!
Неделя, 14 Април 2024
25
юли
 

Д-р Миронова: Затлъстяването е комплексно заболяване, а не козметичен дефект

Вторник, 25 Юли 2023 | 14:59:48


„Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а не козметичен дефект и включва множество органи и системи, което имат нужда да бъдат във фокуса на различни специалисти, не само ендокринолози“. Това ка

„Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а не козметичен дефект и включва множество органи и системи, което имат нужда да бъдат във фокуса на различни специалисти, не само ендокринолози“. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ ендокринологът д-р Десимира Миронова от УМБАЛ „Лозенец“.

Тя заяви, че Метаболитният център на болницата разполага с всички специалисти, които са нужни, за да се изгради едно комплексно лечение на това хронично заболяване.

„Самото затлъстяване е очевидно. Това, което е законспирирано зад заболяването, са усложненията от хроничното възпаление. Последните клинични проучвания доказват, че мастната тъкан е най-големият ендокринен орган, защото в нея се синтезират редица хормони. Тези хормони, които са стотици и не всички са изучени, оказват влияние върху сърдечносъдовата система, върху гастроинтестиналния тракт, върху половата система и оттам и върху репродуктивните проблеми“, каза още д-р Миронова и уточни, че всичко, което е свързано с твърде голяма функция или дефицит на функцията, е във фокуса на метаболитните заболявания. Наднорменото тегло не е заболяване, заболяване е затлъстяването и фокусът на фармацевтичната индустрия е насочен там, подчерта тя.

По думите й в Метаболитния център целта на специалистите е да се помогне на все повече хора да променят начина си на живот. „Идеята не е да се виждаме веднъж седмично за вливки, фокусът е да проследяваме хроничното заболяване, да обучим пациентите как да живеят с него и те да знаят как да променят живота си - не с диета за една седмица, а с цялостна промяна в начина на живот“, разказа тя.

Д-р Миронова подчерта, че над 30 на сто от българите страдат от затлъстяване и наднормено тегло. „Тоест почти всеки трети има този проблем. На последния Конгрес по ендокринология в Истанбул на Европейската асоциация по ендокринология стана ясно, че над 260 хиляди химични агенти от околната среда имат негативен ефект върху тялото ни и имат връзка със затлъстяването“, съобщи ендокринологът.

Тя разказа, че здрави хора продължават да идват, за да им се изпише хапче за отслабване, което е за болни, а здравите винаги намират оправдание защо не могат да променят начина си на живот и на хранене. „Купуват си хапчето на своя и глава и се връщат при нас с оплаквания, като не разбират, че това не е хранителна добавка, това е медикамент, който се приема под лекарско наблюдение“, каза д-р Миронова.

От групата на JLP има към момента регистриран медикамент, който е за затлъстяване и за всекидневна употреба, и за хора без диабет, каза още тя.

„Предстои да дойдат в България още по-нови молекули, идва полипептидната ера, но това са лекарства и с много хубав ефект, но са за хора със затлъстяване, със захарен диабет. Те са регистрирани за лечение на втори тип захарен диабет, който е в резултат на разгърнат метаболитен синдром. Това са иновативни молекули, които вече показват добър ефект и при неалкохолната стеатозна болест. Те са по нова формула, това е мултипептид, който действа пак на ниво JLP, само че стимулира JLP по много нов начин, иновативен и успява да доведе до много добра редукция на тегло - близо 20 на сто редукция от общата мастна тъкан в рамките на от 6 месеца до една година“, разказа д-р Десимира Миронова.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fhMx


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...