Понеделник, 17 Юни 2019
17
май
5
 

Д-р Мирослав Ненков: Проблемът с агресията към лекари е социален, но и на самата гилдия

Петък, 17 Май 2019 | 11:48:54
5

Д-р Мирослав Ненков: Проблемът с агресията към лекари е социален, но и на самата гилдия

„Проблемът с агресията към лекари и медицински персонал е много дълбок, той е социален, обществен, но и на самата гилдия. Лекарската гилдия не е уважавана от хората. През годините лекарите загубиха уважението на обществото по няколко линии“. Това каза пред БНР д-р Мирослав Ненков, анестезиолог от ВМА и бивш зам.-министър и министър на здравеопазването.

Според него първата линия, по която върви този процес, е с превръщането на лекарската работа в търговия, в клинични пътеки, в стотинки, в левчета, с което въобще не е работа на лекаря да се занимава.

„Всеки от нас е ставал свидетел как лекар говори негативно за свой колега. Това директно убива нашата професия. Колегията някак не може да го разбере, а според мен това е втората причина за агресията срещу лекари. Когато кажеш: „Абе, кой тъпак тебе те оперира, е сега ще видиш аз как хубаво ще те оперирам“, това убива доверието не само в първия лекар, но и този, който го казва. Но колегите не го разбират. Тази комплексна причина води до реакция от страна на медиите.

Много лесно се продава заглавието „Умря поредна родилка“ или нещо подобно. След това по време на разследването се оказва, че лекарите нямат вина за събитието, но това остава на заден план. През годините всички тези фактори, капчица по капчица, съсипват авторитета на нашата гилдия. Затова всеки малоумник може да си позволи да посегне физически върху колега.

Разбира се, има и колеги, които не се държат любезно с пациентите. Този процес е двупосочен, спор няма. Това отношение на част от моите колеги към пациентите си има своето чисто психологическо обяснение. За съжаление, малко структури в страната водят битка точно с т.нар. „синдром на прегаряне“. Една от малкото такива болници е ВМА, където има специални групи, подкрепяни от психолог, които да се справят с този синдром при колеги. Толкова много болка и ужаси срещаш, че твоят начин да се справяш с това, е да станеш неглижиращ, да не обръщаш внимание, защото иначе ще умреш.

Пациентът това не го интересува и точно там идва моментът ние да сме професионалисти и да можем да се справяме с това „прегаряне“. Има прекрасни лекари и уникални специалисти, които се държат лошо с пациентите, така е“, допълни д-р Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9Je*

Запознат 18.05.2019 18:03:52

Другарю Ненков, проблемът е ПОЛИТИЧЕСКИ, а чак след това социален и професионален! Мутри, комунисти, ДС популисти, крайнобесни "десни" ДС копои, и всички останали метастази на престъпната ви Партия Майка БКП са си плюли в устата, да държат унизено и низвергнато лекарското съсловие! Проклета да е цялата тази паплач!

Рени 18.05.2019 11:24:04

Доктор Ненков , Вие сте невероятен Човек . Благодаря Ви за всичко . Успех !

БЛС-Въоръжено Крило 17.05.2019 13:32:55

Решението е лесно 1. Натоварване на българския лекар с прегледи не-повече от това в Германия. Никой германски лекар не преглежда 30-40 пациенти на ден. Никой. Ясно ли вие другарки и другари. 2. Заплащане като в Германия . Никой лекар в Германия не работи за 2 евро на час, а работи за 40 евро на час без да смятаме парите от дежурства, квалификация и длъжност. 3 Никакъв тормоз на лекаря у дома и когато е в законна почивка. Никакъв пациент в Германия в никакъв град по никакъв повод, в никакво време не се натриса в къщата на доктора за преглед. Иначе идва eins-zwеi Polizеi и отиваш в ареста за тормоз. 4. Стоп на зрогантната профанщина на пациенти . Никой пациент по никакъв начин в Германия не си позволява да спори с лекаря и да определя как ще протича диагностичния и лечебния процес в кабинета на специалиста с висше медицинско образование 5. Доброто отношение към пациента идва логично след първите 4 точки. Затова и в Германия нямат тези проблеми.

Колега 18.05.2019 04:35:05

Хм, да. Една пациентка сподели, че събота като я стегмалп сърцето, щяла да проучва къде живея. Това можеше да е много нелепа смърт ако наистина беше инфаркт. Не бях там. Загуба на време за нея, изпаднала явно в паника, шокиращо за мен - това е абсурдно незачитане на личния ми живот и пространство. Представете си някой да го направи на адвоката си напр.

Истината 17.05.2019 16:32:24

Браво! Ето това е истината!


Още новини
МБАЛ - Враца с нов директор от юли
17.06.2019 18:21:24

МБАЛ - Враца с нов директор от юли

МБАЛ "Христо Ботев"- Враца ще бъде с нов директор от началото на юли, съобщиха за Zdrave.net от М ...

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...