!
Неделя, 16 Юни 2024
19
март
4
 

Д-р Пенчев: Всяка мярка може да бъде частично отменена или частично удължена, зависи от ефекта

Притеснен съм от физическия и психическия натиск, който изчерпва медиците в лечебните заведения, каза той

Петък, 19 Март 2021 | 10:43:30
4

„Всяка една мярка, която се въвежда, се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление, дифузното разпространение, натискът над здравните заведения наложи въвеждането на тези по-строги мерки“. Това заяви

„Всяка една мярка, която се въвежда, се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление, дифузното разпространение, натискът над здравните заведения наложи въвеждането на тези по-строги мерки“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. В допълнение той обясни, че въвеждането им първо е било предложено от СРЗИ. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100“, каза той. По думите му, за тези 10 дни здравните власти очакват поне да се задържи числото на положителните и да се ограничи броят на хоспитализираните.

„Дали това ще стане, не мога да кажа, но всяка една мярка може да бъде частично отменена или частично удължена“, каза той.

„Хотелите са почти затворени, видяхте в заповедта, че те минават на вариант „кетъринг“. Затворени са фитнесите и ресторантите", припомни д-р Пенчев.

„В момента мерките са много и обхващат много сектори. Ние имахме разговори с представители на заведенията, притеснени са. Но няма как да кажа, че на 11-ия ден те ще бъдат отворени. Ние все пак дадохме един прозорец от няколко дни, така че те да могат да се подготвят за това затваряне“, допълни той.

Според д-р Пенчев, ако броят на заразените продължи да е над 4000 на ден, това ще означава, че сме в плато, а решението дали да се отменят мерките ще се вземе на базата на анализ на много показатели. 

„Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", коментира директорът на СРЗИ.

Според него хората са подценили необходимостта от профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно, засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

„Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление, именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза още той.

Д-р Пенчев информира, че в четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna – 33 000 броя, и допълни, че поне половината ще бъде разпределена пропорционално на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София.

Директорът на Столичната РЗИ не скри притеснението си от натиска върху болниците в столичния град.

„Аз съм много притеснен и не за леглата, легла има в София и винаги могат да бъдат разкрити още. Аз съм притеснен от натиска, който изпитват колегите и персонала. И физически, и психически се изчерпват хората. Тук не става въпрос за легла, които се трансформират от чисти към COVID. Към вчерашна дата свободните легла в София са 1821 за неусложнени и 115 за интензивни, което е малко“, каза д-р Пенчев.

Той коментира и темата за лекарствата. Ремдесивир е осигурен и заплатен за нуждите на страната ни, а български Ивермектин е закупен от Чехия. Д-р Пенчев сподели личен опит, като обясни, че го е ползвал самият той и е дало „много добър резултат”, а в протоколите на някои държави то фигурира като средство за профилактика.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
epCx

гост 19.03.2021 12:56:11

д-р Данчо Пенчев е осъждан

гост 19.03.2021 12:51:51

ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА БРАТЯ ПЕНЧЕВИ 98. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: ДАНЧО ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23 Сума на задължения в лева: 208508 99. Име на ТД: ТД Ловеч Име на ЗЛ: СВИЛЕН ИВАНОВ ПЕНЧЕВ ЗЛ/ЕГН: Адреc: гр. Ловеч, ул. Д.Пъшков, №23, ап:7 Сума на задължения в лева: 205654

гост 19.03.2021 12:44:58

Данчо - Плужека от години се отчита на Вечната Амбър - Бойко Пенков. Пресметнете брой обекти подлежащи на контрол от Данчо Пенчев / ресторанти, фитнес зали, салони за красота, магазни, болници, медицински центорве, внос на козметични продукти ..../ * 400 лв минум на месец * брой години е има за всички

Да да 19.03.2021 11:02:19

Чантаджия си, Данчо! Смешник от класа! Но ти и компанията ти ще сте в затвора скоро!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...