Неделя, 01 Ноември 2020
12
окт
8
 

Д-р Николова: Електронното направление за коронатест трябва да бъде въведено час по-скоро

Понеделник, 12 Октомври 2020 | 10:35:27
8

Абсолютно необходимо е час по-скоро да се въведе електронно направление за тестване за коронавирус, защото това е начинът да се съкрати пътя за пациента до точната диагноза и да се елиминира опасността той да зарази още много други хора, докато седи в

Абсолютно необходимо е час по-скоро да се въведе електронно направление за тестване за коронавирус, защото това е начинът да се съкрати пътя за пациента до точната диагноза и да се елиминира опасността той да зарази още много други хора, докато седи в чакалнята пред кабинета на личния лекар, пред регистратурата и пред кабинета на специалиста или ходи по улиците и в градския транспорт. Това каза пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Д-р Николова припомни, че от 11 лекари, които са починали от коронавирусна инфекция, четирима са общопрактикуващи лекари.

„Ние не сме признати за работещи на първа линия, а всички знаят, че сме дори преди първата линия и това е един много голям парадокс“, подчерта д-р Николова. Тя бе категорична, че личните лекари се сблъскват с редица абсурди, един от които е, че, когато се разболеят и лежат в COVID-отделение, сами трябва да си търсят заместници.

Освен това за тях не са предвидени лични предпазни средства и дезинфектанти, а всяко нещо, което е необходимо, за да се гарантира нормална и безопасна работа за персонала и пациентите, те си закупуват сами, независимо, че са частни лечебни заведения.

"От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора“, каза д-р Николова.

Тя описа пътя на пациента, който идва пред кабинета, чака за направление, после отива на регистратурата, после при специалист, после в лабораторията, после отново при личния лекар и така сее заразата по пътя си. Лекарката припомни, че джипитата осъществяват и превенция, правят имунизации, преглеждат здрави деца, а нерядко точно в часовия интервал за профилактика в чакалнята се появяват пациенти, които кихат и кашлят и искат също да бъдат прегледани.

„Освен това, много голяма част от хората се отказват от тест, като разберат къде трябва до ходят, и заявяват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата", обясни тя и призова проблемът да бъде решен, защото живеем в 21-ви век, всички имат компютри и електронното направление ще спести много усилия и ще постави бариера пред опасността от зараза на много хора.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PycU

БЛС-Въоръжено Крило 12.10.2020 19:03:27

Какво значи електронно бе другарки и другари ? . ПО какъв информационен канал , в какъв формат и на кого ?!?!? Алоо това не вие морзов код подаден по прожектора от един кораб на друг. Аллоооо без пациентска смарт карта къде ще го качиш бе скъпа ? НА облак на НЗОК ли ? Ха-ха-ха. И каква свързаност имат лабораториите с другите ОПЛ-НЗОК -МЗ - НИКАКВА. Докога с папагалското 'електронно' без никаква основа за електронно базирани документи ?!?!?!? Баси футуристите бла-бла-бла да се намираме на приказки в телевизиите

999 12.10.2020 17:42:12

Как точно ще става назначаването на теста от ОПЛ? След посещение на пациента в кабинета? Какво става тогава с другите пациенти в чакалнята и сконтактния персонал? След посещение на лекаря при пациента? Как точно сеу появява ОПЛ в дома на пациента? Добре опакован или само с маска? След това посещение, лекарят става ли контактен? По телефона? По желание на пациента? Какъв е смисълът на теста, освен че преброява заразените? Каква е разликата в клиничното поведение с и без положителен тест, при наличие на клинични прояви, изискващи болнични грижи?

Как 12.10.2020 16:46:12

А когато ОПЛ издаде направление за ПСР, къде да отиде пациент от област, където няма сертифицирана лаборатория? На собствен ход, със симптоми да се насочи към съседната област ли? И когато РЗИ трябва да взимат проби, защото им е дадено право да пускат направления към лаборатории и даже да превозят пробата до съседна област, а те това не го извършват!

чукча 12.10.2020 17:31:46

Където и досега ходи с направление от РЗИ или СИМП.

Тя пак е права 12.10.2020 12:10:01

- злобарят да се скрие!!!

Да да 12.10.2020 12:34:50

Смешен си! Няма злобата има принципи. Тази жена е от вредните в УС на Блс, която организация е превърната в слугинаж на властта и тяхна патерица.А ти като си харесваш бабата може да си я вземеш вкъщи да ти готви и да ти пере посраните гащи :)

Да да 12.10.2020 10:38:42

Пак ли ти бе, Бабо? Стига си обикаляла телевизията за да ти слушаме глупостите!

не не 12.10.2020 13:06:24

Обикаляй ти, като се имаш за много млад, красив и умен! Кое от казаното от Николова не е вярно?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...