!
Събота, 09 Декември 2023
01
авг
5
 

Д-р Ненков: Моята гилдия е стигматизирана и сочена с пръст винаги, каквото и да стане

Сряда, 01 Август 2018 | 12:20:35
5

„Моята гилдия е стигматизирана. Моята гилдия е сочена с пръст винаги, каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята гилдия към нашите си грешки. Защото когато излезеш и кажеш „аз сгреших“, още повече насочваш към себе

„Моята гилдия е стигматизирана. Моята гилдия е сочена с пръст винаги, каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята гилдия към нашите си грешки. Защото когато излезеш и кажеш „аз сгреших“, още повече насочваш към себе си показалците, които те правят убиец в бяла престилка. И това е един порочен кръг, много неприятен, който не знам как би могъл да се разбие“. Това заяви пред Нова телевизия бившият зам. здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар на случаите, при които смъртта на пациент води до публично обвинение на лекар преди излизането на резултатите от проверките.

Д-р Ненков отбеляза, че при оповестяването на тези случаи няма достатъчно медицинска информация за адекватен коментар на вина.

От друга страна той посочи, че грешките, когато ги има, трябва да се показват, за да могат да бъдат елиминирани.

Бившият зам.-министър коментира заедно с адвоката по медицинско право Мария Петрова два конкретни случая: оповестеният преди дни инцидент, при който родилка почина в университетската болница в Плевен при планирано секцио, както и друг случай от юни в същата болница, при който умира бебе.

За втория случай пред Нова телевизия разказаха родителите на бебето, които потърсили медията заради оповестяването на инцидента с родилката. Според разказаното от тях, бебето се родило недоносено и се установило, че е със синдром на Даун. След като три дни било в кувьоз, момиченцето било извадено и наблюдавано в продължение на 16 дни в лечебното заведение. Според родителите, които чели в интернет, че децата със синдром на Даун често имали сърдечни проблеми, то трябвало да се прегледа от кардиолог. Това обаче не било направено, тъй като лекарите уверявали, че няма такава необходимост.

След изписването му от болницата, детето било преведено в дом за медико-социални грижи, а по-късно – изписано и от там, след което починало в дома си. Родителите смятат, че вината за смъртта на бебето им е на лекарите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, тъй като те са отказали преглед от кардиолог.

Детето е било със синдром на Даун, но е изписано от болницата здраво, увери от своя страна обаче пиарът на болницата Момчил Цветков. „По време на престоя на детето в болницата раждането е протекло нормално, било е леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали многократно“, подчерта той. По думите му, не е имало преглед при кардиолог, защото е нямало проблем. „Има апарати, които хващат такива проблеми. Вижда се дали детето има сърдечна недостатъчност, или няма. Лекарите от болницата категорично отхвърлят възможността да е имало порок на сърцето, тъй като е преглеждано многократно“, посочи той и уточни, че по случая ще започне допълнителна проверка.

Разказаното от родителите и от Цветков Мария Петрова окачестви като „класически примери, които илюстрират като цяло системните грешки на нашето здравеопазване“. „Недостатъчната доболнична помощ за бременни, допълнителното заплащане, което не винаги е по силите на близките, прехвърлянето на топката от болнична в доболнична помощ, нежеланието да открием грешката, за да можем да се поучим от нея и като цяло тази безотговорност към случилото се. За мен всички тези неща звучат абсурдно“, коментира тя.

Петрова отбеляза, че чисто нормативно в момента няма стандарт по акушерство и гинекология, и допълни: „Никога, дори когато сме имали, в този стандарт не сме имали раздел фетална морфология – това са изследванията, които показват дали плодът има някакви генетични увреждания. Грехота е в ХХI век, при наличието на толкова възможности чисто диагностично, и на хора, които са здравноосигурени и могат да се ползват от тези услуги, ние да говорим, че е нормално да се роди дете със синдром на Даун. Още по-ненормално е да казваме, че дете със синдром на Даун е здраво дете“.

„Напълно съм съгласен с Мария, че има побутване и отместване на отговорността. Всички отговори ще бъдат дадени, когато излезе аутопсионния протокол и там със сигурност ще се установи какво се е случило с детето“, коментира и д-р Ненков.

По отношение на случая с починалата родилка, за който излезе информация, че проблемът е започнал след поставянето на упойка, бяха изразени съмнения за липса на достатъчно информация за точното здравословно състояние на жената.

„Сериозен проблем е и чисто комуникативният проблем между лекар и пациент, защото пациентите са свикнали – а и голяма част от лекарите – да гледат формално на този процес“, коментира във връзка с това Мария Петрова и продължи: „И когато един анестезиолог е изключително натоварен – в провинцията има случаи, когато един лекар трябва да работи на няколко операционни, за съжаление тези случаи винаги се прикриват – този човек няма как да си свърши работата по стандарт, по алгоритъм, и нещата вървят на конвейер, а когато се случват така, неминуемо отрицателните ефекти върху тяхната работа и върху здравето на пациентите рано или късно се вижда.“

Д-р Ненков, който е анестезиолог по професия, пък заяви: „Няма анестезиолог, който да започне анестезия, без да си разпита пациента. Няма пациент, който да има болест, която му е известна, и да не се похвали с нея. Много по-важен е разпитът и след това е прегледът. Освен това винаги, когато има съмнение за нещо сериозно, всеки анестезиолог има възможност да покани консултант, който да изясни ситуацията. Ако има някаква сериозна съпътстваща болест, това променя стратегията на анестезията.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PSFy

Гост 02.08.2018 09:40:07

Тази момичка от снимата се опитват да ни я пробyтат като универсален експерт-всичколог,но повче мяза на самозванец. Пенкилер работа.Дотук смислените изказвания от нея не са много.В случая говори общи приказки ,като типичен чиновник-бюрократ с нюанси на "най-учената на пейката пред блока". Сетих се за приказката за патката,дето се похвалила,че само тя може да лети,да ходи и да плува. Само,че нито може плува като риба,нито да лети като орела,нито да тича като сърна!

Гост 01.08.2018 15:30:45

Стандарт по анестезия?!

Гост 01.08.2018 18:12:46

Има, има!

999 01.08.2018 13:28:34

Не може лекар да бъде винен за синдром на Даун. Феталната морфология не е вездесъща, а очакванията, че тя ще предотврати раждания на деца с генетични аномалии си е чисто геноцид. Освен да си изчел учебниците по право е добре да развиеш и житейска мъдрост. Нежеланият резултат съпътства медицинската професия, но той не е равен на вина. И при добре свършена работа настъпват инвалидност или смърт на пациента. Смъртта не може винаги да се свързва с вина. Несъстоятелно и неинтелигентно е. Раздаването на присъди преди изясняване на фактите стана модерно, но не бива да се толерира. За съжаление и юрист с претенциите на г-жа Петрова си позволява неоправдан обвинителен уклон.

Гост 01.08.2018 15:39:10

Браво колега! Точно в десятката! Но, интелигентност липсва на цялото ни общество и във всички сфери..повсеместно! Няма да се оправим скоро! Ще си караме така. Колко може - толкова. Тук и там - щети или жертви, или и двете. Чудо за 2-3 дена, циганизация, чалга - култура, а журналистите отдавна практикуват най-древния занаят. За здравеопазването думи не стигат! Да погледнем само една Словения ! Открили са топлата вода! Жалко за тази хубава страна - България!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...