Събота, 06 Март 2021
03
дек
5
 

Д-р Николова: Проблем е, че при положителен антигенен тест не можем да даваме направления за PCR

Четвъртък, 03 Декември 2020 | 09:58:59
5

Трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за COVID изследвания, и се справихме. После трябваше да убеждаваме, че тези направления трябва да се електронни. Избутахме и този камък. И сега, когато този анекс се подписа, трябва да

Трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за COVID изследвания, и се справихме. После трябваше да убеждаваме, че тези направления трябва да се електронни. Избутахме и този камък. И сега, когато този анекс се подписа, трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”. Това каза пред Нова телевизия членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова, която сравни общопрактикуващите лекари със Сизиф.

Д-р Николова заяви, че макар и анексът да е подписан в петък, тя все още не може да издава електронно направление, защото програмистите, с  които има договор, имат проблеми. „Това не касае само мен. Касае около 80% от колегите. Важното обаче е, че мога да издавам направления на хартиен носител, защото от понеделник съм пуснала 8 PCR-а и всичките са положителни”, каза тя.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва. На моменти имам чувството, че живея в Параграф 22. Проблемът не е в Министерството, а е чисто технически и става бавно”, обясни Николова.

Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите. „Доколкото разбирам, "Информационно обслужване" са доста напреднали и до 18 декември ще я има“, каза д-р Николова, но допълни, че има големи съмнения дали ще се случи това в действителност.

По думите й проблем има и с антигенните тестове. „Проблемът не е дали някой ни лъже, че си е направил антигенен тест, а че ако този тест е положителен и няма PCR, по смисъла на Наредбата в момента, той не може да получи болничен за карантина и не може да остане в изолация 14 дни. Близките, с които живее, също са свободни да ходят, където си искат. Трябва да си плати PCR-а от джоба. Ние не можем да му издадем направление за PCR, защото ни обясниха, че щом има положителен антигенен тест, на нас друго изследване не ни е нужно, за да лекуваме“, каза д-р Николова.

НСОПЛБ организира проучване на терен, което включва не само общопрактикуващите лекари, за разликите между грип и COVID. „Не се наблюдава фотофобия както при грипа, няма и рязко начало. Температурата при грипа е много висока и е до седмия ден, при COVID е по-ниска, но се поддържа много по-дълго време. Освен това усложненията при COVID започват между петия и осмия ден от развитието на заболяването“, разказа д-р Николова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zvpu

Каква 03.12.2020 15:40:37

е тази?

Лекар 05.12.2020 06:37:40

Тулуп от БЛС.

Да да 03.12.2020 14:09:02

Пак ли тази баба е в медиите, тя ли е най - компетентна? Тя е една от вредителите в УС на Блс.

Гост 03.12.2020 11:19:21

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. " А господина питате ли го дали има вратна ригидност? По телефона прегледа не става!

БЛС-Въоръжено Крило 03.12.2020 10:14:04

Я стига с тези простотии бе алоо куция УС на БЛС . Рентгенова снимка изисква МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД. Какво значи да я пусна на пациента дистанционно ? Да не говорим ,че пациентът не плаща дори жалката потребителска такса, а юридическите рискове от непроведен преглед може да ви зашлевят с десетки хиляди левове по съдебни искове. ХЕЙ ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ПРОСТИ ? Електронна рецепта също нищо не значи след като се изисква пак преглед на пациента. Спестява само хартия , нищо друго. Заради подобни спекулации и простотии направленията за PCR чрез ОПЛ се забавиха с 2 месеца точно заради блъфирането 'електронно' след като можеше да се издаде и на хартия веднага . Ако не искате да преглеждате рискови пациенти начинът е друг. Какво си пишете в амбулаторния лист а ? Вместо да настоявате за реални европейски цени на медицински преглед си мислите че с думата 'електронно' всичко се решава а ?Тъпанарска организация със скудоумни хора водещи овцете


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград
05.03.2021 17:16:50 Полина Тодорова

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград

Д-р Жеко Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...