!
Четвъртък, 18 Юли 2024
29
ян
4
 

Д-р Николай Брънзалов: Решението на проблема с агресията е в Наказателния кодекс

Лекарите не сме богове, категоричен е д-р Делян Георгиев

Вторник, 29 Януари 2019 | 13:38:07
4

Паник бутоните и живата охрана не са достатъчни, за да решат проблемите с агресията срещу медици, заявиха пред БНТ д-р Делян Георгиев, началник смяна в ЦСМП-София и д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. „По принцип паник бутонит

Паник бутоните и живата охрана не са достатъчни, за да решат проблемите с агресията срещу медици, заявиха пред БНТ д-р Делян Георгиев, началник смяна в ЦСМП-София и д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

„По принцип паник бутоните са хубаво нещо. Друг е въпросът, че те са в линейката, а нашите екипи прекарват сумарно доста малко време там. Сами по себе си паник бутоните не биха оказали кой знае каква помощ на нашите екипи в труден момент. Още повече, знаете, че екипите на полицията не стоят до нас, не стоят до линейката. Би трябвало обществото да промени като цяло разбирането си по отношение на лекарите и на Спешната помощ“, каза д-р Георгиев.

„Този дебат за агресията спрямо екипи на Спешна помощ или спрямо лекари като цяло не мисля, че се води във Великобритания, Англия или във Франция, например. Това е нецивилизовано. Това е въпрос на разбиране на нашето общество. В София нападанията над спешни медици са над 30 само за 2018 г.“, допълни д-р Георгиев.  

„Паник бутоните е абсолютно частично някакво решение на проблема. Споделям неговото мнение, че проблемът е в съзнанието на цялото ни общество. Един лекар се труди нощно време с линейка на цената на под един трамваен билет. И се намират хора в обществото, които му посягат. Това е ужасно, всички сме на това мнение. Трябва да се търсят решения. В защитата на лекарите и медицинските специалисти трябва да се включат и четирите власти. Няма професия, в която да не се греши. За съжаление в нашата грешките се плащат много скъпо, но никой не е застрахован“, каза д-р Брънзалов.

По думите му решението е в Наказателния кодекс, който е написан много добре и просто трябва да бъда приложен бързо и ефективно. „Тогава ще спрат тези неща, не с паник бутони и охрана. Държавата да хаби ресурс да пази лекарите си?! Господ да пази България при това положение“, каза д-р Брънзалов.

Според д-р Делян Георгиев пациентите много често считат неспасяеми неща за лекарска грешка. „Лекарите не сме богове. Медицината има своя предел“, каза той.  

„Ние отчитаме само физическата агресия, но не и вербалната, а е страшно обидно. Любовта към професията е по-силна от всичко, но все пак си има предел. Но не бива да се преекспонира ползата от парамедиците. Те са измислени в англосаксонския свят поради недостига на лекари и не са решението в Спешна помощ“, каза още д-р Георгиев.

„И у нас има недостиг. Кадровият дефицит е много сериозен в нашата система, не само в Спешната помощ. И за съжаление той все повече ще се задълбочава. В Англия някой, който е посегнал на лекар по време на изпълнение на служебните му задължения, едва ли ще се отърве само с глоба. Бих посъветвал колеги, които са били нападнати по време на работа, да се обръщат към правораздавателните органи. БЛС може да окаже логистична подкрепа, но съответните съдебни искове трябва да бъдат заведени индивидуално“, заяви д-р Брънзалов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jwZe

д-р Менгеле 16.02.2019 20:28:47

Спешна обслужва безплатно цялата пасмина от неосигурени- хрантутници на гетото и верни гласоподаватели за "правилния" кандидат! 730 000 им е броя. Нагли и агресивни са, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯ път за влизане в системата. А нас ,редовите данъкоплатци- кучетата ни яли!

Гост 29.01.2019 23:43:22

Посягаш на лекар/екип в състояние на афект = 3 години лишаване от свобода ефективно. Посягаш на лекар/екип не в състояние на афект = 6 години лишаване от свобода ефективно. ПРОСТО Е !

Dr_Doolittle 29.01.2019 22:27:47

Дебилното предложение за паник бутони е една подигравка с едно интелигентно съсловие като лекарското. Това е симулация на загриженост на мутрокомунистите , които пак в паниката си замазват положението с бутафорни мерки Това е просто извинението на лицемерниците във властта, която уж се правят на вземащи мерки , а всъщност ежедневно и все повече насъскват гнидавия си електорат да се саморазправят с медицинския персонал, защото така показва на плебеите,че медиците са слуги, ,някакви за ползване, нещо за консумация и могат да бъдат бити кой когато си пожелае, особено, когато не се сбъднат обещанията на червената политическа класа здравното обслужване да бъде безплатно, безропотно и немедлено. Всички тези побои, нападения обиди, крясъци ежедневно в СП, лекарските кабинети ,клиники и болници , всичко това е дълбоко индуцирано от комунистическата пасмина заела днес върховете в управлението на гетото. Десетилетията нежелание за каквито и да е реформи го доказват. Семашковизмът предполага лекарят да е слуга на пролетарската паплач и да и служи, ако трябва и с бой всеки ден естествено с минимално заплащане ,колкото да дойде на другия ден на работа макар и с рани и куцайки....

Бля,бля 29.01.2019 17:46:01

Нападение над медици,се тълкува като:Инцидент на работното място и работодателят е този,който носи отговорност и е длъжен да наплати на пострадалия степента на увреждане и да предостави нормални условияя на труд и след това да изиска по съдебен път причинените ,от причинителят вреди... Какво значи това ,битият медик хем бит,хем ще плаща за съдебни дела ? Бити ,незащитени, необорудвани, с ники заплати и смешен нощен труд .,.,. Някой дали ще е съгласе с това? В България думата ДЪЛЖЕН има двоен стандарт...Те хората са длъжни да са здравно осигурени....амъ.... Рибата се вмирисва от главата ! А колко,минаха на тези постове.....и сега отвсякъде мирише на развалено


Всичко за коронавируса
Още новини
Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...