Сряда, 28 Септември 2022
16
юни
2
 

Д-р Миндов: Нито един ОПЛ не би рискувал да изгуби работата си заради фиктивна ваксинация

И използването на документ с невярно съдържание е престъпление, посочи адв. Мария Шаркова

Сряда, 16 Юни 2021 | 11:23:45
2

Има натиск от пациенти върху лекари да издават сертификати за ваксиниране с COVID ваксина, без реално тя да е поставена.Това коментира пред БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов и призна, че той самият

Има натиск от пациенти върху лекари да издават сертификати за ваксиниране с COVID ваксина, без реално тя да е поставена.Това коментира пред БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов и призна, че той самият е бил „подпитван“ от пациенти.

„Лекарите не са тези, които търсят и предлагат такава услуга. При всички случаи те са подложени на натиск от пациент“, каза медикът и подчерта, че подобно поведение крие огромни рискове и нито един общопрактикуващ лекар не би приел да изгуби работата си, договора си заради фиктивна ваксинация. Д-р Миндов все пак отбеляза, че такива случаи не са много, въпреки че в социалните мрежи има твърдения, че подобни сертификати могата да се закупят безпроблемно. 

„След 6 месеца този сертификат става невалиден и такива хора ще трябва да търсят друг лекар или да преболедуват“, допълни той.

Д-р Миндов отново напомни за настояването на медиците да им бъде разрешен достъп до цялото медицинско досие на пациентите или поне до ваксинационното досие, за да имат те реална представа във всеки момент за състоянието им и за прекараните заболявания.

„Ние не можем да упражняваме контрол, има други служби за това“, категоричен бе председателят на столичните джипита. Той изрази мнение, че е необходим контрол от страна на здравните власти, както е важно да има и наказания

„Ако има няколко души наказани, другите ще се стреснат и ще се замислят дали да го правят повече“, каза д-р Миндов.

Коментирайки темата, адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обясни, че преди години е имала в практиката си казус с прекалено много болни от морбили деца от листата на някои лекари и по този повод е било изразено съмнение, че реално ваксини не са били поставяни. Не е имало проблем с партидата на ваксините преди това, а децата са се разболели. Независимо от въпросителните в ситуацията, последващо развитие не е имало, каза юристката.

По думите й непоставените ваксини могат да изкривят официалната статистика, когато след време мнимо ваксинирани лица се разболеят.

„Те ще влязат в тази графа - ваксинирани, но заразени и това ще компрометира данните за ефикасността на ваксината“, обобщи адв. Шаркова.

Тя изрази мнение, че ако извън рутинно водената статистика се увеличи броят на ваксинираните и разболели се от коронавирус впоследствие, чрез засичането и съпоставката на на тези данни може да се проследи какво се е случило и евентуално на базата на тези тенденции да се търси недобросъвестно поведение от страна на медицинските специалисти.

Мария Шаркова бе категорична, че е необходимо да се помисли по този въпрос и да бъде намерено организационно решение. 

„Тези данни съществуват, просто някой трябва да прави въпросната съпоставка, това да става автоматично за всеки един потвърден случай на COVID-19“, обобщи тя.

Друго възможно решение според нея е да се намери възможност по време на ваксинацията в кабинета освен лекарят и пациентът да присъства и трето лице – медицинска сестра или друг.

Не бива да изпадаме в крайности, но трябва да помним, че ако бъде издаден сертификат за ваксиниране, без ваксината да е поставена реално, то става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс, подчерта юристката. Тя припомни, че не само издаването на документ с невярно съдържание е престъпление, но и използването му, защото деянието е с висока степен на обществена опасност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BRJS

gppg 16.06.2021 19:45:44

И при мене дойдоха двама такива.Изгоних ги,макар и относително учтиво.И двамата са такива,дето поне 10 години не съм им виждал и очите.Не са и здравно осигурени.

Гост 16.06.2021 15:29:04

Ганьо, простия шмекер винаги е готов да заобиколи правилата. Това му е генетично заложено.


Всичко за коронавируса
Още новини
До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори
28.09.2022 09:58:35

До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори

При предсрочно прекратяване на договор за управление на лечебно заведение, на което принципал е м ...

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...