!
Събота, 27 Юли 2024
12
апр
 

Д-р Ния Милева: Сърдечният ЯМР значимо може да повлияе диагнозата и поведението при пациенти с MINOCA

Сряда, 12 Април 2023 | 15:59:03 Надежда Ненова


Д-р Ния Милева, кардиолог в СБАЛ по кардиология „МЕДИКА КОР“, е първи автор на статия, публикувана в престижното международно списание JACC: Cardiovascular Imaging (Impact factor  16), за диагностичната и прогностична роля на сърдечния

Д-р Ния Милева, кардиолог в СБАЛ по кардиология „МЕДИКА КОР“, е първи автор на статия, публикувана в престижното международно списание JACC: Cardiovascular Imaging (Impact factor  16), за диагностичната и прогностична роля на сърдечния магнитен резонанс при пациенти с работна диагноза миокарден инфаркт и необструктивни коронарни артерии (MINOCA). Метаанализът обхваща 26 проучвания и 3626 пациенти и показва значимата полза от приложение на сърдечен ЯМР.

„Разгледали сме назад в литературата всички публикувани проучвания, на пациенти с миокарден инфаркт и необструктивни коронарни артерии (MINOCA), които са преминали ЯМР на сърце, и сме обобщили резултатите от тях. Този тип проучвания (метаанализи), са много трудоемки, защото обхващат изключително голям обем от данни, но ни дават много ценна информация. От резултатите на метаанализа става ясно, че сърдечният ЯМР може да допринесе значимо за диагнозата на тези пациенти и по този начин реално да промени прогнозата им. 

Това са пациенти, които са постъпили в болницата с данни за инфаркт, но когато се направи коронарография се вижда, че те нямат запушване на артериите. Тези пациенти не са толкова редки, но винаги представляват дилема за лекаря, тъй като те са с някакъв вид увреда на сърдечния мускул, макар и без видима причина“, каза пред Zdrave.net д-р Милева.

По думите й с магнитния резонанс на сърце може да се определи какво точно е довело до това състояние и съответно може да се приложи различна терапия. В определен брой от пациентите се потвърждава наличието на миокарден инфаркт и тези хора подлежат на медикаментозна терапия и профилактика. В обратния случай, при една немалка част от случаите се открива друга причина, довела до увреждане на сърдечния мускул – например миокардит (възпаление на сърдечния мускул), кардиомиопатия и др. Някои от тези заболявания може да са обратими, стига да се постави правилната диагноза навреме и да се приложи специфично лечение.

„След провеждането на сърдечен ЯМР при 68% от пациентите диагнозата миокарден инфаркт може да бъде променена и да бъде открита друга причина за измененията, като възпаление на сърдечния мускул (миокардит), кардиомиопатия. Вижда се, че има и голяма разлика в преживяемостта и прогнозата на различните видове пациенти. Пациентите с потвърдена от ЯМР диагноза за миокарден инфаркт, са със значимо по-лоша прогноза“, добави тя.  

За съжаление, сърдечният ЯМР изисква специализирана апаратура и опитен екип, който да извърши изследването, каза д-р Милева и уточни, че това е и причината той все още да не се прилага широко в България. „От друга страна, това е изследване, което е с нисък риск за пациента и не е свързано с йонизиращо лъчево облъчване. При правилно планиране, изследването може да се извърши бързо и да отнеме едва 20 минути, но да донесе ценна информация за структурата и функцията на сърцето. Имам надежда, че сърдечният ЯМР ще намери своето по-широко приложение и в България“, уточни тя.

Статията на д-р Милева в  JACC: Cardiovascular Imaging можете да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@$Tc


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...