!
Петък, 29 Март 2024
03
дек
5
 

Д-р Николова: Проблем е, че при положителен антигенен тест не можем да даваме направления за PCR

Четвъртък, 03 Декември 2020 | 09:58:59
5

Трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за COVID изследвания, и се справихме. После трябваше да убеждаваме, че тези направления трябва да се електронни. Избутахме и този камък. И сега, когато този анекс се подписа, трябва да

Трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за COVID изследвания, и се справихме. После трябваше да убеждаваме, че тези направления трябва да се електронни. Избутахме и този камък. И сега, когато този анекс се подписа, трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”. Това каза пред Нова телевизия членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова, която сравни общопрактикуващите лекари със Сизиф.

Д-р Николова заяви, че макар и анексът да е подписан в петък, тя все още не може да издава електронно направление, защото програмистите, с  които има договор, имат проблеми. „Това не касае само мен. Касае около 80% от колегите. Важното обаче е, че мога да издавам направления на хартиен носител, защото от понеделник съм пуснала 8 PCR-а и всичките са положителни”, каза тя.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва. На моменти имам чувството, че живея в Параграф 22. Проблемът не е в Министерството, а е чисто технически и става бавно”, обясни Николова.

Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите. „Доколкото разбирам, "Информационно обслужване" са доста напреднали и до 18 декември ще я има“, каза д-р Николова, но допълни, че има големи съмнения дали ще се случи това в действителност.

По думите й проблем има и с антигенните тестове. „Проблемът не е дали някой ни лъже, че си е направил антигенен тест, а че ако този тест е положителен и няма PCR, по смисъла на Наредбата в момента, той не може да получи болничен за карантина и не може да остане в изолация 14 дни. Близките, с които живее, също са свободни да ходят, където си искат. Трябва да си плати PCR-а от джоба. Ние не можем да му издадем направление за PCR, защото ни обясниха, че щом има положителен антигенен тест, на нас друго изследване не ни е нужно, за да лекуваме“, каза д-р Николова.

НСОПЛБ организира проучване на терен, което включва не само общопрактикуващите лекари, за разликите между грип и COVID. „Не се наблюдава фотофобия както при грипа, няма и рязко начало. Температурата при грипа е много висока и е до седмия ден, при COVID е по-ниска, но се поддържа много по-дълго време. Освен това усложненията при COVID започват между петия и осмия ден от развитието на заболяването“, разказа д-р Николова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j7b%

Каква 03.12.2020 15:40:37

е тази?

Лекар 05.12.2020 06:37:40

Тулуп от БЛС.

Да да 03.12.2020 14:09:02

Пак ли тази баба е в медиите, тя ли е най - компетентна? Тя е една от вредителите в УС на Блс.

Гост 03.12.2020 11:19:21

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. " А господина питате ли го дали има вратна ригидност? По телефона прегледа не става!

БЛС-Въоръжено Крило 03.12.2020 10:14:04

Я стига с тези простотии бе алоо куция УС на БЛС . Рентгенова снимка изисква МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД. Какво значи да я пусна на пациента дистанционно ? Да не говорим ,че пациентът не плаща дори жалката потребителска такса, а юридическите рискове от непроведен преглед може да ви зашлевят с десетки хиляди левове по съдебни искове. ХЕЙ ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ПРОСТИ ? Електронна рецепта също нищо не значи след като се изисква пак преглед на пациента. Спестява само хартия , нищо друго. Заради подобни спекулации и простотии направленията за PCR чрез ОПЛ се забавиха с 2 месеца точно заради блъфирането електронно след като можеше да се издаде и на хартия веднага . Ако не искате да преглеждате рискови пациенти начинът е друг. Какво си пишете в амбулаторния лист а ? Вместо да настоявате за реални европейски цени на медицински преглед си мислите че с думата електронно всичко се решава а ?Тъпанарска организация със скудоумни хора водещи овцете


Всичко за коронавируса
Още новини
Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване
29.03.2024 13:49:17

Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване

Лекарите от Клиника по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ...

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия
29.03.2024 13:11:29

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по Педиатрия с район на обслужване & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...