Понеделник, 29 Ноември 2021
22
окт
7
 

Д-р Пенков: Функциите на ИАТ се запазват при сливането й с Медицински одит

Понеделник, 22 Октомври 2018 | 15:18:25 Надежда Ненова
7

Функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) ще бъдат запазени и при вливането й в новата Агенция за медицински надзор, която ще бъде създадена като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Това заяви пред Z

Функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) ще бъдат запазени и при вливането й в новата Агенция за медицински надзор, която ще бъде създадена като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. В новата агенция влиза и досегашната Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО).

„Агенциите ще имат същите ангажименти, същите задачи, същите екипи. Просто ще бъдат обединени в една единна структура, за да могат да ползват експертизите на двете дирекции без излишни формалности“, обясни д-р Пенков.

Според законопроекта за бюджет на НЗОК за 2019 г. Агенцията за медицински надзор ще осъществява регулиране и контрол на медицинските дейности. Изпълнителният директор на агенцията ще бъде назначаван от министъра на здравеопазването, но ще бъде съгласуван с министър-председателя, а дейността, структурата и организацията на работата й ще се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет.

Агенцията ще осъществява координация и контрол на трансплантацията в България, в съответствие със Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки; проверки на лечебните заведения с изискванията на този закон, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и нормативните актове по тяхното прилагане; проверки за спазването на правата на пациентите в лечебните заведения и на утвърдените медицински стандарти и стандарти за финансова дейност от лечебните заведения, както и за начина, по който лечебните заведения разходват средства, предоставени им от държавния бюджет; проверки за спазването на утвърдените фармако-терапевтични ръководства и извършването на оценка на ефективността на терапията, дейности по откриване и предотвратяване на корупционни прояви и практики в лечебните заведения и др.

Като функции на агенцията ще преминат и осъществяваните до момента от отделните РЗИ административни производства по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите, както и режимът по издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност за лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните центрове, администриран до момента от Министерство на здравеопазването.

Агенцията ще разрешава и осъществяването на дейност от тъканните банки (до момента функцията е на Изпълнителната агенция по трансплантация) и дейностите по асистирана репродукция (до момента правомощие на Министерство на здравеопазването). Дейностите по асистирана репродукция ще се разрешават като част от режима по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ, съответно разрешение за осъществяване на лечебна дейност от лечебните заведения за болнична помощ.

„По този начин всички административни режими, свързани с регистрация или разрешаване на осъществяването на лечебна дейност от всички лечебни заведения, независимо от техния вид, както и по отношение на всички дейности, извършвани от тях, ще се осъществяват от един държавен орган, който ще осъществява и контрола върху тези дейности“, е записано в мотивите към преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджет на НЗОК за 2019 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YkPQ

Гост 22.10.2018 20:41:09

При комунягите е характерно сливането на структури представяно като реформи. Така РЦЗ + ХЕИ = РЗИ , а всъщност всеки кияк и кифла и тутманик в тази вече не нова структура си запазиха бюрата, телбода и кламерите. Обаче комунетата викaт на това яки реформи. Сега и това кубе не може да обясни смисълът на сливането освен имитации на реформи за пред Тиквоний

прочетено в сайта на БНР 22.10.2018 20:22:43

Животът и здравето – начин на употреба Гост в студиото проф. Златица Петрова, с участието на д-р Мария Петрова, проф. Даниел Петров и Александрина Гигова. Кой и как ни лекува, липсва ли контрол в системата, правата ни на пациенти, има ли печеливш модел за болните и възрастните в България? И още: EPSO – що е то и каква политика изповядва, смисълът на социалните иновации, от първо лице: за донорството и трансплантациите...

актуална новина 22.10.2018 19:49:25

Болницата в Ловеч, която продължава де е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата, тъй като все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години. Изпълнителният директор на ловешката болница д-р Румяна Нановска посочи, че задълженията към доставчика на природен газ са почти 200 000 лева, и затова от април в лечебното заведение няма и топла вода.

Злати 22.10.2018 19:11:12

Аз казах ли ви, че съм вечна!

Гост 22.10.2018 18:40:21

Бойче, дай сериозно, пич. Какви ги свършихте, сменяте табелките по кабинетите и вдигате на същите плазмодии заплатките с 50%. А нещо като преатестации, като прокурорски разследвания?

Гост 22.10.2018 17:49:15

И кака Златица ШЕФ!!!

Гост 22.10.2018 17:22:27

Агенциите ще имат....същите екипи!!!!Пенков, не подценявайте средната ни интелигентност.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Бацелова: Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на зараза
29.11.2021 10:47:21

Д-р Бацелова: Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на зараза

„Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване“. Това заяви пред БНТ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...