Понеделник, 27 Септември 2021
19
март
4
 

Д-р Пенчев: Всяка мярка може да бъде частично отменена или частично удължена, зависи от ефекта

Притеснен съм от физическия и психическия натиск, който изчерпва медиците в лечебните заведения, каза той

Петък, 19 Март 2021 | 10:43:30
4

„Всяка една мярка, която се въвежда, се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление, дифузното разпространение, натискът над здравните заведения наложи въвеждането на тези по-строги мерки“. Това заяви

„Всяка една мярка, която се въвежда, се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление, дифузното разпространение, натискът над здравните заведения наложи въвеждането на тези по-строги мерки“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. В допълнение той обясни, че въвеждането им първо е било предложено от СРЗИ. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100“, каза той. По думите му, за тези 10 дни здравните власти очакват поне да се задържи числото на положителните и да се ограничи броят на хоспитализираните.

„Дали това ще стане, не мога да кажа, но всяка една мярка може да бъде частично отменена или частично удължена“, каза той.

„Хотелите са почти затворени, видяхте в заповедта, че те минават на вариант „кетъринг“. Затворени са фитнесите и ресторантите", припомни д-р Пенчев.

„В момента мерките са много и обхващат много сектори. Ние имахме разговори с представители на заведенията, притеснени са. Но няма как да кажа, че на 11-ия ден те ще бъдат отворени. Ние все пак дадохме един прозорец от няколко дни, така че те да могат да се подготвят за това затваряне“, допълни той.

Според д-р Пенчев, ако броят на заразените продължи да е над 4000 на ден, това ще означава, че сме в плато, а решението дали да се отменят мерките ще се вземе на базата на анализ на много показатели. 

„Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", коментира директорът на СРЗИ.

Според него хората са подценили необходимостта от профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно, засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

„Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление, именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза още той.

Д-р Пенчев информира, че в четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna – 33 000 броя, и допълни, че поне половината ще бъде разпределена пропорционално на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София.

Директорът на Столичната РЗИ не скри притеснението си от натиска върху болниците в столичния град.

„Аз съм много притеснен и не за леглата, легла има в София и винаги могат да бъдат разкрити още. Аз съм притеснен от натиска, който изпитват колегите и персонала. И физически, и психически се изчерпват хората. Тук не става въпрос за легла, които се трансформират от чисти към COVID. Към вчерашна дата свободните легла в София са 1821 за неусложнени и 115 за интензивни, което е малко“, каза д-р Пенчев.

Той коментира и темата за лекарствата. Ремдесивир е осигурен и заплатен за нуждите на страната ни, а български Ивермектин е закупен от Чехия. Д-р Пенчев сподели личен опит, като обясни, че го е ползвал самият той и е дало „много добър резултат”, а в протоколите на някои държави то фигурира като средство за профилактика.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8pmD

гост 19.03.2021 12:56:11

д-р Данчо Пенчев е осъждан

гост 19.03.2021 12:51:51

ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА БРАТЯ ПЕНЧЕВИ 98. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: ДАНЧО ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23 Сума на задължения в лева: 208508 99. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: СВИЛЕН ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23, ап:7 Сума на задължения в лева: 205654

гост 19.03.2021 12:44:58

Данчо - Плужека от години се отчита на Вечната Амбър - Бойко Пенков. Пресметнете брой обекти подлежащи на контрол от Данчо Пенчев / ресторанти, фитнес зали, салони за красота, магазни, болници, медицински центорве, внос на козметични продукти ..../ * 400 лв минум на месец * брой години е има за всички

Да да 19.03.2021 11:02:19

Чантаджия си, Данчо! Смешник от класа! Но ти и компанията ти ще сте в затвора скоро!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЦЗПБ: 100% от изследваните COVID проби са с установен делта вариант
27.09.2021 16:11:50

НЦЗПБ: 100% от изследваните COVID проби са с установен делта вариант

100% от пробите, анализирани чрез целогеномно секвениране от ново поколение в НЦЗПБ, са с установ ...

Продължителността на живота е спаднала с над 6 месеца поради пандемията, според учени от Оксфорд
27.09.2021 15:35:39

Продължителността на живота е спаднала с над 6 месеца поради пандемията, според учени от Оксфорд

Пандемията от COVID-19 доведе до най-сериозното намаляване на продължителността на живота през 20 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...