!
Сряда, 24 Юли 2024
07
май
 

Д-р Михриджан Софта: Поставила съм си цел да въведем терапии с ново поколение апаратура

Иска ми се също така да се насочваме все повече към профилактиката, добавя тя

Неделя, 07 Май 2023 | 11:47:33 Невена Попова


Д-р Михриджан Софта е завършила висшето си образование по медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора през 2008 г. Придобива специалност по физикална и рехабилитационна медицина през 2022 г. в МУ- Пловдив. Работи в
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Михриджан Софта е завършила висшето си образование по медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора през 2008 г. Придобива специалност по физикална и рехабилитационна медицина през 2022 г. в МУ- Пловдив.

Работи в тази област от 10 г. През 2012 г. е назначена в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски‘‘ - Кърджали. След спечелен конкурс през април тази година заема длъжността началник на отделението. 

Д-р Софта, как решихте да се посветите на физикалната и рехабилитационна медицина?

Тази специалност ме привлече с възможността за лечение на пациенти, които са обект на различни области в медицината. Освен лечебна и възстановителна дейност – това, което наричаме рехабилитация, специалността предоставя огромен набор от естествени и преформирани физикални фактори и различни кинезитерапевтични техники, с които да правим профилактика на много заболявания и състояния. Това е и начин да помогнем на пациента да не стигне до инвалидизация. Процедурите и техниките позволяват да редуцираме приема на лекарства, да намалим много дискомфорта и болката по време на лечебния процес.

А как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Винаги съм искала да бъда лекар и да помагам на хората. Родила съм се преждевременно и по време на престоя ни в Дом „Майка и дете“, лекарите успокоявали майка ми, че с тези дълги нежни пръстчета ще стана добър лекар. Тази история съм я слушала много като малка, може би това е оказало влияние на избора ми.

Кои са Вашите учители в специалността?

На първо място искам да благодаря на д-р Венета Пеева, която беше ръководител на практическата ми подготовка и на проф. Елена Илиева, която ръководеше теоретичната ми подготовка. Но всички колеги, с които съм работила, са били мои учители.

Пълноценна ли е връзката, която имате с колегите Ви от другите специалности?

Разбира се, нашата специалност изисква колаборация с колегите от други специалности - ортопеди, невролози, педиатри, лични лекари, УНГ специалисти, ревматолози и други, които трябва своевременно да насочат пациентите за физиотерапия и рехабилитация.

Имам щастието да работя с колеги които са наясно с възможностите на физикалната терапия, така пациентите идват за лечение при нас навреме. Смятам обаче, че е наше задължение да предоставяме информация на колегите от другите специалности за новите възможности в нашата специалност. С развитието на технологиите има и голямо развитие и в апаратурата, която използваме.

Какво обединява екипа, който ръководите?

Работя в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина вече над 10 години и с екипа ми сме като едно семейство.

Благодаря на всички за всеотдайността и усилията. В нашата работа освен правилната диагноза, добре подбраните методи за лечение, е много важно и прецизното изпълнение от страна на персонала – рехабилитатори, сестри.

Изградили сме добра организация на работния процес, стараем се и да надграждаме. Особено внимание обръщаме на грижата за болния. В момента в отделението се обновява апаратурата за електротерапия, магнитотерапия, за лечение с ултразвук.

Целите които съм си поставила са да въведем терапии с апаратура от ново поколение - като високоинтензивен лазер, високоинтензивен магнит, текар-терапия, ударно-вълнова терапия. Също така искам да включим и хидротерапия към процедурите. Надавям се в близко бъдеще да организираме курс за обучение за деца от различни възрастови групи за профилактика и лечение на гръбначни изкривявания. Иска ми се също така да се насочваме все повече към профилактиката, тя е важна и за нея трябва да се мисли.

Кой е водещият Ви принцип в общуването Ви с пациентите?

Опитвам се да съм пряма и честна и към колегите, и към пациентите. За да бъдат удовлетворени от лечението пациентите, трябва да са предварително добре запознати със състоянието си и с реално постижимите резултати. Ако реалните възможности се разминават с очакванията на пациента, той остава огорчен, защото е имал свръхочаквания, които не са се оправдали. Затова смятам, че трябва да бъдем прями и честни, когато разясняваме на болния какво предстои и какво може да се постигне.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Най-много обичам да съм със семейството си и да прекарвам повече време с близките си.  

 А какво ще пожелаете на колегите си, с които работите?

Да бъдат здрави, да сме заедно, да вървим напред и да лекуваме успешно пациентите.  

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aBAC


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...