Събота, 25 Май 2024
11
апр
5
 

Д-р Миндов: Готвената промяна ще отнеме достъпа до лекарска помощ на най-болните хора

Понеделник, 11 Април 2022 | 15:13:17
5

Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна смяна на системата на личните лекари. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. „Това е смяна на системата. Ако иска

Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна смяна на системата на личните лекари. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

„Това е смяна на системата. Ако искат да върнат поликлиниките и да ни направят на заплати, да го кажат. Само че не могат да го направят, защото ще им струваме три пъти повече от сега. На мен би ми било много хубаво да съм на 8-часов работен ден и твърда заплата, но като се сложат наемите, осигуровките, апаратурата, обучението, режийни и всичко, което сега плащаме сами, всичко ще трябва да се поеме от бюджета. И тогава разходите ще са огромни, защото никой няма да пести“, каза той.

Д-р Миндов уточни, че 42% от финансирането на личните лекари е за неограничен брой дейности за т.нар. спешни състояния. „За миналата година условно имаме между 18 000 и 20 000 такива прегледа, за които по Здравна каса не получаваме заплащане. Ние работим в рамките на тази капитационна такса, за която се казва, че ще се махне“, каза той.  

По думите му, ако се премахне капитацията, ще трябва да се плаща на преглед. Сега, ако се раздели капитацията, се получават 8,15 лв. на преглед.

„Ако минем на другия модел, стойността на този преглед ще е минимум 24 лв., а пациентът ще бъде с ограничен достъп. Когато се плаща на брой прегледи и има макрорамка на бюджета, ще се плаща до определена сума и няма да има неограничено посещение. Ще има източване на Касата и надписване на прегледи, което в момента при нас го няма, защото на нас не ни се плаща на брой преглед, а само за това, че сте се записали, но ние поддържаме възможността 24-часа да бъдете обслужен и да имате достъп до лекарска помощ. Ще има подбор на пациентите, защото няма да има пациентска листа и ако човек е много болен, ще обикаля от врата на врата, без да има кой да го прегледа. С промяната ще се отвори вратата за достъп на определена група хора и ще се затвори за много повече пациенти“, подчерта д-р Миндов.

„Цялата система се крепи на нас. Основният поток минава през нас. Сега и електронното досие трябва да бъде направено от нас, защото няма кой друг. Лекарите се отказват, защото вече не може да издържат на цялата тази административна тежест. Всички казват, че сме добре платени, но бягат. Защо? Защото условията, при които работим са по-лоши, отколкото е заплащането“, допълни той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NZ@q

Гост 12.04.2022 15:13:32

Глупости , Миндов не очаквах да станеш жалко ретрограден като Кировия. Няма как да надписваш прегледи защото отчитането първо ще е онлайн на минутатата, 2. Броят платени прегледи няма да е 40 на ден ,а до 16 прегледа за 8 часа. Тоест по 30 минути на преглед минимум. Тоест пациентите задължително трябва да са с час и този час може да е утре или след 5 дни както е в UK. В зависимост от натоварването. Но натоварване по Стахановски няма да има за лекаря. Нито малтретиране ,както сега се случва. Защото е малтретиране. Не знам защо искате да си кютате на шиbaнaтa мизерна капитация ? Като роби и общи работници. И да преглеждате уж по 40 души на ден, никой да не плаща това на пукнат евроцент ,където е ясно какво е качеството на това преглеждане. Плащане 30-40 лева на преглед това трябва. НЕЗАБАВНО. Ако не след 5-6 години няам да имат е лекари на никаква капитация ,а само ЧАСТНО. ЗАщото е икономически неизгодно да све практикува повече така по Семашковски тариактски за комунетата от властта. Справка Ахтопол днес. В който град няма лекари работеши с НЗОК, няма и да има. Смерть комунизима, Смерть ворогам ! (на украински)

Идеалист 12.04.2022 08:42:08

С капитацията ОПЛ работят евтино за държавата и обществото. Проблемът е, че вече са намалели, зашото са остарели и млади няма, защото ОПЛ са превърнатаи от системата на чиновници.

Хитър Метър 11.04.2022 20:52:28

Като те усетят, че точиш касата заедно с нечистоплътното си адвокатче заминавате в пандиза и така всичко ще се регулира !

Браво! 11.04.2022 19:39:04

Браво д-р Миндов! Дано"реформаторите" проумеят "какво губим, когато печелим"... А, виж, реформата е наложителна, но като надграждане, а не като тотална и нелогична подмяна... Ха дано!!!

Гост 12.04.2022 16:16:23

Глупости бе ватници. Това сега си е боядисан Семашко. Няма такова недоносче никъде ,нито в Германия, нито във Великобритания ,Няма ЕС държава в която лекарите да преглеждат по 40 душу дневно бе роби. Какво надграждане бе ? Все едно външен кенеф с надграждане в джакузи или басейн с мрамор.. САМО ватници пролетарии плюскачи на евтин труд може да искат надграждане тоест пак да не плащат труда на лекаря


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...