!
Сряда, 29 Ноември 2023
06
март
4
 

Д-р Ненков: Институциите трябва да предпазят хората от измамата с "лекарства"

Това застрашава живота и здравето на българските граждани и подкопава доверието в здравната система, категоричен е той

Понеделник, 06 Март 2023 | 12:48:49
4

„Някой трябва да предпази хората и това са институциите. Българските институции трябва да вземат незабавни мерки за спиране на измамите с така наречените „лекарства“, които се предлагат в интернет, защото те заплашват здравето и живот

„Някой трябва да предпази хората и това са институциите. Българските институции трябва да вземат незабавни мерки за спиране на измамите с така наречените „лекарства“, които се предлагат в интернет, защото те заплашват здравето и живота на българските граждани“. Това заяви пред БГНЕС д-р Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването, по повод използването на неговото име в интервюта, които той никога не е давал и чието основно съдържание по същество представлява реклама на продукти, претендиращи за лечебен ефект.

Д-р Ненков бе категоричен, че трябва да има реакция на ниво правителства и дори на международно институционално ниво, за да бъдат спрени тези измами, които по думите му не са никак безобидни и могат да доведат до сериозни последици за здравето на много хора.

„Рекламата на подобен тип продукти е сравнима с дезинформацията и фалшивите новини,

подкопава доверието в българската здравна система – един от стълбовете на държавността“, каза още д-р Ненков.

„Това е всичко друго, но не и лекарство. То се представя като хранителна добавка на едно място, на друго място като лекарство, което само по себе си е престъпно. Това, което се случи на мен – да бъде използвано моето име и моят образ, за да бъдат рекламирани някакви неща, които обещават чудодейни изцеления, дълъг живот, е измама под формата на интервюта, които уж съм дал“, каза той.

Анестезиологът обърна внимание на един силно смущаващ факт – липсата на яснота какво съдържат тези продукти, какъв ефект имат, и, което е по-страшно – какъв страничен ефект имат.

„При условие, че едно такова нещо се продава по този начин, с измама, най-вероятно то абсолютно за нищо не става. Дано да няма странични ефекти“, каза д-р Ненков и цитира няколко имена на продукти, на които без да знае се е превърнал в „рекламно лице“: „Cardione“, „CardioActive“, „Optiheart“ и „Cardialis“.

„А това са всъщност истински измами и фалшификати.

Най-малкото, което мога да кажа, е, че аз никога, и никой сериозен лекар, не би трябвало да рекламира лекарства или хранителни добавки“, категоричен бе лекарят.

Той изрази силното си притеснение от друг аспект на проблема – възможната последваща вреда.

„По-големият и чисто медицински проблем в неговия случай е, че в едно от фалшивите интервюта, в които е използвано моето име, пише, че трябва да се спре всякакво друго лечение, защото лекарите и фармацевтите мамят хората. Спирането на лечението на високото кръвно налягане изведнъж може да доведе до т.нар. обратен ефект, т.е. кръвното налягане, освободено от въздействието на истинските лекарства, може да изхвърчи в небето. Тогава пациентът е заплашен от мозъчен кръвоизлив, от исхемичен мозъчен инсулт или от инфаркт, които събития ще увредят тежко здравето на този, на когото му се случат, защото си е спрял хапчетата, защото си е купил тези т.нар. хранителни добавки“, обясни д-р Ненков.

Той коментира още, че тези измамници, които са ангажирани в конкретния негов случай,

използват специална компания - „CloudFlare“ – американска компания,

която дава гостоприемство за регистрация на сайтове, като крие произхода, т.е. няма как да се разбере кой точно е направил този сайт. По тази причина адвокатът му е ангажирал специална служба в САЩ, която се занимава с интернет измами.

„Това не е свобода, това е абсолютна слободия и разюзданост на интернет, където всеки може да напише всякаква тъпотия, нещо, което вреди на всички“, смята д-р Ненков. Той бе категоричен, че в никакъв случай не се обявява за цензура или за ограничение в интернет, но специално в областта на лекарствата и хранителните добавки нещата, които въздействат върху здравето, би трябвало да има правителствен контрол, който е въпрос на международно сътрудничество на всички институции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QpXZ

Димитър 03.11.2023 17:24:20

По повод тези уж лекарства, те се правят в много мръсни на едно село оборът. Всичките са едни и същи капки. НЕ КУПУВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА. Nemanex Защо го няма в нито една аптека? Всички тези капки са безконтролно направени незнайно как, има доста овредени хора от боклуците този сайт. Дано да ги вкарат за дълго в затвора. Човекът стана милионер на ваш гръб буквално, понеже го познавам.

И.Георгиева 09.10.2023 07:12:23

Когато видя толкова дълги постове под лекарство и се усъмнявам в неговото действие. А и никога няма посочена цена. Все трябва да се въртят рулетки, вратички да се отварят уж за намаляване на цените! Защо е нужно това? Просто да се напише цената за да може всеки да види по джоба ли му е или не!

МИТЕВА 04.10.2023 10:31:44

ЧЕТОХ В ИТЕРНЕТ ЗА ЛЕКАРСТВО ЗА ПАРАЗИТИ "Nemanex". Разработено в университетската болница в Пловдив. ПЪЛНА ЛЪЖА. ПРОВЕРИХ В БОЛНИЦАТА. НЯМА ТАКОВА ЛЕКАРСТВО РАЗРАБОТЕНО ОТ ТЯХ.

Юлия Икономова 31.05.2023 18:54:58

Вече няколко пъти срещам подобни продажби по схемата, описана по-горе. Питам се кои са институциите, които имат правомощие да се справят с този проблем. Къде биха могли да сигнализират гражданите?


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...