!
Петък, 12 Април 2024
27
май
14
 

Д-р Найденов: Реформата в здравеопазването не трябва да се бави повече

Сряда, 27 Май 2020 | 13:01:12
14

Преминахме през кризата с коронавируса у нас, според някои оценката за това как се справихме е отлична, според други – слаба, но в крайна сметка матурата предстои и след нея ще сме наясно какво всъщност се е случило.

Преминахме през кризата с коронавируса у нас, според някои оценката за това как се справихме е отлична, според други – слаба, но в крайна сметка матурата предстои и след нея ще сме наясно какво всъщност се е случило. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Една от ползите според него се състои в това, че в обществото ще се знае много повече за въздушно-капковите инфекции, ще стане ясно и че гриповете също са нещо реално, което не трябва да се пренебрегва, защото е много сериозно.

По думите на д-р Найденов медийното отразяване на епидемията е довело до една излишна истерия и ако не я е имало, реакцията на случващото се е щяла да бъде много по-адекватна . Въпреки това справянето с проблема като цяло е било на ниво, организацията – ясна и подредена.

Последиците за пациентите обаче не са никак малки, защото те са реагирали със страх, като малки деца, а страховете им са били подклаждали от разнопосочните мнения, които излизаха в пространството, смята д-р Найденов.

"Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, специалистите са тези, които трябва да говорят по тази тема", категоричен е той.
"Всички тези хора се страхуваха и до последно отлагаха ходенето при лекар и спадът в смъртността, която сега се отчита, се дължи на това", обясни специалистът.

Една от поуките от случилото се трябва да бъде насочена към рисковите контингенти, защото грипът е едно сериозно заболяване, което не е за подценяване, подчерта д-р Найденов и припомни, че всяка година при грипна епидемия загиват хиляди хора с хронични заболявания. Тепърва трябва да се научим да живеем с вируса и да спазваме правилата, които бяха въведени сега.

"COVID-19 ни припомни колко важен е човешкият живот, извън злободневните проблеми. Посланието трябва да бъде позитивно, тази истерия вече трябва да си ходи", посочи неврохирургът. Той се спря и на проблемите, които са срещали пациенти по време на епидемията, защото някои диагностични звена са били затворени поради положителни проби на служители, а болните са забавили изследването си, което е довело до влошаване на състоянието им.

Д-р Найденов бе категоричен, че реформата в здравеопазването не трябва да се бави, въпреки мненията, че сега не е моментът тя да се осъществи.

Преструктурирането на публичните средства е много важно и то трябва да бъде пренасочено към доброволните осигурителни фондове, каза той.

"Печелившо звено в системата на здравеопазването няма, реформата в здравеопазването не трябва да се бави. Заплащането винаги стои в основата на нещо, което има разход. Трябва да има ясна тенденция, разумно разпределение на публичните разходи в здравеопазването.

Наложително създаването на доброволни здравни фондове, защото в момента има монопол от НЗОК, което не е добре за системата“, каза медикът. По думите му болниците у нас не са толкова много, но има едно израждане към т.нар. печеливши клинични пътеки, което не трябва да се допуска.

Д-ра Найденов е категоричен, че трудът на медиците в условията на коронавируса, е оценен.

"Обществото разбра колко важно е здравето, осъзна, че лекарят и медицинската сестра, са тези, който му помагат да има най-ценното. Нямаме нужда от аплодисменти, а от разбиране“ заключи той. И добави, че самодисциплината е много важна и ще трябва да я изградим у себе си и да се научим да я спазваме.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AbYv

Компетентен 30.05.2020 12:58:20

Това са дивотий, за сметка на това - пълни. Пългария е 6,8 милиона страна със застаряващо население и 1 милион неосигурени , роми и пр. ПАЗАР за 400 болници в България НЯМА . Какво стана при "епидемията" - видя се , че неосигурените ТРЯБВА да се обслужват, понеже застрашават осигурените . И то при миниатюрна , несъстояла се епидемия . При 2-3 хиляди известни заразени софийските болници се огънаха , а областните започнаха да пропадат. Капазитетът от картинката иска доброволни частни фондове. Защо ? За да отидат 50 % от постъпленията за администрации , структури , контроли и пр ? Единственият вариант нещо подобно да сработи е чрез подобна реформа да се създадат обръчи от фирми - болници , като общият им брой да е 150 - 200 заедно с рехабилитациите , нап 3-4 групировки и всеки да се осигурява съм някой от тях , а БМП и областните болници да работят с всичките по закон. Но 150 болници трябва да паднат от клона , ако ще останалите 200 да са частни до една. АЗ КазАх!

Dr_Doolittle 28.05.2020 20:47:21

Много е забавно, когато някой говори за реформа като нещо налично просто още не спряло на I-ви коловоз. Дами и господа, такова нещо в кочинката на ГЕРБ като реформа НЯМА , няма и да има. Вече сте на години да не вярвате в чакащата спяща красавица, еднорога или дядо Коледа. Милиционерите от властта нито имат намерение да правят реформа, нито са проектирали да има, нито намерение да финансират реформа. На комунягите им харесва да не се плаща нищо на лекаря и така ще си продължава докато има още останали двама лекари за последно стоящи и преглеждащи. Верно направиха големи усилия в цирка, басните и холографската техника, пробутаха един миловиден , но изпечен лъжец дядка за министър всичко направиха да сътворят МИТЪТ ЗА РЕФОРМАТА и НЕЙНОТО ИДВАНЕ . Е само хора с проблеми в паметта може да си загърбят личния опит и да продължават да вярват в анулиране на Семашко и въвеждане на европейски практики в здравеопазването. По-скоро британска херцогиня ще ви събуди с кафе и поничка в леглото , отколкото да дочакате здравна реформа от тиквомилиционерите. Айде със здраве и кажете НЕ на комунистическите халюцинаторни гъби.

Гост 28.05.2020 07:28:46

Въвеждай модела Кенеди незабавно. За целта да се изискат от бъдещите застрахователи досиетата на вески чрез здравната каса за 15 г. назад. На база на тази информация и на преглед като за космонавт определяй застрахователната премия и да приключваме с безплатното!!!

Гост 28.05.2020 16:36:18

Tова ще се случи само ако Мутристан загуби суверенитет и се въведе друга конституция от друга държава с европейско законодателство. Иначе комунистическите копелета потомци на дедо им ТодАр никога няма да направят подобна стъпка да обявят на лежачите с червените каскети ,че вече трябва реално да плащат за здравеопазване.

Гост 28.05.2020 08:51:24

И като види пациента,че сте му писали измислени диагнози от които не боледува за да точите пари от касата...кво прайм ?

БЛС-Въоръжено Крило 28.05.2020 16:27:20

Плащаш в брой и ходиш на лекари ,които не работят с източваната здравна Каса. И контролиращ какво и на кого плащаш. О, чакай забравих ,че сте гнидави пролетарии не желаещи да плащат на никого . Еми живейте си с болните съмнения как лекаря източвал касата за да получи някаква жалка заплатка за иначе скъпия си на Запад висококвалифициран труд. И сейте съмнение сред себеподобните примитивни примати оплювайки лекарите . Дано да не ходите и да не можете утре да отидете при тях с пъкленото си мръсно съзнание ,че не заслужават да са платени за труда си. Кефете се на мутрите с джипове ,тях заслужавате

До долния милиционер с калните бутуши 29.05.2020 10:09:59

Хей ,нещастно комунистическо същество , той може да си пие хапчетата, ама ти си тотално за екарисаж, защото за състоянието ти на амок няма измислени хапчета ха-ха-ха, всеки ден влизат стотици в този форум да видят някоя разпарчетосана като теб пихтия задавена от злоба когато чете суровите истини за собствената си комунистическа същност. Дори логиката ти е на примитивен питекантроп - даваш награда на някой да отиде в психиатрията ако разкрие Въоръженото крило ли ? С две думи този ще е идиот да го разкрие според теб ,нали ? Възползвай се и отивай в Психиатрията. Сам си се наградил.

Гост 29.05.2020 07:49:46

Хапчетата вземай бе мръсник ! Някой не знаели кой се крие зад това въоръжено медицинско лице? Давам награда 7 дни ол йнклузив на 4ти километър психото за разкриването му !

Гост 27.05.2020 18:39:53

"Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, още повече лаиците не са тези, които трябва да говорят по тази тема", категорични сме ние. Като например идеята всяка болница със собствен доброволен фонд..

хм 27.05.2020 16:00:19

"Всички тези хора се страхуваха и до последно отлагаха ходенето при лекар и спадът в смъртността, която сега се отчита, се дължи на това", обясни специалистът. NO COMMENT

Гост 27.05.2020 14:30:00

Кой да я направи тази реформа. Даринка, Ананиев или Салчев....ха-ха-ха

Гост 27.05.2020 13:59:42

Ква реформа ве пич? Кви пет лева брат? Не виждаш ли, че никой не иска да си загуби далаверката?

Гост 28.05.2020 16:32:15

Реално далаверката е за мръсните комунета, които се мъкнат при доктора без реално да плащат здравното си обслужване. Те не желаят да има реформа в която ще плащат високи здравни вноски и/или кещ както това прави западноевропейския гражданин. И това е обяснението ,че няма реформи. Комунягите от властта обслужват с безплатно здравеопазване циганския по манталитет и хигиена електорат. А сега се виж в огледалото и се питай дали ще плащащ като германеца и кой има интерес да не плащаш и да няма реформа ?

Гост 27.05.2020 13:47:53

Льольо.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...