Вторник, 16 Август 2022
02
апр
18
 

Д-р Нели Савчева: Новият стандарт за държавните болници може да доведе до закриване на отделения

Понеделник, 02 Април 2018 | 12:37:22
18

Предложеният нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници може да доведе до закриване на структури. Това предупреди в интервю за БНР д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габр

Предложеният нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници може да доведе до закриване на структури. Това предупреди в интервю за БНР д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово.

Д-р Савчева посочи, че коментира темата в лично качество и обясни, че Сдружението ще обсъди новия финансов план на 12 април, след което ще внесе в парламента своите предложения за промени.

Тя изтъкна, че част от заложените в стандарта правила се изпълняват и към момента от болниците. „Част от тази отчетност, която е доста голяма и е предвидена от министър Ананиев, ние сме имали към Министерство на здравеопазването. Целта на цялото това предложение е финансова стабилизация на лечебните заведения“, заяви тя.

Д-р Савчева все пак отбеляза, че има текстове в стандарта, които я притесняват. За пример тя даде заложените в него императивни текстове, според които лечебните заведения не могат да имат просрочени задължения, по-големи от миналогодишните им. Д-р Савчева обясни, че това условие е неизпълнимо и се аргументира, като изброи голяма част от допълнителните разходи, които ще има оглавяваното от нея лечебно заведение през тази година. Сред тях са разходи за апаратура поради изтичаща гаранция, разходи за кадри поради влизащата в сила европейска Директива за защита на личните данни (GDPR), ръста на минималната работна заплата, увеличението в цените на битови услуги и др.

„Не можем да имаме нови дейности, не можем да откриваме нови такива, не можем да разширяваме обхвата на договора си. Това значи, че трябва да намалим драстично разходите си, тоест да закриваме губещи структури“, посочи тя. "Вътре в този документ е написано, че ние много добре трябва да спазваме финансова дисциплина и не трябва да даваме допълнително стимулиране на звена, които са губещи. При мен губеща е реанимацията“, обясни тя, като изтъкна в същото време, че болницата не може да функционира без нея. Други такива отделения са кожната клиника, УНГ отделението и други. В същото време те поемат голяма част от пациентите през почивните дни.

„За мен не е проблем, че някой ще ни контролира. Проблем е, ако ти като мениджър нямаш избор. Много добре би било да нямаме просрочени задължения, но когато поех управлението на болницата в Габрово, тя беше една от болниците с доста внушителна сума просрочени задължения. Успяхме да изплуваме, защото тогава беше възможно, но все пак да не забравяме, че тогава минималната работна заплата не беше 510 лева, а приходите към този момент са същите“, коментира още д-р Савчева. Тя изтъкна още, че областните болници са едни от най-големите работодатели в градовете, в които функционират.

Според нея, ако настъпи крах в областните болници, той ще е провокиран от липсата на кадри. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Axn

Чернописец Храбър 18.04.2018 03:03:42

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и коментиращите по-долу не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Бунтар 05.04.2018 10:53:12

Направи ремонта на детско отделение което беше в АГО сградата и го премести за трети път ...принизи сестри и акушерки със санитарки..лекарите работят за смешни пари...за едни е майка а за други мащеха...така не се управлява болница!!

Бунтар 05.04.2018 10:53:12

Направи ремонта на детско отделение което беше в АГО сградата и го премести за трети път ...принизи сестри и акушерки със санитарки..лекарите работят за смешни пари...за едни е майка а за други мащеха...така не се управлява болница!!

Гост 04.04.2018 21:47:57

Ти къде си в цялата схема драга как контролираш лечебното заведение има ли контрол ? отговори си сама драга ! Фалшив герой

Гост 03.04.2018 17:47:14

Няма по-тъпа патка от тая селска кукундрела!

Гост 03.04.2018 14:12:50

С тези мерки тъпите тиквокомунисти ше разкарат още по-бързо персоналът на здравните заведения, който персонал ще си направи ясна сметка ,че няма никакъв смисъл да се работи медицина в гнусната комунистическа кочина . Просто не си струва сутрин да станеш и да отидеш на работа за да подгъзуваш на болшевипката сган били те управляващи или електоралните им дебили.

Гост 02.04.2018 18:47:29

При растящи дългове и безстопанственост изходът е един - фалит , независимо дали има стандарт или не . Всеки трябва да се простира според чергата - щом едни го могат трябва и останалите .

Гост 03.04.2018 14:04:37

Хубаво е да си спомниш тези тъпотии,когато те реанимират , тоест те реанимират според твоята черга без значение да ли ще те извадят от гроба или не . Важно е да не полагат усилия повече от твоята черга в съответствие на долимитната дейност. Глупави самовлюбени комунета 'икономисти' от ТПКто произвеждащо галоши.

Гост 02.04.2018 20:34:40

Фалит и прием на болни само срещу плащане в брой. Всеки да се лекува според чергата си. Който оцъца-оцъца.

Гост 02.04.2018 18:34:42

Първо закриване на отделение,после и на болници.Но,важното е както ги е учил другарят им Ленин да е безплатно.Да се мре,но безплатно,изключая таксата за попа.Ама те другарите поп не викат,тях ги оплаква партийният секретар.

Гост 02.04.2018 16:07:34

Чакаме да видим кой ще е първият смелчага болничен директор,който официално ще обяви допащане в управляваната от него болница.Ще му коства поста,но следващият трябва да следва този път,за да оцелее болницата. И да проумее Киро тефтера и плебсът,че мърдане от доплащането няма/

Гост 02.04.2018 17:02:53

Който направи това е достоен за Нобелова награда в областта на медицината.

Гост 02.04.2018 14:38:12

Скоро няма да има кой да ръководи болниците, а още по-скоро няма да има и кой да работи в тях.

Elf 02.04.2018 15:06:33

Shte rabotite.Zashtoto ste mindili !

Гост 02.04.2018 16:10:33

Какъв е смисълът на твоето тролене ? Сексуално неудовlетворен(а) ли си ? Ако нямаш идеи какво да напишеш смислено, виж там някой вибратор, като никой не те иска.

посетител 02.04.2018 13:25:12

Ананиев цитира ' има 7 болници от 47 които са без просрочия.Кои са те?Журналистите -не пишете само негативи.Дайте информация за тях.

гост 02.04.2018 13:15:10

да не се дава ДМС на цялата болница а не на губещи звена при задължения.Това беше и до сега но никой не го спазваше.За последните 3 години колко милиона целеви средства бяха дадени отМЗ на габрово и пак плаче

Някой 02.04.2018 21:55:38

При 800 лв. брутна основна заплата в болницата, ако спрат ДМС-то, кой ще остане да им работи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Надяваме се да не изпуснем срока България да бъде включена в ЕРФ по редки болести
16.08.2022 12:48:59

Надяваме се да не изпуснем срока България да бъде включена в ЕРФ по редки болести

300 млн. души в света живеят с редки болести, от които 30 млн. са в Европа, а около 450 000 са в ...

Онкоболницата във Варна инвестира над 100 000 лв. в нови легла за стационара
16.08.2022 11:59:27

Онкоболницата във Варна инвестира над 100 000 лв. в нови легла за стационара

Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков&ld ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...