Сряда, 21 Април 2021
29
окт
2
 

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна

Не можем да глобяваме пациентите преди да сме им осигурили всичко, каза проф. Чакалова

Четвъртък, 29 Октомври 2020 | 17:14:52 Надежда Ненова
2

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това заяви депутатът от Обединени патриоти д-р Калин Поповски по време на дискусията „COVID-19 и предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това заяви депутатът от Обединени патриоти д-р Калин Поповски по време на дискусията „COVID-19 и предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните заболявания“, която се проведе днес по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

По думите му само задължителната имунизация може да осигури необходимите 80% ваксинално покритие, което да гарантира живота и здравето на жените. „Ракът на шийката на матката е лечим в първи стадий. Пациентките обаче идват, когато са дали или регионални, или далечни метастази. Неслучайно този карцином е наречен „тихият убиец“. Когато жената усети, че го има, след една година и нея вече я няма. Профилактичните гинекологични прегледи също трябва да станат задължителни и да се налагат глоби, ако не са извършени“, категорично заяви д-р Поповски.

„Не можем да размахваме тоягата, преди на пациентките да им е гарантиран пълен достъп до всички необходими изследвания. Първо да им предоставим всичко, преди да тръгнем да ги глобяваме. Докато МЗ и НЗОК не въведат безплатен скрининг, ние нямаме право да им налагаме глоби. Лимитът за направления за гинекологични прегледи е безкрайно малък, но дори и да се снабди пациентката с направление за такъв, това не й гарантира, че ще й бъде направена например цитонамазка“, заяви онкологът проф. д-р Галина Чакалова. Тя подчерта, че ако лекар си позволи да надхвърли лимита на направленията, плаща глоби, каквито нееднократно е плащала и тя самата.  

„През годините се случиха няколко инцидента, които се отразиха на ваксиналното покритие срещу рака на маточната шийка и разколебаха както лекари, така и пациенти. Разнопосочните послания разколебават хората и ги карат да не спазват предписанията. Това важи както за тази ситуация, така и за епидемията от COVID. Не смятам, че с репресия трябва да търсим убеждения. Смятам, че много внимателно и чрез социалните мрежи трябва да убедим хората, че ваксинопрофилактиката е най-важното постижение на медицината“, каза председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ пък заяви, че е неуместно да се разделят ваксините на задължителните и препоръчителни. „Това разделяне се отразява и на заплащането за поставянето им, като, доколкото ми е известно, за задължителните ваксини се плащат 6 лв., а за препоръчителните - 4 лв. Това пък дава възможност на личните лекари да не убеждават пациенти относно смисъла на поставянето на препоръчителна ваксина“, каза той.

Подробности от дискусията очаквайте в рубриката ни „Актуална тема“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@7cu

БЛС-Въоръжено Крило 30.10.2020 18:35:26

Докато плащате на личния лекар смешните 4 лева за труда му ,чакайте той да се занимава с агитация колко е важна имунизацията. Вие самите показвате ,че тази дейност не е важна за обществото с такова отношение към лекарския труд. А най вече ви е грижа лобистки да осигурите гарантирани кинти за фараминдустрията ,която си пласира ваксините и и се плаща ,а какво значение има колко са платени тези именно на които се крепи цялата имунопрофилактика. Нагла ,долна и корумпирана политическа класа плюскачи на чужд труд.

Д-р Ленков АГ 30.10.2020 08:39:51

Уважаеми колеги , искам само да припомня, че преди 7-8 години при правителството на ПП ГРОБ,имаше програма "Спри и се прегледай", с бюджет 5 млн.лв.-когато начело на МЗ беше "тежката им артилерия"/юристконсулт на Русенски психодиспансер/ Д.Атанасова.Парите отидоха за флаери,дипляни,фанелки и др.Т.е. -ефект-нулев. Сега след 8г,въпросът се поставя отново.И ефекта пак ще е нулев.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Манолова променя Закона за лечебните заведения, иска нови конкурси
21.04.2021 17:14:59 Надежда Ненова

Манолова променя Закона за лечебните заведения, иска нови конкурси

Промени в Закона за лечебните заведения, с които да бъдат извадени държавните и общинските болниц ...

Връщат Janssen на европейския пазар, от ИАЛ обясниха за какво да внимават лекарите
21.04.2021 16:48:15

Връщат Janssen на европейския пазар, от ИАЛ обясниха за какво да внимават лекарите

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доста ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...