Неделя, 27 Ноември 2022
29
окт
2
 

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна

Не можем да глобяваме пациентите преди да сме им осигурили всичко, каза проф. Чакалова

Четвъртък, 29 Октомври 2020 | 17:14:52 Надежда Ненова
2

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това заяви депутатът от Обединени патриоти д-р Калин Поповски по време на дискусията „COVID-19 и предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това заяви депутатът от Обединени патриоти д-р Калин Поповски по време на дискусията „COVID-19 и предизвикателствата пред имунопрофилактиката на заразните заболявания“, която се проведе днес по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

По думите му само задължителната имунизация може да осигури необходимите 80% ваксинално покритие, което да гарантира живота и здравето на жените. „Ракът на шийката на матката е лечим в първи стадий. Пациентките обаче идват, когато са дали или регионални, или далечни метастази. Неслучайно този карцином е наречен „тихият убиец“. Когато жената усети, че го има, след една година и нея вече я няма. Профилактичните гинекологични прегледи също трябва да станат задължителни и да се налагат глоби, ако не са извършени“, категорично заяви д-р Поповски.

„Не можем да размахваме тоягата, преди на пациентките да им е гарантиран пълен достъп до всички необходими изследвания. Първо да им предоставим всичко, преди да тръгнем да ги глобяваме. Докато МЗ и НЗОК не въведат безплатен скрининг, ние нямаме право да им налагаме глоби. Лимитът за направления за гинекологични прегледи е безкрайно малък, но дори и да се снабди пациентката с направление за такъв, това не й гарантира, че ще й бъде направена например цитонамазка“, заяви онкологът проф. д-р Галина Чакалова. Тя подчерта, че ако лекар си позволи да надхвърли лимита на направленията, плаща глоби, каквито нееднократно е плащала и тя самата.  

„През годините се случиха няколко инцидента, които се отразиха на ваксиналното покритие срещу рака на маточната шийка и разколебаха както лекари, така и пациенти. Разнопосочните послания разколебават хората и ги карат да не спазват предписанията. Това важи както за тази ситуация, така и за епидемията от COVID. Не смятам, че с репресия трябва да търсим убеждения. Смятам, че много внимателно и чрез социалните мрежи трябва да убедим хората, че ваксинопрофилактиката е най-важното постижение на медицината“, каза председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ пък заяви, че е неуместно да се разделят ваксините на задължителните и препоръчителни. „Това разделяне се отразява и на заплащането за поставянето им, като, доколкото ми е известно, за задължителните ваксини се плащат 6 лв., а за препоръчителните - 4 лв. Това пък дава възможност на личните лекари да не убеждават пациенти относно смисъла на поставянето на препоръчителна ваксина“, каза той.

Подробности от дискусията очаквайте в рубриката ни „Актуална тема“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nxPK

БЛС-Въоръжено Крило 30.10.2020 18:35:26

Докато плащате на личния лекар смешните 4 лева за труда му ,чакайте той да се занимава с агитация колко е важна имунизацията. Вие самите показвате ,че тази дейност не е важна за обществото с такова отношение към лекарския труд. А най вече ви е грижа лобистки да осигурите гарантирани кинти за фараминдустрията ,която си пласира ваксините и и се плаща ,а какво значение има колко са платени тези именно на които се крепи цялата имунопрофилактика. Нагла ,долна и корумпирана политическа класа плюскачи на чужд труд.

Д-р Ленков АГ 30.10.2020 08:39:51

Уважаеми колеги , искам само да припомня, че преди 7-8 години при правителството на ПП ГРОБ,имаше програма "Спри и се прегледай", с бюджет 5 млн.лв.-когато начело на МЗ беше "тежката им артилерия"/юристконсулт на Русенски психодиспансер/ Д.Атанасова.Парите отидоха за флаери,дипляни,фанелки и др.Т.е. -ефект-нулев. Сега след 8г,въпросът се поставя отново.И ефекта пак ще е нулев.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...