!
Събота, 20 Април 2024
25
ян
16
 

Д-р Мирослав Ненков: Сега онкото е бизнесът

Ако пушиш цигари и пиеш ракия, няма причина да не си плащаш здравните осигуровки

Четвъртък, 25 Януари 2018 | 12:51:35
16

„Сега онкото е бизнесът, едно време беше инвазивната кардиология, сега е онкото“. Това заяви в ефира на БНТ бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за проблемите в системата. Той разказа за случай на проверка в бол

„Сега онкото е бизнесът, едно време беше инвазивната кардиология, сега е онкото“. Това заяви в ефира на БНТ бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за проблемите в системата. Той разказа за случай на проверка в болница, която е трябвало да бъде внезапна. „Не можахме да я направим внезапна, защото някой веднага разказа“, отбеляза д-р Ненков и разказа, че още в 9 часа проверяващите са установили, че през лечебното заведение са минали над 30 души. „Това значи дошъл е, прегледан е, закачена му е системката, тя е изкапала. По документи всичко е идеално“, посочи той. Обяснението на персонала било, че пациентите са дошли рано.

Той беше категоричен, че ако се инвестира в добър контрол, разликата от кражби и реалната стойност в системата ще се върне многократно. Според него тези инвестиции трябва да са насочени в подготовка на проверяващите, както и в техните възнаграждения и подобряване на условията им за работа. По думите на д-р Ненков, ако има строга система за контрол, като цяло ще се спестят много средства, които могат да се насочат към образование на медиците, оборудване и възнаграждения.

Според него обаче промени в сектора ще се случват трудно, защото „живеем в условия на морален срив“, а в обществените системи, включително и здравната, има хора, които са се впили като „кърлежи“ в нея. „Това е една малка част от структурата на здравната система, но за съжаление много влиятелна, която гледа на пациента като на 200 лв.“, заяви той, като подчерта, че тези хора са много влиятелни, не се спират пред нищо и нямат морал. „Слава Богу огромна част от колегията – лекари и медицински сестри, работят съвестно“, каза той, като посочи, че системата работи не зле на фона на инвестициите, но и на кражбите в нея. Запитан дали „кърлежите“ стоят зад атаката срещу проф. Петров, докато той беше начело на МЗ, Ненков отговори: "Като гледаш отстрани, така изглежда".

Той коментира и отмяната на мораториума върху новите лекарства. „Ние с вас можем да си измислим един медикамент, който да е направен от три стари, наричаме го иновативен и здравната каса веднага трябва да започне да го заплаща с обществени средства. Защо“, обърна се той към водещия, като изтъкна, че от всички лекарства, които ще започнат да се заплащат тази година - около 50 на брой, само три са иновативни.

„Здравеопазването навсякъде по света е нещо много, много скъпо“, категоричен бе още той в отговор на въпрос за дълговете на болниците и проблемите в общинските лечебни заведения. „По начина, по който сега са разписани правилата, догодина и с 400 млн. да се увеличат обществените пари за здравеопазване, болниците пак няма да могат да изплатят дълговете си“, заяви д-р Ненков. „В самата концепция на този тип здравеопазване, който се практикува сега у нас, е заложено да не стигат парите, освен че те сами по себе си са малко“, посочи той.

Д-р Ненков заяви, че здравнонеосигурените хора са две групи -  тези, които не могат да си платят здравните осигуровки, и тази, които не искат да си ги платят. "Тези, които пушат цигари и пият ракия - те могат да си платят. Нека не се заблуждаваме. Регистрираните хора в бюра по труда, хората, които получават помощи - те лягат върху държавния бюджет, т.е. всички ние им помагаме, както е редно. Но ако пушиш цигари и пиеш ракия, няма никаква причина да не си плащащ здравните осигуровки“, категоричен бе той. Впоследствие, даде за пример д-р Ненков, пациент в подобна ситуация търси медицинска помощ, която остава за сметка на лечебното заведение и доходите на медиците там. „Това е толкова нечестно, че дори ми е трудно да го опиша. Всички говорят за нашата хипократова клетва, но тя не означава, че лекарите и техните семейства, че сестрите и техните семейства трябва да гладуват заради хора, които са некоректни платци“, коментира още той, като отбеляза, че в случая не става въпрос за хора, които действително са в крайна нужда. По думите му здравната система у нас е така конструирана, че каквото и неблагополучие да се случи с дадена структура, то се заплаща от персонала.

Д-р Ненков коментира и отпадането на Националната здравна карта, като заяви, че това не е станало случайно, а тя е била обжалвана заради „някакъв юридически мурафет“. „Здравната карта ще каже, че в София пет кардиохирургии са много за броя население, който съществува в София и региона“, заяви той. Според него срещу каквато и да е стъпка за реформа в нашата система има брутална съпротива.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2MYW

Гост 28.01.2018 07:47:33

Миро, има ли проблем, по който да не се изказваш! А всъщност си само един анестезиолог и вицаджия. Хайде, давай го по-скромно!

Гост 26.01.2018 21:13:01

Ненков, нямаш ли капка срам, че пак замърсяваш пространството!

Гост 26.01.2018 07:00:30

Мирчо, ти ли пробута в КЕМИ ДС-ченгето Тодор Попов? А на думи се бориш срещу шуро-баджанащината!

Гост 25.01.2018 21:33:14

Мирчо, има едни други специалности, където и ти шеташ много активно, когато си в министерството. Там печалбите са доста повечко.

Гост 25.01.2018 18:56:06

Ненков, кажи с какво си зависим от някоя си Jo и нейния антураж?

Гост 25.01.2018 18:51:31

Този гнусен червей пак изпълзя!

Гост 25.01.2018 15:19:00

бруталната съпротива и овчето малодушие се разбират прекрасно

Компетентен 25.01.2018 15:17:54

Плампане много, реформа никаква, настроение оДлично, майтапи всекакви

Гост 25.01.2018 15:11:43

Най-ефективен контрол върху изразходването на средствата за здраве могат да правят самите пациенти, но САМО в случай, че самите те бъдат стимулирани от системата да го правят, например с въвеждане ня някаква форма на лични здравни партиди или нещо подобно.

Компетентен 25.01.2018 15:22:18

Гност ! В една сатурнова дупка имало здравни партиди индивидуални. На едно тамошно влечуго му предписали трансплантация на троен бъбрек. Па му казале да заповяда след 17 трилетки. Дотогаз щял бил да натрупа необходимата варира да та. У главъта

Гост 25.01.2018 15:05:31

Нещо драскачите по-долу не са схванали. Става дума за верни неща. Много разумни разсъждения могат да произтекат от казаното, но няма да се случи. Остават да четем драскачите.

тии, да видиш 25.01.2018 14:51:33

Когато бориш инфекция с инфектиран инструмент, резултатите винаги ще са плачевни! Същите са и когато бориш симптомите, а не първопричината. Или пък когато създаваш условия за инфекция, но имитираш борба с нея.

Лекар 25.01.2018 14:15:07

Фармамафията е на мода .Правят си каквото си поискат всяка година с по 200 млн повече и техни драскачи пишат нагоре.

БЛС-Въоръжено Крило 25.01.2018 13:47:19

Дебелог ъзите здравни чиновници цял ден седящи на меката мебел, много плачатр за контрол, ама ако може така както са се изтегнали да гледат в монитора не могат да си надигнат задните части и това да свършат .Затова говорят в безлична форма . А и много е глупаво това която гледа на пациента като на 200 лв. Ми ще гледаш, ако може да ги вземеш тези 200 лева с труда си. Ама всъщност ги гледаме като левче или 2.90 . А сега заместете в израза и се получава която гледа на пациента като на 2.90 лв и вижте колко е жалко ,сиромашко и умствено оскъдно като изказване. Мен автомонтьорчето ме гледа като едни 632 лева за смяна на ангренажен ремък и изобщо не у дереме за моите чувства, аз ще си рапзплитам чорапите заради сиромахомилските глупости на Миро. Я у лево другари, покрай истините не пропускате и да се манзните на простата тълпа.

xantip 25.01.2018 13:22:54

Като ти чета коментара,се радвам,че си отказал донорство.Току виж, си заразил някой с твоята лошотия!

Гост 25.01.2018 13:03:54

Mnogo nechistoplaten pomiqr. Zaradi nego se otkazah da darq organite si.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...