!
Сряда, 24 Април 2024
12
ян
11
 

Д-р Павлова: Изискването за касовите бележки ще задълбочи бумащината и няма да доведе до контрол

Петък, 12 Януари 2018 | 12:24:50
11

Изискването за отчитане на касовите бележи за намалената потребителска такса на пенсионерите ще доведе до допълнителна бумащина, а не до ефективен контрол. В това бе категорична пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. Тя обясни,

Изискването за отчитане на касовите бележи за намалената потребителска такса на пенсионерите ще доведе до допълнителна бумащина, а не до ефективен контрол. В това бе категорична пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

Тя обясни, че заради новата разпоредба ежемесечно към НЗОК ще трябва да бъдат предавани над 5000 отчета от страна на общопрактикуващата лекари, стоматолозите, медицински центрове и други структури от извънболничната помощ. „Представете си за какви отчети, за каква бумащина говорим. Ако целта е контрол, то от Лекарския съюз твърдо заявяваме, че такъв няма да има. Това ще бъде един неефективен контрол, защото няма унифицирана форма, по която да бъдат предавани тези отчети“, коментира тя. Д-р Павлова обясни, че поради липсата на единна система медиците събират по различни начини информацията от касовите бележки. „Кой и по какъв начин ще обработва тази информация, когато няма единна унифицирана форма на отчетност“, попита тя.    

„Това изискване за опис представлява една голяма административна тежест, която се вменява на лекарите“, посочи зам.-председателят на БЛС. Според нея новото изискване ще окаже влияние и на качеството на работа на лекарите, които ще са лишени от възможността да правят истинска медицина. По думите й в 21-век, когато говорим за електронизация не само в здравеопазването, лекарите се принуждават да описват на ръка цифри. „А защо не и с мастило и перодръжка“, отбеляза иронично тя.

Д-р Павлова изтъкна още, че към момента държавата е абсолютен нелоялен платец и посочи, че дължимото от намалената потребителска не е заплатено за 3 месеца назад. От думите й стана ясно и че отчетите на медиците не се покриват в пълен размер от касата. Тя даде пример с отчет за 100 предадени амбулаторни листа за прегледани пациенти и възстановени суми за 70, като това е станало без мотиви. „За съжаление това е практика – забавяне и незаплащане в пълен размер“, заяви тя.

Според д-р Павлова вината за отчетите, които се предават към НЗОК, е на Министерски съвет, а не на самата каса, защото редът за предаването им се определя с постановление на МС. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ah54

!!! 12.01.2018 18:30:59

Тази врява за нещо толкова елементарно откъм технологично изпълнение, взе да става подозрителна - пак се отклонява вниманието, пак се вдига пушилка в излишък, така че безпроблемно да се въведе нещо по-съществено! Например, както вече споделих - ежедневно онлайн отчитане и в извънболничната помощ, а що не и чекиране на лични карти!

Гост 12.01.2018 19:38:08

Чудесно -онлайн отчитане в реално време. А попита ли тъпата касичка даи ли имат сървъри, които да поемат това натоварване . Щото сега за файл от 200 Kb често се случва да не може да предадеш месечния отчет към касиершите поради блокиран достъп от претоварване. А пък и искам да видя фиономиите на онази пенсия на която ще кажа ЗА ДНЕС ПРИКЛЮЧИХМЕ С ПРЕГЛЕДИТЕ .Ето ви час за вдруги ден Така както правят в нормалните страни -например във Великобритания- часовете при GP са за след от 2 до 5 дни

Гост 12.01.2018 20:14:55

не се притеснявай - капацитета ще бъде качен многократно заради предстоящо въвеждане на електронно здравеопазване - та не само това , ами още десет подобни неща ще са малко

Гост 14.01.2018 10:23:22

Ама изобщо не се притеснявам.При ел.задравеопазване ще преглеждам 10 души на ден,вместо 30.След десетия ако искат-кеш. Капацитетът аз си го определям.

GP 12.01.2018 17:44:50

Как искам да благодаря на УС на БЛС за констатаците ! Абе ние не плащаме ли на юристи да ни защитават или само за да им подобряваме имиджа и дохода. Няма ли омбудсман , комисия за защита на конкуренцията, които да бъдат сезирани или само ще се пъчите пред телевизиите. Ха свършете нещо БЕ !

БЛС-Въоръжено Крило 12.01.2018 16:54:54

Болшевиките от властта вместо да въведат доплащане и за освободените от такси лица -деца,бременни ,с ТЕЛКови решения над 70%, вместо да заплащат и тези такси , вместо да актуализират тази смешна такса 2.90 при другите, която не покрива хартията ,тонера и тока в този преглед , са решили още повече да прецакват лекаря с бюрократични процедури и губене на свръх-скъпото време на експерта какъвто се явява лекаря .Къде в Света и кой простак може да се гаври с това скъпоценно време освен управляващите простаци в комунистическите държави

Гост 12.01.2018 15:46:47

Абе тая к.ва Павлова да вземе да ни обясни защо досега мълчаха като малоумни. Сега ще сърбаме попарата на тея дето ги храним с нашия членски внос. Нагла мръсна свиня -Павлова ,мазно говедо върни парите ни от членски внос и отиди някъде да си и скарваш с честен труд парите ,а не със празно дърдорене и лъжи.Некадърна ,заспала к.ва.Ама ние сме идиоти щом разчитаме на такива да ни представляват и защитават.

Гост 12.01.2018 15:39:47

Предложението за това отчитане дойде от умниците от финансовата дирекция на МЗ под благия и справедлив поглед на ген.Петров . След което нито в парламента визирам Дариткова ,нито БЛС в лицето на Грозев ,горепишещата патка Павлова ,нито червеното влечуго Любо Доцент Киров ,никой от тези не видя ,не обърна внимание и всички тези търтеи проспаха приемането на тази точка от закона. Сега се чудят и не знаят какво да ни обяснят , осраха се , и то много .А това некадърно животно Павлова има наглост да пише по въпроса.Трябва да си скрие изрисувана та мутра и заедно с другите разбойници от БЛС да се маха незабавно.

Гост 12.01.2018 13:59:34

ами измислети си някакъв метод за супер контрол и го предложете - като нямате предложение мълчете

Dr_Doolittle 12.01.2018 12:49:16

Ответните мерки ще са задължително записан час за пациента, прегледи през 30 мин (и без това 80% от прегледите нито са калкулирани, нито НЗОК заплаща на ОПЛ. Вместо 20-30 прегледа на ден ще са 10-12 , останалите , когато получат час след ден-два-три -четири колкото се налага., развилите спешно състояние - Спешна помощ (още ще им се увеличи работата, благодарение на тъпаците в МЗ и НЗОК) Айде чао на глупаците , които са повярвали на Ананиев бюджетарния плъх. Някои колеги може да зарежат получаването на законното доплащане на тази такса и ще увеличат други такси за компенсация Не може да навредите на лекаря другарки и другари- с всички глупости скапвате още повече и без това сгромолясаното здравеопазване и вредите само на пациента....

въпрос 12.01.2018 12:33:23

а вие със заплати на министри в БЛС къде проспахте това ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МС? Сигурно бяхте заети с личните си интереси, изобщо не знаете какво се случва в лекарските среди,така сте се капсулирали, ояли и самоповярвали,че всичко е само фрази и констатации, до сега нямате нито едно решение на никакъв проблем.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...