Сряда, 22 Януари 2020
19
март
7
 

Д-р Мирослав Ненков: Схемите в болниците не са сложни и могат да се разкрият лесно

Хората, които ги правят, не са чак толкова умни, че да не може един читав прокурор да ги разкрие

Понеделник, 19 Март 2018 | 10:28:51
7

Схемите в болниците не са сложни и могат да се разкрият лесно. Това мнение изрази в ефира на „Нова телевизия“ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод

Схемите в болниците не са сложни и могат да се разкрият лесно. Това мнение изрази в ефира на „Нова телевизия“ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод обявените от прокуратурата проверки в седем болници.

Той предположи, че част от проверките са въз основа на сигнали от екипа начело на МЗ, от което д-р Ненков беше част. „Бяха открити наистина много гадни нередности, дано това да е част от прокуратурата и дано прокуратурата да го разнищи докрай“, заяви д-р Ненков.  „Незаконните схеми в лечебните заведения не са чак токова сложни и хората, които ги правят, не са чак толкова умни, за да ги измислят така, че да не може един читав прокурор да ги разкрие”, коментира той.

„Много е проста схемата – законът категорично забранява в една болница да се отваря друго заведение със същата дейност“, заяви той. По думите му в една от болниците, които са обект на настоящото разследване, се е „вклинила“ структура, която е доболнична, получава всички приходи от клиничните пътеки и подхвърля „трохи“ на държавната болница. В същото време тя е и създала фирма за медицински консумативи и те се закупуват само от там. „Това върви години – има човек, който е подписал разрешителното, има шеф на РЗОК, който е написал на министъра, че всичко е наред, има директор на болницата, който е подписал договора“, обясни той. „Тези хора трябва да бъдат наказани шумно и тежко, за да може да покаже обществото, че е нетърпимо към тези схеми“, категоричен бе той.

В същото време д-р Ненков отбеляза, че някои от директорите на болниците, обект на прокуратурата, са се борили като „лъвове“ с тези явления и са дали много от личния и от обществения си престиж. „Пази Боже някой от тях сега да не излезе от виновните“, заяви още той. Конкретно за „Пирогов“, която също е част от проверката на прокуратурата, д-р Ненков заяви, че настоящият директор проф. Асен Балтов е прекратил две подобни практики. Той отбеляза също, че проф. Балтов няколко пъти е бил подложен на различни видове натиск и предположи, че зад атаките може да стоят точно тези хора, които са „силни, брутални и имат своята подкрепа“.

В коментар за съществуващите схеми в болниците, чрез които частни структури източват държавните, той посочи, че твърденията му не са срещу всички частни болници, огромна част от които по думите му работят добре и създават добър медицински продукт.  

Д-р Ненков обаче призна, че е скептичен относно резултатите от започнатите от прокуратурата проверки и оприличи действията й в сектора по-скоро като „веене на знаме“ за свършена работа. Той даде пример и с шумния арест на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, както и заявката на няколко институции акция за пресичане на незаконен износ на лекарства от страната. „И не чуваме после нищо, дано сега не се окаже така“, заяви той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RvX2

Ние също 20.03.2018 11:57:27

Подадохме до министър Николай Петров и до теб, д-р Ненков, писма за далавери за милиони в болницата по хематология в Дървеница, от изп.директор проф.Гееорги Михайлов, и я ни припомни, какво направихте по въпроса Вие двамцата, чу ли някой прокурор нещо, видя ли???!!!

Разочарован 20.03.2018 09:22:02

Писах ти писмо д-р Ненков, лично до теб, за схемите в една държавна болница. Дали ми обърна внимание или прехвърли топката на корумпираните от одита и касата. Какъв прокурор, нали и той ще препрати за проверка на другите корумпирани институции. Защо се/ни заблуждавате.... каква прокуратура, какви пет лева?!?!?! Е, няма такава държава! Гледаме да оцелеем, това е!

Гост 19.03.2018 16:28:12

'частни структури източват държавните' Кой пък червен г з ви е казал,че една структура каквато и да е трябва да храни държавната или държавната е с предимства пред частната .Само комуняги правят такова разделение и само в комунистическите страни държавните субекти са с преференции. В нормалният свят всички икономически субекти са с равни права и има КОНКУРЕНЦИЯ. Германските здравни каси финансират всички болници били те частни, общински или държавни (дали изобщо има държавни също е под въпрос). Само тук простия работник и селянин злобеят срещу 'частното' и милеят. Да живее авантата, другари.

Гост 19.03.2018 17:09:31

В подкрепа на казаното днес Европейската комисия цитира данни а България според които задълженията на фирмите, където държавата притежава най-малко 50% и упражнява контрол, възлизат на почти 17% от брутния вътрешен продукт (БВП) към юни 2017 г. Според оценката на еврокомисията икономическите резултати на държавните предприятия са слаби в сравнение с тези на другите страни в региона и на частния сектор. Енергетиката е секторът, който търпи най-много загуби, и предприятията в този сектор са най-задлъжнели. Същият е паралела и в здравеопазването

Компетентен 19.03.2018 14:35:35

Ти като беше министър дрънкаше вицове по Дарик пишман управленец софраджия

Гост 19.03.2018 13:11:58

Nenkov e edin absoluten palqk. Toi e umoril mnogo poveche pacienti, ot kolkoto e izlekuval, ako vaobshte e izlekuval nqkogo tozi bokluk

Пирдоп 19.03.2018 12:47:51

Я си спомни като служебен министър ти на коя болница издаде измислено разрешение, която после ни напълни града с фиктивни пластики?


Още новини
Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента
21.01.2020 17:30:09

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента. Това каза по ...

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза
21.01.2020 17:10:34

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Анание ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...