!
Събота, 22 Юни 2024
27
септ
5
 

Д-р Николай Брънзалов: И в двата модела има много недостатъци

Четвъртък, 27 Септември 2018 | 16:19:24
5

„Във всички случаи ще трябва да се влеят нови пари в системата на здравеопазване в България. Българското здравеопазване е недофинансирано“. Това отбеляза пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връз

„Във всички случаи ще трябва да се влеят нови пари в системата на здравеопазване в България. Българското здравеопазване е недофинансирано“. Това отбеляза пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връзка с поставените на обсъждане варианти на здравно осигуряване.

Той посочи, че и в двата модела има много недостатъци и предстои дълга дискусия по тях, и подчерта, че разходите за лечение ще станат по-малко, „когато в тази система започне да се прави някаква превенция“.

По отношение на твърденията, че моделът с допълнителното застраховане ще доведе до по-голям контрол обаче, д-р Брънзалов реагира така: „При тези милиони, да кажем 7 млн. българи, при 500 хил. пациенти на един фонд, това означава осем играча на масата, защото Здравноосигурителна каса също ще стане един от тях. Не мога да си представя тази административна тежест, която е в момента върху нас, която ни смачква и не може да си гледаме пациентите, да се умножи по 8. Контрол?! Контрол от кого? Като знам досега какъв е контролът на НЗОК, като се появят новите играчи, те какъв контрол ще правят? Не може да се прави контрол от човек, който разбира по-малко от тебе твоята работа. Мен може да ме проверява човек, който знае повече от мен за моята конкретна работа. А не да ми брои подписите под амбулаторните листа и дали е направена рентгенова снимка в пътеката. Това не е контрол.“

В студиото заедно с него бяха бившият здравен министър д-р Таня Андреева и представителят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

Д-р Андреева напомни, че и сега има доброволно допълнително здравно застраховане, но то е уредено по застрахователния кодекс. „Надявам се да има индивидуални партиди, защото в противен случай всички, които и в момента отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лечението на близо още 2 млн. души, ще трябва после да плащаме със задължителните си застраховки лечението на същите тези хора, които не си плащат”, коментира тя.

Според Пенка Георгиева по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-доброто от предложените два варианта. Тя призова да не се противопоставят двата модела и да не се прави политика от това, а да се обсъждат експертно. В допълнение Георгиева напомни, че в момента пациентите плащат много повече от 8-процентната здравна вноска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
atJ5

999 28.09.2018 08:16:38

Това, че не можеш да си гледаш пациентите е факт. Той обаче не произтича от административната тежест, а от собствената ти некадърност.

Лекар 27.09.2018 19:32:34

Този шишко е голям мрънкалник. Това не може- онова не може. Ами кажи нещо, което може. Ти го кажи. Само обхожда телевизиите и нищо позитивно. Еманация на БЛС.

Гост 27.09.2018 21:53:28

Какво да ти каже бе скъпи ? Ако чакаш някой да ти каже нещо значи не познаваш нормалннте здравни системи в нормалния западен свят. А това са работещи здравни системи ,някои са на 120 години. Никой тук няма право да казва нещо ,което го има и работи по света и трябва да е известно отдавна на съсловието. А още по-малко да измисля нови стари комунистически модификации както блъфира Киро Тефтера.

Потърпевш 28.09.2018 00:11:55

Всяко "... нещо, което го има и работи по света..." ние го опорочаваме и при нас се извращава! Сгомнихме социализма, сгомнихме комунизма / в скандинавието го построиха отдавна, а в Китай комунистите създадоха най-силната икономика в съвремието/, сгомнихме демокрацията, сгомнихме приватизацията, сгомнихме здравно-осигурителната система, ще сгомним и здравно-застрахователната..... Не случихме на поробител/турците/, не случихме и на освободител/руснаците/, а сами не можем да си организираме държавата и живота. Трябва ни нов поробител!!! Дано този път да случим!

Личко 27.09.2018 19:52:32

Що не е ли прав


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...