!
Вторник, 16 Април 2024
25
февр
1
 

Д-р Меджидиев: Развитието на майчиното и детското здравеопазване е основният ми приоритет

Събота, 25 Февруари 2023 | 11:17:08
1

„До момента записани за високоспециализирани профилактични прегледи са 450 деца.  Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите”. Това заяви министър Асен Ме

„До момента записани за високоспециализирани профилактични прегледи са 450 деца.  Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите”. Това заяви министър Асен Меджидиев пред медии в Бургас, където здравният министър е на посещение във връзка с организираните днес безплатни прегледи за деца по линия на програмата „Детско здраве“, съобщават от пресцентъра на МЗ.

Тринадесет специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще реализират високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст.

Програмата „Детско здраве“ улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на инициативата до днес над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – последващи лечение и проследяване.

„Благодарим на министър Меджидиев и на лекарите от София за организираните днес безплатни прегледи в Бургас. Инвестицията в детското здравеопазване е инвестиция в бъдещето на нацията“, посочи в изказването си областният управител на Бургас Мария Нейкова.

„Развитието на майчиното и детско здравеопазване е основният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна практика в здравеопазването, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта още здравният министър. Той обясни, че провеждането на днешната инициатива в Бургас има добавена стойност и за лекарите, доколкото медиците от Бургас имат възможност на място да обменят опит със специалистите от тесни педиатрични специалности, практикуващи в столицата. По този начин значително се подобрява и комуникацията между местните педиатри, общопрактикуващите лекари и работещите във високоспециализираните клиники и отделения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и други структуроопределящи за детското здравеопазване болници в София. Като пример за значението на добрата комуникация здравният министър посочи случая от миналата седмица, когато 6-годишно дете в критично състояние беше приведено от УМБАЛ Бургас в „Пирогов“ с авиомедицински транспорт.

Относно цялостната концепция за развитието на майчиното и детско здравеопазване министър Меджидиев припомни, че в сряда, 22 февруари, с решение на МС беше одобрено създаването на многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия” в Бургас. В новата детска болница ще има 133 болнични легла, 10 от които реанимационни. Ще бъдат привлечени медици от всички основни специалности, ще бъдат разкрити спешно отделение и диагностично-консултативен център. Това ще гарантира улеснен достъп до навременна и качествена педиатрична грижа не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.

„Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по отношение решението за изграждане на специализирана детска болница в Бургас, така и на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и сега са тук, за да консултират бургаските деца“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Меджидиев беше категоричен, че подобряването на майчиното и детското здравеопазване е цялостна политика, доказателство за което е и направената тази седмица първа копка на нов лечебно-диагностичен корпус на Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив. С изграждането на новия корпус педиатричната и онкологична помощ за децата в гр. Пловдив ще бъдат ситуирани на едно място. По този начин пациентите до 18-годишна възраст ще получават бърза и комплексна медицинска помощ. За строителството на новия корпус през септември 2022 г. служебното правителство отпусна 25 млн. лв.

Стартирането на тези мащабни проекти е само част от активната политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване, провеждана от служебното правителство. В тази посока са насочени и действията на Министерството на здравеопазването за изграждането на модерна Национална детска болница, която да отговаря на най-високите международни стандарти.

В отговор на журналистически въпрос относно определянето на хеликоптерна площадка в Бургас, във връзка с предстоящото въвеждане в страната на спешна медицинска помощ по въздух, министър Меджидиев посочи, че през вчерашния ден възможните терени са огледани и вече има три варианта, които ще бъдат представени на експертите от Държавния авиационен оператор и Министерството на транспорта.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hFrB

Гост 25.02.2023 20:45:38

:)


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...