!
Сряда, 19 Юни 2024
06
март
10
 

Д-р Ненков: Институциите трябва да предпазят хората от измамата с "лекарства"

Това застрашава живота и здравето на българските граждани и подкопава доверието в здравната система, категоричен е той

Понеделник, 06 Март 2023 | 12:48:49
10

„Някой трябва да предпази хората и това са институциите. Българските институции трябва да вземат незабавни мерки за спиране на измамите с така наречените „лекарства“, които се предлагат в интернет, защото те заплашват здравето и живот

„Някой трябва да предпази хората и това са институциите. Българските институции трябва да вземат незабавни мерки за спиране на измамите с така наречените „лекарства“, които се предлагат в интернет, защото те заплашват здравето и живота на българските граждани“. Това заяви пред БГНЕС д-р Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването, по повод използването на неговото име в интервюта, които той никога не е давал и чието основно съдържание по същество представлява реклама на продукти, претендиращи за лечебен ефект.

Д-р Ненков бе категоричен, че трябва да има реакция на ниво правителства и дори на международно институционално ниво, за да бъдат спрени тези измами, които по думите му не са никак безобидни и могат да доведат до сериозни последици за здравето на много хора.

„Рекламата на подобен тип продукти е сравнима с дезинформацията и фалшивите новини,

подкопава доверието в българската здравна система – един от стълбовете на държавността“, каза още д-р Ненков.

„Това е всичко друго, но не и лекарство. То се представя като хранителна добавка на едно място, на друго място като лекарство, което само по себе си е престъпно. Това, което се случи на мен – да бъде използвано моето име и моят образ, за да бъдат рекламирани някакви неща, които обещават чудодейни изцеления, дълъг живот, е измама под формата на интервюта, които уж съм дал“, каза той.

Анестезиологът обърна внимание на един силно смущаващ факт – липсата на яснота какво съдържат тези продукти, какъв ефект имат, и, което е по-страшно – какъв страничен ефект имат.

„При условие, че едно такова нещо се продава по този начин, с измама, най-вероятно то абсолютно за нищо не става. Дано да няма странични ефекти“, каза д-р Ненков и цитира няколко имена на продукти, на които без да знае се е превърнал в „рекламно лице“: „Cardione“, „CardioActive“, „Optiheart“ и „Cardialis“.

„А това са всъщност истински измами и фалшификати.

Най-малкото, което мога да кажа, е, че аз никога, и никой сериозен лекар, не би трябвало да рекламира лекарства или хранителни добавки“, категоричен бе лекарят.

Той изрази силното си притеснение от друг аспект на проблема – възможната последваща вреда.

„По-големият и чисто медицински проблем в неговия случай е, че в едно от фалшивите интервюта, в които е използвано моето име, пише, че трябва да се спре всякакво друго лечение, защото лекарите и фармацевтите мамят хората. Спирането на лечението на високото кръвно налягане изведнъж може да доведе до т.нар. обратен ефект, т.е. кръвното налягане, освободено от въздействието на истинските лекарства, може да изхвърчи в небето. Тогава пациентът е заплашен от мозъчен кръвоизлив, от исхемичен мозъчен инсулт или от инфаркт, които събития ще увредят тежко здравето на този, на когото му се случат, защото си е спрял хапчетата, защото си е купил тези т.нар. хранителни добавки“, обясни д-р Ненков.

Той коментира още, че тези измамници, които са ангажирани в конкретния негов случай,

използват специална компания - „CloudFlare“ – американска компания,

която дава гостоприемство за регистрация на сайтове, като крие произхода, т.е. няма как да се разбере кой точно е направил този сайт. По тази причина адвокатът му е ангажирал специална служба в САЩ, която се занимава с интернет измами.

„Това не е свобода, това е абсолютна слободия и разюзданост на интернет, където всеки може да напише всякаква тъпотия, нещо, което вреди на всички“, смята д-р Ненков. Той бе категоричен, че в никакъв случай не се обявява за цензура или за ограничение в интернет, но специално в областта на лекарствата и хранителните добавки нещата, които въздействат върху здравето, би трябвало да има правителствен контрол, който е въпрос на международно сътрудничество на всички институции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cqLG

Иван Крумов 18.02.2024 12:36:17

Горният ми коментар е за Nemanex

Иван Крумов 18.02.2024 12:34:47

Лъжа и измама, като си почне от цената и се стигне до ефекта! Долни гешефтари! И то със здравето на хората

Стефка Илиева 28.12.2023 17:11:56

Някой може ли да ми каже дали този продукт Germivir е лъжа или работи наистина?

Галя Георгиева 27.12.2023 19:12:24

Това са капките Nemanex!

Галя Георгиева 27.12.2023 19:11:04

Говоря за капките Nemanex. Рекламата с добрите отзиви е лъжа, мъже пишат в женски род и обратно, тези гадове заслужават съд!

Галя Георгиева 27.12.2023 18:17:24

Капките са заразени с вируси, получих обрив, главоболие и гадене. Тези капки съдържат херпес и вируси. След като ги получих и приех съм полужива, отделно че да много скъпи. Платих 90 лева, отделно ми се обаждаха агресивни продавачи да ги взимам от куриерската фирма! Такива хора са за затвор защото продават заразен продукт и не се знае неговия произход и производител. Питам къде са агенциите за храните и лекарствата, къде спят?! Как позволяват невинни граждани да ги тровят?

Димитър 03.11.2023 17:24:20

По повод тези уж лекарства, те се правят в много мръсни на едно село оборът. Всичките са едни и същи капки. НЕ КУПУВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА. Nemanex Защо го няма в нито една аптека? Всички тези капки са безконтролно направени незнайно как, има доста овредени хора от боклуците този сайт. Дано да ги вкарат за дълго в затвора. Човекът стана милионер на ваш гръб буквално, понеже го познавам.

И.Георгиева 09.10.2023 07:12:23

Когато видя толкова дълги постове под лекарство и се усъмнявам в неговото действие. А и никога няма посочена цена. Все трябва да се въртят рулетки, вратички да се отварят уж за намаляване на цените! Защо е нужно това? Просто да се напише цената за да може всеки да види по джоба ли му е или не!

МИТЕВА 04.10.2023 10:31:44

ЧЕТОХ В ИТЕРНЕТ ЗА ЛЕКАРСТВО ЗА ПАРАЗИТИ "Nemanex". Разработено в университетската болница в Пловдив. ПЪЛНА ЛЪЖА. ПРОВЕРИХ В БОЛНИЦАТА. НЯМА ТАКОВА ЛЕКАРСТВО РАЗРАБОТЕНО ОТ ТЯХ.

Юлия Икономова 31.05.2023 18:54:58

Вече няколко пъти срещам подобни продажби по схемата, описана по-горе. Питам се кои са институциите, които имат правомощие да се справят с този проблем. Къде биха могли да сигнализират гражданите?


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...