Вторник, 27 Септември 2022
10
февр
 

Д-р Минова: Много деца идват при нас след няколко курса неефективно антибиотично лечение

Четвъртък, 10 Февруари 2022 | 17:01:56 Невена Попова


Д-р Габриела Минова завършва с отличие медицина в Медицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора през 2000 г. През 2001-2002 г. специализира лицево-челюстна хирургия към Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна х

Д-р Габриела Минова завършва с отличие медицина в Медицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора през 2000 г. През 2001-2002 г. специализира лицево-челюстна хирургия към Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София. След това започва специализация по урология и придобива специалност през 2008 г.
От 2003 г. работи в Отделението по детска урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а в момента е началник на отделението

Д-р Минова, в този сезон и особено в условията на пандемична обстановка често говорим за респираторни инфекции при децата и като че ли забравяме за уроинфекциите. Защо тази тема остава някак пренебрегната?

Пандемията измести акцента от повечето „банални“ заболявания, както при възрастните, така и при децата. Не е тайна, че най-вероятно заради страха от COVID се отлагат профилактични и контролни прегледи, което, успоредно със спирането на планови оперативни интервенции, би могло да бъде фатално. Така че това е логиката според мен.

Добре информирани ли са родителите за тази патология?

Родителите често се информират от мрежата, и, за съжаление, източникът не винаги е достоверен и научно издържан. Отделен въпрос е избирателното разбиране и възприемане. А най-правилното поведение е стриктно да се спазват препоръките на личния лекар.

При лекуваните пациенти в Отделението по детска урология се стремим ясно и точно да отразим в епикризата препоръки за проследяване на пациента, адресирани към личния лекар и родителите, посочваме необходимостта от следоперативни специализирани изследвания, както и сроковете за извършването им. Така се стремим да избегнем възможността за лоша комуникация, недоразбиране и липса на сътрудничество.

Припомнете накратко как една респираторна инфекция може да отключи и такъв проблем при децата?

Респираторните инфекции и в частност вирусните могат да отключат при децата състояние, наречено свръхактивен пикочен мехур - често уриниране, неотложност и неефективни позиви за уриниране, както и нощно напикаване, при липса на отклонения в лабораторните изследвания. Много често предвид симптоматиката заболяването се определя и лекува като цистит. Доста от пациентите ни са преминали по няколко неефективни антибиотични курса на лечение, преди да бъдат консултирани с уролог. Ето защо искам да припомня колко важно е проследяването от личния лекар на деца с диагноза ангина, за да бъдат навреме диагностицирани евентуални бъбречни усложнения.

Имат ли необходимата подготовка личните лекари и педиатрите от доболничната помощ да разпознават тези състояния и навреме да насочват децата към специалист уролог?

 В сезона на респираторните инфекции, личните лекари не трябва да забравят и уроинфекците, които могат да протекат завоалирано. Неясни продължителни фебрилни състояния, епизоди на повръщане и коремни болки при новородени и деца до двегодишна възраст трябва да бъдат прецизирани и подкрепени с допълнителни изследвания. Никнене на зъби и хрема са удобно, но недостатъчно обяснение. Болки в тестисите и зачервяване на скроталните торбички при полово неактивни деца не бива да бъдат приемани и лекувани като възпаление на тестиса и епидидима. В повечето случаи се касае за завъртане на тестиса или придатъците му, което изисква спешна хирургична намеса.

Какви са възможностите на съвременната медицина за адекватна и щадяща намеса при новородени, деца в кърмаческа и ранна детска възраст?

Повечето уроинфекции в детска възраст са резултат на вродена урологична аномалия. Анамнестични данни за анатомични отклонения на урогениталната система, установени при пренатална фетална морфология са допълнителна аларма за активно търсене на уроинфекция.

Въведената и внедрена, задължителна от НЗОК, абдоменална ехография на шестия месец от раждането, с голям успех открива и канализира проследяването на урологичните малформации. Колегите неонатолози, педиатри в родилните отделения и мрежата от нефролозите от цялата мрежа са добре запознати с диагностицирането и проследяването на вродените урологични заболявания.

Въпреки дефицита на детски специалисти, колаборацията между звената ни е задоволителна и все по-редки са късно диагностицираните и усложнени по тази причина случаи. Личните лекари следят препоръките и акцентират върху необходимостта от ранна диагностика и лечение. Закъснялата диагностика най-често е резултат на родителско самозалъгване и нежелание да приемат диагнозата.

Отделението по детска урология към Клиниката по Урология към УМБЛСМ“ Н. И. Пирогов “ разполага с апаратура за ендоурология и лапароскопска хирургия, както и с добре подготвени кадри. Стремежът ни е да въвеждаме най-щадящите е ефективни оперативни техники при новородени и малки деца, като се придържаме към правилата на добрата медицинска практика и безопасността, преди всичко.

В каква посока следва да бъде насочено вниманието на лекари и родители в тийнейджърска възраст?

Половото възпитание и подготовка на децата ни за физическите и психически промени, които ще настъпят в пубертетна възраст трябва да са приоритет и обект на общи усилия на образователната система, учители, родители, медицински специалисти. През този период от живота им, с много въпроси и промени, трябва да ги преведем плавно, да ги научим да се възприемат положително, да не се срамуват от себе си и сексуалността си. Формирането на отговорно отношение към тялото им и предпазване от ранни и незрели полови контакти е отговорност на цялото общество.

Какво още е необходимо да се направи, за да стане обществото по-чувствително към проблемите на мъжкото здраве и да се заговори за превенция от най-ранна възраст?

За проблемите на мъжкото здраве трябва да се говори открито и постоянно. И естествено, навременно. Още от детска възраст момчетата трябва да бъдат възпитавани, че веднъж годишно при липса на симптоматика, трябва да посетят уролог. След 45-годишна възраст изследване на простатоспецифичен антиген е задължително веднъж годишно. Да повторя отново, че профилактиката трябва да бъде преди лечението. Задачата и основната отговорност се пада на личните лекари, които трябва да бъдат подкрепени от цялата система с кампании и образователни курсове.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kS65


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...