Понеделник, 10 Август 2020
13
юли
7
 

Д-р Николай Брънзалов: Всеки лекар трябва да може да назначава тестове за COVID-19

Няма да подпиша Анекса към НРД 2020, ако в него остане текстът за отчитате в реално време на извънболничната помощ

Понеделник, 13 Юли 2020 | 17:12:43 Надежда Ненова
7

Всеки лекар, прегледал пациент, трябва да може да назначава тестове за COVID-19 при съмнение, а пациентите да бъдат изпращани в специални кабинети извън болничните заведения, където да се взимат пробите, за да не се подлагат на опасност лечебните завед

Всеки лекар, прегледал пациент, трябва да може да назначава тестове за COVID-19 при съмнение, а пациентите да бъдат изпращани в специални кабинети извън болничните заведения, където да се взимат пробите, за да не се подлагат на опасност лечебните заведения, като те трябва да бъдат финансирани от държавния, общинския бюджет или от даренията, получени за борба с коронавируса. Това каза за Zdrave.net зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов след проведения през уикенда Национален съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).

„Не след много време ще започнат да идват фебрилни пациенти с различни заболявания и това може да превърне кабинетите ни в огнища на заразата. На есен ще стане страшно, тъй като ще се появят много вирози, които протичат със сходна на COVID картина и тогава няма да можем да диференцираме кое какво е. Това е причината да настояваме за разкриването на спешните кабинети, в които по-бързо да се установи за какво става въпрос, а ние да се вършим нашата работа“, допълни д-р Брънзалов.

Той уточни, че колкото е по-малък областният град, толкова по-добре са организирани по отношение на борбата с COVID и толкова по-добра е колаборацията между личните лекари, РЗИ и РЗОК. По думите му по тези места има разкрити COVID кабинети и общопрактикуващите лекари знаят къде да насочват фебрилните пациенти.

„Изключение сред големите градове е Пловдив, където има 9 такива кабинета, равномерно разпределени. Знае се къде трябва да отиде пациентът и да се определи кой за хоспитализация, кой – за домашно лечение, и работата не е толкова тежка. Не мога да кажа същото за София, както и за другите големи градове. В София би трябвало да има поне три пъти повече такива кабинети – места, които да са достъпни, където да бъде осигурена 24-часова помощ за пациентите и трябва да бъдат финансирани от държавния или общинския бюджет, а не от НЗОК“, каза д-р Брънзалов.

Той заяви, че промяната на начина на финансиране се налага, тъй като от Закона за здравето, най-вероятно по време на приемането на Закона за извънредното положение, средствата, които трябва да задели държавата за извънредни ситуации от републиканския бюджет, са прехвърлени в бюджета за НЗОК, а той не е направен за тази цел.

„Бюджетът на Здравната каса е за нормална обстановка, за да вършим другата работа. Проблем е, че тежко заболелите и починалите от други заболявания в сравнение с COVID са средно 6000-7000 срещу 100 на месец. Вторият проблем, който кореспондира с първия, са профилактичните прегледи, наблюдението над хронично болните и ваксинацията на децата, които по никакъв начин не бива да бъдат пренебрегнати. Така или иначе ние ще живеем с този вирус и трябва да свикнем да работим при тези условия. Кабинетите биха помогнали много за решаването на тези проблеми“, каза д-р Брънзалов.  

Той уточни, че на Националния съвет е била обсъдена и електронната платформа за COVID, като според личните лекари тя вършела чудесна работа, но трябвало да бъде двупосочна – от РЗИ към ОПЛ, но и от ОПЛ към РЗИ, и откритите от личните лекари пациенти да бъдат зачетени от РЗИ.

Д-р Николай Брънзалов коментира и предстоящото подписване на Анекса към НРД 2020, като заяви, че ако в него остане текстът за отчитане на извънболничната помощ в реално време, той няма да го подпише. „Категорично сме за електронното здравеопазване и подобряването на отчетността, но това минава през промяна в Законодателството и изграждане на електронната  система. С един абзац да се направи такава генерална реформа категорично не сме съгласни“, каза той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q7Fu

СИМП 14.07.2020 16:39:08

Наесен,като се омешат ковид и разни други грипове никой няма да припари в кабинета ми без отрицателен PSR от 2 дни.Кой както иска да го плаща.За Гърция как плащат безропотно.Моето здраве и живот са много,много по-важни от здравето на Сулю и Пулю.

Alest 14.07.2020 12:58:44

Извинете,Вие като подписвате всякакви допълнения и изменения към НРД, не ги ли четете? Изрично в последното изменение от 28.04. подписано точно за COVID19,пише кой издава направлението за изследването,кой специалист може да го извърши и колко е цената му,даже е показано и как е кодирано. Това може спокойно може да се види на страницата на НЗОК/НРД/2020-2022/НРД за медицински дейности 2020-2022/Договор за допълнения и изменения... към 28.04.2020 г. и обнародвано в ДВ.

futurehealth 14.07.2020 09:36:26

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Смотльо, 14.07.2020 07:00:47

за какво ти е да различаваш причинителите на отделните "вирози"?! От всеки "грипен" вирус може да се умре, гледай колко са тежки клиничните прояви.

Д-р Миндов 13.07.2020 19:34:05

Това означава, че трябва да сме подготвени с лични предпазни средства, да не се прибираме в домовете си, таест да бъдем под карантина, защото ще сме контактни от първи ред!

чукча 14.07.2020 09:57:46

Всеки медик, работещ с пациенти, е контактен от първи ред! ... Но не всеки го броят за такъв, заради едни смешни 1000лв.

Да да 13.07.2020 18:02:10

Демагог!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Евгени Нешев:  В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично
09.08.2020 10:26:37 Надежда Ненова

Д-р Евгени Нешев: В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично

Началникът на Първо отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р ...

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие
09.08.2020 09:28:51

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...