 04.12.2020 11:32:21

Пропагандата продължава! Вчера и слушахме глупостите на Йорданка Стоилова - Браво , Бабо! Как не те е срам? Слушаме глупостите и на Меджедиев, който е един от слугите на УС на БЛС. А пък кака Йорданка Фандъчка няма да я коментирам. Много им се иска да се ваксинират повече хора, но това няма да се случи! Оставка!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...