!
Вторник, 23 Юли 2024
25
ян
4
 

Д-р Меджидиев: Към ПЛС ще бъдат добавени невключени досега животоспасяващи медикаменти

Предвидено е повишаване на имунизационния обхват за 2023 година на 25%

Сряда, 25 Януари 2023 | 14:50:08 Надежда Ненова
4

Има доставки на антибиотици и на медикаменти, които са извадени от листата, с която е било възможно да бъде осъществяван контролът върху лекарствата. Към позитивния лекарствен списък ще бъдат добавени животоспасяващи и жизненоважни медикаменти за насел

Има доставки на антибиотици и на медикаменти, които са извадени от листата, с която е било възможно да бъде осъществяван контролът върху лекарствата. Към позитивния лекарствен списък ще бъдат добавени животоспасяващи и жизненоважни медикаменти за населението, които въобще не са фигурирали там до този момент. Това каза здравният министър Асен Меджидиев след заседанието на Министерски съвет днес.

„Нашата задача е да се грижим за хората. Мен не ме интересуват търговците на едро и на дребно. Това е техният бизнес, техните неща, но са длъжни да задоволят пазара. Ще използвам всички законови механизми да потърся отговорност на тези, които не са го направили“, категоричен бе здравният министър.

По думите му служебното правителство е направило огромни усилия да има достатъчно лекарства във всички аптеки, но било поставено в „едно заварено положение от предишния здравен министър“. „Нашият служебен кабинет и МЗ има една единствена цел – да подпомогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти, и промените, които залагаме, са в посока така да организираме системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол. Това, което умишлено е неглижирано от предишния състав на МЗ“, каза д-р Меджидиев и допълни, че това е причината да се е стигнало до недостиг на медикаменти.

Здравният министър съобщи още, че на днешното си заседание Министерският съвет е приел и Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. Документът предвижда продължаване на ваксинациите срещу грип, което ще доведе до по-добро индивидуално здраве и намаляване на тежкото протичане, усложненията и хоспитализациите вследствие на грипна инфекция.

Основни цели на Националната програма са намаляване на заболеваемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип и инвазивни пневмококови инфекции при възрастни на и над 65 г. чрез повишаване на имунизационния обхват в тази възрастова група и повишаване на информираността на населението и на медицинските специалисти за риска от грип и пневмококови инфекции, ваксинопрофилактиката и начините за предпазване.

Д-р Меджидиев обясни, че с реализацията на програмата се предвижда осигуряване на ваксини срещу сезонен грип и срещу пневмококови инфекции чрез договори за доставки между Националната здравноосигурителна каса и съответния притежател на разрешение за употреба и/или упълномощен представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени продукти. С реализацията на Националната програма се очаква повишаване на имунизационния обхват срещу сезонен грип на целевата група от 25% през 2023 г. до 35% през 2026 г. и повишаване на имунизационния обхват срещу пневмококови инфекции от 5% през 2024 г. до 15% през 2026 г.

„Грипът е с много по-голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат налагане на допълнителни мерки“, съобщи служебният здравен министър.

„МЗ препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места, където има струпване на много хора и обръщане към личните лекари“, припомни Меджидиев.

Подобрена е и програмата за профилактика на ваксинацията срещу грип, съобщи той. „Предвидено е повишаване на имунизационния обхват за 2023 година на 25%. Очакваме имунизационния обхват през 2026 година да бъде 35%“, каза министърът на здравеопазването.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EXyd

Гост 29.01.2023 10:25:05

Шарлатанин.

Гост 27.01.2023 10:08:02

Схемаджия.

Гост 25.01.2023 20:08:59

Келеш.

гост 25.01.2023 17:09:02

Малкия лъжец явно го махат


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони
23.07.2024 13:17:30

Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони

Създаване на специализирана електронна система, чрез която да може да бъде съобщавано за възникна ...

Предлагат нов конкурс за избор на управител на МБАЛ - Ботевград
23.07.2024 12:36:22

Предлагат нов конкурс за избор на управител на МБАЛ - Ботевград

В Общинския съвет на Ботевград е внесена докладна, в която Община Ботевград предлага да бъде прек ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...