!
Сряда, 17 Април 2024
06
ян
5
 

Д-р Меджидиев: Контролът за лекарствата е максимално завишен, при нарушения ще отнемаме лицензи

Петък, 06 Януари 2023 | 15:37:12
5

„Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме в проверките и екипите на РЗИ от страната. Проверяваме наличността. Активизирахме българските производители също специално за антибиотиците и за антихипертензивните средства, тъй като про

„Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме в проверките и екипите на РЗИ от страната. Проверяваме наличността. Активизирахме българските производители също специално за антибиотиците и за антихипертензивните средства, тъй като проблемът е в европейски мащаб – по информация от сутринта има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски държави“. Това заяви на брифинг от Видин служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев във връзка с проблема с острия недостиг на лекарства.

По думите му недостигът идва от това, че голяма част от субстанциите, които се използват за производството на медикаменти в ЕС и по света, идват от Китай и Индия.

„Така че не можем да коментираме само за реекспорт, тъй като за да се извършва реекспорт, трябва да има внос. В момента е затруднен вносът на медикаменти, особено на произведени в ЕС“, обясни той.

Отделно от това министърът на здравеопазването провежда разговори с Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) във връзка с организацията по допълнителен паралелен внос на лекарствени продукти в страната. „Тази сутрин проведох разговори с представители на Асоциацията и имам тяхното уверение, че предстои да бъдат осигурени допълнителни количества лекарствени продукти“, подчерта д-р Меджидиев.

По отношение на проверките министърът информира: „Проверяваме всички наличности по складовите бази и търговците на едро и това какви заявки има постъпили от аптеките към търговците на едро и дали тези заявки са изпълнени. На всички нива се извършват проверките и контрола“. Той допълни, че идеята е да се провери дали аптеките, в които има липси, са завели искания към търговците на едро за конкретните медикаменти, както и дали търговците на едро изпълняват тези искания на аптеките, ако имат лекарствата в складовете си. „В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции, да не говоря, че ако хванем такъв търговец – директно отнемане на лиценза“, категоричен беше министърът.

Д-р Меджидиев увери, че контролът е максимално завишен и повтори, че като крайна мярка ще се налагат тежки санкции.

Той съобщи още, че ще инициира промяна в закона, тъй като СЕСПА във варианта, в който е, не осъществява цялостен контрол върху всички медикаменти.

„Сутринта в МЗ обсъждахме варианта да наложим пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за един месец от България, но това не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка, и то не при грипна вирусна инфекция, а при доста по-сериозни неща“, коментира още д-р Меджидиев и уточни, че по тази причина страната ни се обръща към ЕК с молба за съдействие и с идея за координация между европейските държави във връзка с повсеместния недостиг на медикаменти.

Той информира, че отново се очакват допълнителни количества лекарства. „Вече имам информация, че определени фирми още в понеделник ще подсигурят антибиотици, тъй като най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, антидиабетни и антихипертензивни лекарства“, коментира д-р Меджидиев и увери, че с полаганите усилия у нас ще се постигнат резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bpqM

Лекар 08.01.2023 02:53:45

Ау, този мушмурок бил много страшен.

аз 07.01.2023 16:34:22

Ами като ги продават без рецепта на кило, като краставици!

Гост 06.01.2023 20:08:25

Щял бил да отнема лицензи...

Гост 06.01.2023 16:51:23

Този непрекъснато лъже.

Гост 06.01.2023 16:50:42

Нали уж проблемът с лекарствата беше решен! Вчера говори едно, днес друго. Нали призоваваше хората да не търсят само една аптека, а да отидат и до други. Кое е вярното сега?


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията
17.04.2024 11:19:46

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е включена в календара на събитията ...

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК
17.04.2024 10:42:26 Надежда Ненова

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК

Скандал се разгоря в парламента заради оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...