Четвъртък, 18 Юли 2019
27
септ
5
 

Д-р Николай Брънзалов: И в двата модела има много недостатъци

Четвъртък, 27 Септември 2018 | 16:19:24
5

„Във всички случаи ще трябва да се влеят нови пари в системата на здравеопазване в България. Българското здравеопазване е недофинансирано“. Това отбеляза пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връз

„Във всички случаи ще трябва да се влеят нови пари в системата на здравеопазване в България. Българското здравеопазване е недофинансирано“. Това отбеляза пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връзка с поставените на обсъждане варианти на здравно осигуряване.

Той посочи, че и в двата модела има много недостатъци и предстои дълга дискусия по тях, и подчерта, че разходите за лечение ще станат по-малко, „когато в тази система започне да се прави някаква превенция“.

По отношение на твърденията, че моделът с допълнителното застраховане ще доведе до по-голям контрол обаче, д-р Брънзалов реагира така: „При тези милиони, да кажем 7 млн. българи, при 500 хил. пациенти на един фонд, това означава осем играча на масата, защото Здравноосигурителна каса също ще стане един от тях. Не мога да си представя тази административна тежест, която е в момента върху нас, която ни смачква и не може да си гледаме пациентите, да се умножи по 8. Контрол?! Контрол от кого? Като знам досега какъв е контролът на НЗОК, като се появят новите играчи, те какъв контрол ще правят? Не може да се прави контрол от човек, който разбира по-малко от тебе твоята работа. Мен може да ме проверява човек, който знае повече от мен за моята конкретна работа. А не да ми брои подписите под амбулаторните листа и дали е направена рентгенова снимка в пътеката. Това не е контрол.“

В студиото заедно с него бяха бившият здравен министър д-р Таня Андреева и представителят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

Д-р Андреева напомни, че и сега има доброволно допълнително здравно застраховане, но то е уредено по застрахователния кодекс. „Надявам се да има индивидуални партиди, защото в противен случай всички, които и в момента отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лечението на близо още 2 млн. души, ще трябва после да плащаме със задължителните си застраховки лечението на същите тези хора, които не си плащат”, коментира тя.

Според Пенка Георгиева по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-доброто от предложените два варианта. Тя призова да не се противопоставят двата модела и да не се прави политика от това, а да се обсъждат експертно. В допълнение Георгиева напомни, че в момента пациентите плащат много повече от 8-процентната здравна вноска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@MuJ

999 28.09.2018 08:16:38

Това, че не можеш да си гледаш пациентите е факт. Той обаче не произтича от административната тежест, а от собствената ти некадърност.

Лекар 27.09.2018 19:32:34

Този шишко е голям мрънкалник. Това не може- онова не може. Ами кажи нещо, което може. Ти го кажи. Само обхожда телевизиите и нищо позитивно. Еманация на БЛС.

Гост 27.09.2018 21:53:28

Какво да ти каже бе скъпи ? Ако чакаш някой да ти каже нещо значи не познаваш нормалннте здравни системи в нормалния западен свят. А това са работещи здравни системи ,някои са на 120 години. Никой тук няма право да казва нещо ,което го има и работи по света и трябва да е известно отдавна на съсловието. А още по-малко да измисля 'нови' стари комунистически модификации както блъфира Киро Тефтера.

Потърпевш 28.09.2018 00:11:55

Всяко "... нещо, което го има и работи по света..." ние го опорочаваме и при нас се извращава! Сгомнихме социализма, сгомнихме комунизма / в скандинавието го построиха отдавна, а в Китай комунистите създадоха най-силната икономика в съвремието/, сгомнихме демокрацията, сгомнихме приватизацията, сгомнихме здравно-осигурителната система, ще сгомним и здравно-застрахователната..... Не случихме на поробител/турците/, не случихме и на освободител/руснаците/, а сами не можем да си организираме държавата и живота. Трябва ни нов поробител!!! Дано този път да случим!

Личко 27.09.2018 19:52:32

Що не е ли прав


Още новини
69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С
17.07.2019 17:04:10 Надежда Ненова

69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С

По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания ...

Д-р Илко Семерджиев: Новият модел ще ограничи достъпа до здравна услуга
17.07.2019 16:19:27

Д-р Илко Семерджиев: Новият модел ще ограничи достъпа до здравна услуга

"През 2020 г., според тригодишната бюджетна прогноза, НЗОК ще акумулира 4.6 млрд. лв. за здравеоп ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...