!
Понеделник, 11 Декември 2023
07
май
 

Д-р Михриджан Софта: Поставила съм си цел да въведем терапии с ново поколение апаратура

Иска ми се също така да се насочваме все повече към профилактиката, добавя тя

Неделя, 07 Май 2023 | 11:47:33 Невена Попова


Д-р Михриджан Софта е завършила висшето си образование по медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора през 2008 г. Придобива специалност по физикална и рехабилитационна медицина през 2022 г. в МУ- Пловдив. Работи в
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Михриджан Софта е завършила висшето си образование по медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора през 2008 г. Придобива специалност по физикална и рехабилитационна медицина през 2022 г. в МУ- Пловдив.

Работи в тази област от 10 г. През 2012 г. е назначена в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски‘‘ - Кърджали. След спечелен конкурс през април тази година заема длъжността началник на отделението. 

Д-р Софта, как решихте да се посветите на физикалната и рехабилитационна медицина?

Тази специалност ме привлече с възможността за лечение на пациенти, които са обект на различни области в медицината. Освен лечебна и възстановителна дейност – това, което наричаме рехабилитация, специалността предоставя огромен набор от естествени и преформирани физикални фактори и различни кинезитерапевтични техники, с които да правим профилактика на много заболявания и състояния. Това е и начин да помогнем на пациента да не стигне до инвалидизация. Процедурите и техниките позволяват да редуцираме приема на лекарства, да намалим много дискомфорта и болката по време на лечебния процес.

А как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Винаги съм искала да бъда лекар и да помагам на хората. Родила съм се преждевременно и по време на престоя ни в Дом „Майка и дете“, лекарите успокоявали майка ми, че с тези дълги нежни пръстчета ще стана добър лекар. Тази история съм я слушала много като малка, може би това е оказало влияние на избора ми.

Кои са Вашите учители в специалността?

На първо място искам да благодаря на д-р Венета Пеева, която беше ръководител на практическата ми подготовка и на проф. Елена Илиева, която ръководеше теоретичната ми подготовка. Но всички колеги, с които съм работила, са били мои учители.

Пълноценна ли е връзката, която имате с колегите Ви от другите специалности?

Разбира се, нашата специалност изисква колаборация с колегите от други специалности - ортопеди, невролози, педиатри, лични лекари, УНГ специалисти, ревматолози и други, които трябва своевременно да насочат пациентите за физиотерапия и рехабилитация.

Имам щастието да работя с колеги които са наясно с възможностите на физикалната терапия, така пациентите идват за лечение при нас навреме. Смятам обаче, че е наше задължение да предоставяме информация на колегите от другите специалности за новите възможности в нашата специалност. С развитието на технологиите има и голямо развитие и в апаратурата, която използваме.

Какво обединява екипа, който ръководите?

Работя в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина вече над 10 години и с екипа ми сме като едно семейство.

Благодаря на всички за всеотдайността и усилията. В нашата работа освен правилната диагноза, добре подбраните методи за лечение, е много важно и прецизното изпълнение от страна на персонала – рехабилитатори, сестри.

Изградили сме добра организация на работния процес, стараем се и да надграждаме. Особено внимание обръщаме на грижата за болния. В момента в отделението се обновява апаратурата за електротерапия, магнитотерапия, за лечение с ултразвук.

Целите които съм си поставила са да въведем терапии с апаратура от ново поколение - като високоинтензивен лазер, високоинтензивен магнит, текар-терапия, ударно-вълнова терапия. Също така искам да включим и хидротерапия към процедурите. Надавям се в близко бъдеще да организираме курс за обучение за деца от различни възрастови групи за профилактика и лечение на гръбначни изкривявания. Иска ми се също така да се насочваме все повече към профилактиката, тя е важна и за нея трябва да се мисли.

Кой е водещият Ви принцип в общуването Ви с пациентите?

Опитвам се да съм пряма и честна и към колегите, и към пациентите. За да бъдат удовлетворени от лечението пациентите, трябва да са предварително добре запознати със състоянието си и с реално постижимите резултати. Ако реалните възможности се разминават с очакванията на пациента, той остава огорчен, защото е имал свръхочаквания, които не са се оправдали. Затова смятам, че трябва да бъдем прями и честни, когато разясняваме на болния какво предстои и какво може да се постигне.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Най-много обичам да съм със семейството си и да прекарвам повече време с близките си.  

 А какво ще пожелаете на колегите си, с които работите?

Да бъдат здрави, да сме заедно, да вървим напред и да лекуваме успешно пациентите.  

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yuv6


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха график на дейностите по изграждане на Националната детска болница
11.12.2023 12:56:45

Представиха график на дейностите по изграждане на Националната детска болница

На извънредно заседание на 4 декември в присъствието на министъра на здравеопазването проф. Христ ...

Изключват педиатриите от мораториума за лечебните заведения
11.12.2023 12:13:02

Изключват педиатриите от мораториума за лечебните заведения

През 2024 г. НЗОК да сключва договори с нови болници и допълнителни споразумения за нови дейности ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...