!
Петък, 12 Април 2024
14
апр
3
 

Д-р Николай Брънзалов: Преглед по телефона е нещо неосъществимо

Вторник, 14 Април 2020 | 13:05:14
3

„На този етап не бих се обвързал с каквато и да е прогноза, по простата причина че има много „ако“, от много неща зависи как ще протече епидемията в България. Аз се надявам да протече по възможно най-безболезнен начин и да се отърсим

„На този етап не бих се обвързал с каквато и да е прогноза, по простата причина че има много „ако“, от много неща зависи как ще протече епидемията в България. Аз се надявам да протече по възможно най-безболезнен начин и да се отърсим един хубав ден от тази неприятна епидемия, която е не само проблем за България, но и за целия свят. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНР по повод различните прогнози за продължителността на мерките срещу епидемията от COVID-19.

По повод късното пристигане на пациенти в болниците и дали личните лекари могат да го предотвратят, той каза, че лекарите не са учили да лекуват по телефона. „Стараем се, аз също съм общопрактикуващ лекар, да осъществяваме колкото се може по-бърз контакт с всички пациенти, които имат каквито и да е оплаквания, но в такава ситуация винаги може да има изкривяване, защото преглед по телефона е нещо неосъществимо. Рискове има, но такава е ситуацията. Всички се учим в момента как да бъдем по-полезни“, каза д-р Брънзалов.

Той категорично отрече твърдението, че семейни лекари изписват антибиотик по телефона за лечение на вируса. „Не само общопрактикуващите лекари, ами всички лекари в България знаят много добре, че антибиотици на вирусна инфекция не действат. Аз самият никога не съм предписвал антибиотик по телефона, не знам откъде е наистина тази информация, защото често се споменава. Естествено, когато един пациент, образно казано, не върви, неговото състояние се влошава, фебрилитетът персистира, може да се добави антибиотик, но след като има допълнителна бактериална инфекция. Но тук става въпрос за вирус, където антибиотикът е абсолютно безсмислен“, каза д-р Брънзалов.

„Рецепти не могат да се дават по телефона. Винаги има вариант, в който пациентите ни намират, те или техни близки, специално такива, които се нуждаят от антибиотично лечение, не е препоръчително да посещават лечебни заведения. Проблемите са за всички и за нашите колеги фармацевти, и за нас лекарите, но се стараем максимално бързо да реагираме. Няколко срещи имаме с БФС, където се работи много усилено за електронната рецепта. Надявам се колкото се може по-бързо тази работа по ел. рецепта да приключи, за да бъдем абсолютно адекватни на всякакви ситуации“, добави той.

Д-р Бръзалов подчерта, че в България общопрактикуващите лекари са 4200, а от държавата са получили 8 хил. маски за еднократна употреба, които може да се ползват два часа. „Ние разбрахме, както от БЛС, така и от всички регионални колегии и всички сдружения, че трябва да си помогнем сами. БЛС откри сметка и логистична подкрепа за колегите по районните колегии, създаде се национална кампания „Героите в бяло” и в момента офисите на нашите колеги са складове за разпределение на всякакъв вид защитни средства за нашите колеги, които работят и си изпълняват професионалния дълг, каза още той.

По думите му е нужно да се облекчат мерките по отношение на прегледите, женските консултации, плановите дейности и имунизациите на децата, тъй като светът не е само COVID-19. „Всичко зависи как обществото ще се държи в близките 1-2 седмици, каква ще бъде заболеваемостта на всички региони, мисли се по въпроса как да се осъществят зелените коридори, как да се възобнови този тип дейност, но науката казва – в епидемична обстановка да се третира и да се поставя на изпитание имунитета на пациентите по друг повод е до известна степен рисково. Надявам се в най-скоро време този тип дейност да бъде възстановена, за да има ефект върху здравето, защото с морбили ваксината децата не можем да ги ваксинираме, но тази епидемия, макар и много по-малка в сравнение с коронавируса, е факт“, завърши д-р Брънзалов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u3#P

БЛС-Въоръжено Крило 14.04.2020 16:54:20

Личните лекари изобщо не сме спрели да преглеждаме всякакви пациенти фебрилни или не последните 2 месеца . А това че Ганьо му е по-лесно да звъни непрекъснато на личния лекар и да го тормози с глупави въпроси и да си спести мижавата такса 2.90 или левче е въпрос на известен нам манталитет. И това ,че си купува антибиотик без каквато и да е рецепта от дашните здравни бакалии също е известно и няма как да се натриса на личния лекар. Да не говорим ,че голяма част от пациентите са толкова ниско интелигентни и елементарни ,че по телефона не могат да формулират оплакванията си , a лекарят няма ясна анамнеза и не може да вземе и адекватно решение.

Гост 14.04.2020 18:39:55

Браво, добре си описал средностатистическия Ганьо.

999 14.04.2020 15:33:18

Никой не говори за преглед по телефона, става дума за консултация, а това е осъществимо. Разбира се, изисква известна квалификация и комуникативни умения.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...