Четвъртък, 01 Октомври 2020
02
ноем
 

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници не искаме милостиня

Има начин, има и ресурс, за да се стабилизира общинското здравеопазване, смята управителят на Сдружението на общинските болници

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:45:49 Надежда Ненова


„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останал

„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останало. Лошото е, че той е до такава степен притворен, че вече и въздух трудно влиза. Макар песимизмът да е последното нещо, което за себе си съм мислел, че ще ме обземе, сега не мисля, че нещо по-добро ни чака.“ Това прогнозира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче който и да е новият здравен министър, това едва ли ще доведе до генерална промяна в системата на здравеопазването. „Персоната дали ще е една, друга или трета няма никакво значение. Дано само не залитне в друга посока. Важното за нас е да чуе това, което му казваме, за да може да се върви в някаква посока, така че здравеопазването да излезе от ситуацията, в която се намира. Говорихме с проф. Петров, дори две срещи имахме, но няма движение в посоката, в която смятаме, че трябва да върви здравеопазването. Затова и нещата не са никак розови“, каза д-р Тотев.  

Той поясни, че общинското здравеопазване вече се намира в разруха, която сдружението дълго се е опитвало да предотврати с анализи и редица предложения. „30 млн. лв., за които говорим, са комарът, който може да мине през прозореца, но пък ще дадат възможност да се запазят структурите. И тези пари не са никак много за държавата, която се похвали с преизпълнение на бюджета, особено ако някой го е грижа за хората, които живеят извън големите градове“, каза д-р Тотев.

„Нашето предложение е много конструктивно, защото така не просим пари. Ние искаме с тази сума от 30 млн. лв. държавата да компенсира донякъде онези несправедливости, на които подлагаше през годините общинското здравеопазване. Било с безумните стандарти, било с всички нормативни документи, било с неравнопоставеността между нас и държавните болници. Тя винаги е гледала на нас като на заварените деца и бяхме подлагани на всякакви варианти за управление, така че да се стигне до там, че болниците да обявяват една след друга несъстоятелност и да затварят врати. Това е трагично. Ако някой си прави илюзията, че сега е така, но след някой и друг месец ще отвори врати отново, ще бъде разочарован. Много ми се иска, но няма как да стане. Това вече се случи в Поморие“, допълни д-р Тотев.

Според председателя на сдружението единственото, което остава като възможност на един човек в държава, в която първичната помощ е слаба, липсват болници, живее в регион, в който пътната инфраструктура е окаяна и е беден като църковна мишка, е да емигрира. „Ако съм оптимист, вече ще ми лепнат диагноза. Не, че не съм си я сложил сам, но не искам и колегите да ме освидетелстват. Оптимизмът е до време, после хората му викат лудост. Трябва да съм луд, за да пренебрегвам факти и да твърдя, че нещата са наред“, отсече д-р Тотев.

„Въпреки това вярвам, че в следващите няколко седмици ще се направи необходимото, има ресурс, има начин и ще се тръгне към нещо читаво. Ние не искаме милостиня“, завърши обаче той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R4%$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...