Неделя, 09 Август 2020
14
апр
3
 

Д-р Николай Брънзалов: Преглед по телефона е нещо неосъществимо

Вторник, 14 Април 2020 | 13:05:14
3

„На този етап не бих се обвързал с каквато и да е прогноза, по простата причина че има много „ако“, от много неща зависи как ще протече епидемията в България. Аз се надявам да протече по възможно най-безболезнен начин и да се отърсим

„На този етап не бих се обвързал с каквато и да е прогноза, по простата причина че има много „ако“, от много неща зависи как ще протече епидемията в България. Аз се надявам да протече по възможно най-безболезнен начин и да се отърсим един хубав ден от тази неприятна епидемия, която е не само проблем за България, но и за целия свят. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНР по повод различните прогнози за продължителността на мерките срещу епидемията от COVID-19.

По повод късното пристигане на пациенти в болниците и дали личните лекари могат да го предотвратят, той каза, че лекарите не са учили да лекуват по телефона. „Стараем се, аз също съм общопрактикуващ лекар, да осъществяваме колкото се може по-бърз контакт с всички пациенти, които имат каквито и да е оплаквания, но в такава ситуация винаги може да има изкривяване, защото преглед по телефона е нещо неосъществимо. Рискове има, но такава е ситуацията. Всички се учим в момента как да бъдем по-полезни“, каза д-р Брънзалов.

Той категорично отрече твърдението, че семейни лекари изписват антибиотик по телефона за лечение на вируса. „Не само общопрактикуващите лекари, ами всички лекари в България знаят много добре, че антибиотици на вирусна инфекция не действат. Аз самият никога не съм предписвал антибиотик по телефона, не знам откъде е наистина тази информация, защото често се споменава. Естествено, когато един пациент, образно казано, не върви, неговото състояние се влошава, фебрилитетът персистира, може да се добави антибиотик, но след като има допълнителна бактериална инфекция. Но тук става въпрос за вирус, където антибиотикът е абсолютно безсмислен“, каза д-р Брънзалов.

„Рецепти не могат да се дават по телефона. Винаги има вариант, в който пациентите ни намират, те или техни близки, специално такива, които се нуждаят от антибиотично лечение, не е препоръчително да посещават лечебни заведения. Проблемите са за всички и за нашите колеги фармацевти, и за нас лекарите, но се стараем максимално бързо да реагираме. Няколко срещи имаме с БФС, където се работи много усилено за електронната рецепта. Надявам се колкото се може по-бързо тази работа по ел. рецепта да приключи, за да бъдем абсолютно адекватни на всякакви ситуации“, добави той.

Д-р Бръзалов подчерта, че в България общопрактикуващите лекари са 4200, а от държавата са получили 8 хил. маски за еднократна употреба, които може да се ползват два часа. „Ние разбрахме, както от БЛС, така и от всички регионални колегии и всички сдружения, че трябва да си помогнем сами. БЛС откри сметка и логистична подкрепа за колегите по районните колегии, създаде се национална кампания „Героите в бяло” и в момента офисите на нашите колеги са складове за разпределение на всякакъв вид защитни средства за нашите колеги, които работят и си изпълняват професионалния дълг, каза още той.

По думите му е нужно да се облекчат мерките по отношение на прегледите, женските консултации, плановите дейности и имунизациите на децата, тъй като светът не е само COVID-19. „Всичко зависи как обществото ще се държи в близките 1-2 седмици, каква ще бъде заболеваемостта на всички региони, мисли се по въпроса как да се осъществят зелените коридори, как да се възобнови този тип дейност, но науката казва – в епидемична обстановка да се третира и да се поставя на изпитание имунитета на пациентите по друг повод е до известна степен рисково. Надявам се в най-скоро време този тип дейност да бъде възстановена, за да има ефект върху здравето, защото с морбили ваксината децата не можем да ги ваксинираме, но тази епидемия, макар и много по-малка в сравнение с коронавируса, е факт“, завърши д-р Брънзалов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9Prm

БЛС-Въоръжено Крило 14.04.2020 16:54:20

Личните лекари изобщо не сме спрели да преглеждаме всякакви пациенти фебрилни или не последните 2 месеца . А това че Ганьо му е по-лесно да звъни непрекъснато на личния лекар и да го тормози с глупави въпроси и да си спести мижавата такса 2.90 или левче е въпрос на известен нам манталитет. И това ,че си купува антибиотик без каквато и да е рецепта от дашните здравни бакалии също е известно и няма как да се натриса на личния лекар. Да не говорим ,че голяма част от пациентите са толкова ниско интелигентни и елементарни ,че по телефона не могат да формулират оплакванията си , a лекарят няма ясна анамнеза и не може да вземе и адекватно решение.

Гост 14.04.2020 18:39:55

Браво, добре си описал средностатистическия Ганьо.

999 14.04.2020 15:33:18

Никой не говори за преглед по телефона, става дума за консултация, а това е осъществимо. Разбира се, изисква известна квалификация и комуникативни умения.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...