!
Петък, 19 Юли 2024
02
февр
 

Д-р Николай Увалиев: Лекарят, който стои зад анестезиологичната техника, винаги ще бъде незаменим

Четвъртък, 02 Февруари 2023 | 13:40:23 Невена Попова


Д-р Николай Увалиев е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ "Лозенец". Днас разговаряме с него за развитието на специалността, за принципите на общуване между анестезиолог и пациент, за новите технологии, които ул

Д-р Николай Увалиев е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ "Лозенец". Днас разговаряме с него за развитието на специалността, за принципите на общуване между анестезиолог и пациент, за новите технологии, които улесняват работата на лекарите и са по-бещадящи и безопасни за болните.   

Д-р Увалиев, известно е колко важно е пациентите да познават добре не само хирурга, който ще ги оперира, но и анестезиолога, който ще бъде част от екипа. Познават ли хората достатъчно добре това неписано правило?

Това правило е писано и неписано, защото първата среща на анестезиолога с пациента е много важна. В нея трябва да се оценят евентуалните съпътстващи рискове за предстоящата операция и анастезия. От друга страна, повечето пациенти изпитват безпокойство, понякога и страх от периода, в който ще бъдат под обща анестезия. Затова е много важно анестезиологът да им обясни подробно спецификата на предстоящата анестезия, да ги запознае с риска от евентуални усложнения и да бъде убедителен, че в съвременните условия анестезията осигурява комфорт и сигурност на пациента по време на предстоящата оперативна интервенция. Съвременните тенденции в анестезиологията препоръчват използването на регионални техники за обезболяване, като тяхното най-голямо предимство е, че пациентът остава в съзнание.

В тази връзка мислите ли, че COVID пандемията допринесе за това фигурата на анестезиолога да излезе на преден план и усилията му да станат по-видими за обществото?

В случая бих казал, че анестезиологът е интензивен терапевт. Това беше нашата основна задача по време на пандемията. През този период се доказа, че без лекари, които имат компетенцията да лекуват критични състояния, е немислима съвременната медицина. За съжаление, видяхме, че има сериозен дефицит на необходимия брой лекари и медицински сестри за тази специалност и това обяснява всички трудности, с които се сблъскахме по това време. Този проблем продължава да бъде актуален и неговото решаване е от изключителна важност за функционирането на здравната ни система.

Разкажете за Вашите открития като специалист през тези дълги и трудни дни и месеци на денонощна битка с инфекцията?

Най-важното откритие, което направих през този период от време е, че се убедих, че въпреки дългогодишния ми опит в лечението на критичноболни, видях неща, които ми се случиха за първи път в клиничната практика. Най-важното от тях беше големият брой пациенти в тежко състояние за много кратък период от време. Това беше главната причина за изключителните трудности при лечението на тези болни. Другото, в което се убедих, че COVID е лечимо заболяване, когато лечението е адекватно и е започнало във възможно най-ранния период на болестта.

Кои са съвременните научни открития, които промениха облика на анестезиологията и интензивното лечение?

На първо място това е напредъкът във фармакологичната индустрия с откриването на нови анестетици с много кратка продължителност на действие, което осигурява бързо възстановяване след анестезия, възможността за максимално наблюдение на всички жизнени показатели, вкл. И оценка на мозъчната активност по време на анестезия. Това осигурява сигурността на пациента по време на оперативната интервенция. И, като допълнение, не без значение е и подобрението на хирургичните методи на лечение, което е от изключителна важност за следоперативния период.

Кое според Вас е условието sine qua non една голяма болнична реанимация да функционира успешно и пълноценно?

Най-важното условие е да има екип – лекари, медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти, санитари, които да осигурят качествена грижа за пациента. Много важно е в периода на лечение да се спазват съвременните правила и препоръки за анестезия и интензивно лечение, което да осигури качество и сигурност за пациента. И, не на последно място – съвременното оборудване и апаратура, което е абсолютно задължително условие за качествена медицина.

Кои са очакванията Ви за бъдещото развитие на специалността – кои неясни към този момент проблеми - „белите полета“ в областта, ще намерят своето решение благодарение на напредъка в науката и технологиите?

Очакванията ми вече са и реалност, а те са свързани с максималното наблюдение по време на анестезия и в следоперативния период на всички жизнени показатели с инвазивни и минималноинвазивни техники. От няколко години е напълно възможно да се мониторира и степента на анестезия, което още повече повишава сигурността за пациента. Може би в близко бъдеще изкуственият интелект ще заеме място и в нашата специалност, но аз съм убеден, че лекарят, който стои зад всички тези постижения на науката и техниката, ще остане незаменим.

И, тъй като сте зъвършили медицина във Варна и сте работили дълго в друг морски град – Бургас, не мога да не Ви задам въпроса, връщате ли се често в спомените си към онези години, липсва ли Ви морето?

Мога да кажа, че това беше един много важен период в професионалното ми развитие и когато съм имал нужда от спокойствие, морето ми е давало тази възможност за бягство от ежедневието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Br3a


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...