!
Събота, 20 Юли 2024
12
март
1
 

Д-р Радина Андонова: Науката дава шанс да четем повече и да предаваме наученото

Неделя, 12 Март 2023 | 10:51:16 Невена Попова
1

Д-р Радина Андонова, д.м. е специалист по инфекциозни болести. От февруари 2023 г. е част от екипа на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Софиямед". От 2012 до януари 2023 г. работи като част от екипа на Инфекциозна клиника към Военноме
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Радина Андонова, д.м. е специалист по инфекциозни болести. От февруари 2023 г. е част от екипа на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Софиямед".

От 2012 до януари 2023 г. работи като част от екипа на Инфекциозна клиника към Военномедицинска академия - София, където придобива специалност по инфекциозни болести". От 2018 г. е военнослужещ лекар с присвоено звание "лейтенант", а от 2019 г. е асистент към Катедрата по инфекциозни болести във ВМА, София.

През 2018 г. защитава дисертационен труд на тема "Сравнителен анализ на диариен синдром при пациенти с инфекциозни и малигнени заболявания" с научен ръководител проф. Камен Плочев.

През 2017 г. специализира инфекции при трансплантирани пациенти в Швейцария, CHUV, Лозана.

Провеждала е множество курсове и специализации в Дания, Ирландия, Словакия, Холандия, Испания.

Автор е на над 50 научни публикации и над 20 научни съобщения.

Научните й интереси са свързани с лаймска болест и други кърлежово-преносими заболявания, вирусни хепатити, диариен синдром, невро- и белодробни инфекции, инфекции при бременни, инфекции при пациенти с автоимунни заболявания и компрометиран имунитет, имунология и трансплантология

Д-р Андонова, какво Ви провокира да обърнете поглед към инфекциозните болести?

Определено е имало и други дисциплини, които са представлявали интерес за мен, но от първия момент, в който се срещнах с инфекциозните болести, за мен е нямало съмнение с какво ще се занимавам занапред. Специалността е увличаща, изключително интересна, комплексна и е голямо предизвикателство. Смело мога да кажа, че почти цялата медицина е в нея. И най-хубавото – пациентите в голям процент от случаите си тръгват излекувани, което е изключително удовлетворение.

Кои са учителите Ви в специалността?

Започвам с моя първи учител и първи досег със специалността: моята асистентка в университета – д-р Любена Андонова. Благодарение на нея видях чара на иначе страшно звучащите „инфекциозни болести”. Впоследствие по време на специализацията си във Военномедицинска Академия имах шанса да работя с изключителни специалисти в областта – проф. Георги Попов, проф. Камен Плочев, проф. Иван Диков и изобщо целият екип по време на обучението и работата ми след това. Всички, с които съм работила, са хора с големи сърца. Освен чисто медицинската част, ме научиха, че пациентът винаги има право и е над всичко. От този принцип се ръководя и до днес.

Как избрахте темата на дисертационния Ви труд?

Инфекциите при имунокомпрометирани пациенти винаги са били интерес за мен. Така се роди и идеята за дисертационния ми труд. По–голямата част от пациентите, включени в изследването, бяха такива след костномозъчна трансплантация и другата група – HIV-серопозитивни. Работата с тези пациенти е истинско предизвикателство. Поставянето на диагноза и правилното лечение при тях в спешен порядък е особено важно за добрия изход. Освен това при тях има намесена много имунология, което допълнително прави работата много интересна.

Кои проблеми в инфектологията са във фокуса на научните Ви интереси в момента? Вече имате академичен опит, имате и немалък брой научни публикации, може би следващата стъпка е монография или учебник?

Интерес за мен продължават да бъдат инфекциите при трансплантирани пациенти, както и тези с HIV-инфекция и СПИН. Последните години с особен интерес се отнасям и към инфекциите, предавани от кърлежи, както невроинфекциите и ебщайн -бар. Но както казах – всичко в нашата специалност е интересно и е предизвикателство. Монография или учебник – с удоволствие, науката дава шанс да четем повече, както и да предаваме наученото, за да има все по-знаещи последователи .

В кои случаи консултацията със специалист по инфекциозни болести е наложителна - при онкологични пациенти, при трансплантирани и засегнати от автоимунни заболявания?

При пациентите след трансплантация консултацията е задължителна. Тя е удачна и в предтрансплантационния период поради спецификата на имунния статус. Подобна е ситуацията и при пациенти с онкологични заболявания – всяко потискане на имунния отговор, било с химиотерапия и лъчетерапия или с посттрансплантационна имуносупресивна терапия, дава „поле за изява” на инфекциозните заболявания. Но и справянето с тези пациенти е трудно, защото тук не срещаме нормалната имунна система, а един компрометиран имунитет, с който борбата е фина, прецизна и изисква голямо търпение.

Имате ли любимо занимание за свободното време?

Като всеки човек и аз имам нужда да избягам понякога. Успявам с музиката. Свиря на пиано от много малка и това е другата моя голяма страст след медицината. Но и слушането на музика, особено класическа и рок, за мен е бягство. Меломан съм.

Коя е истината, житейския принцип, който се стремите да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Да не прекрачвам моралните си граници и ценности, независимо от обстоятелствата.

Коя е най-голямата Ви мечта – като човек и лекар?

Припокриват се. Да не губя човешкото у себе си. И да успея да науча децата си на това.

Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ASX$

гардеробиерка 01.05.2023 15:50:03

"Главният инфекционист на републиката", както го наричаха, изпонаеба специализантките и това, в крайна сметка, му костваше зам.-шефското място и оставането във Великата Медицинска Академия.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...