Неделя, 27 Ноември 2022
18
септ
 

Д-р Ралица Вучкова: Важното е да не спираме да мечтаем и да даваме смисъл на съществуването си

Неделя, 18 Септември 2022 | 10:29:59 Невена Попова


Д-р Ралица Вучкова от 9 години е лекар в Отделението по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина в МУ – Плевен през 2007 г. Преди това е получила диплома и от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност пре
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ралица Вучкова от 9 години е лекар в Отделението по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина в МУ – Плевен през 2007 г. Преди това е получила диплома и от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност предучилищна педагогика. От 2009 г. До 2013 г. е специализант по образна диагностика към УМБАЛ „Александровска“, където работи и като лекар-асистент до 2015 г.

От 2011 г. води практически и лекционен курс по образна диагностика на рентгенови лаборанти в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в София, а две години по-късно става асистент по образна диагностика в МУ - София.

Член е на Българската асоциация по радиология (БАР) и на Европейското дружество по радиология (ESR).

Д-р Вучкова, как решихте да станете лекар? Има ли роля в този избор семейната Ви среда? А училището?

Решението ми относно това да избера медицината като моя професия беше дълъг процес на осъзнаване дали това да бъде моят професионален път, тъй като това е второ висше образование за мен. Роля в този избор определено имаше училищната и приятелската среда. Голяма част от моите съученици и от приятелския кръг станаха лекари.

Не произхождам потомствена лекарска фамилия, както често се случва при нас. Родителите ми са далеч от тази сфера, но винаги съм имала интерес към медицината и съм се трудила целенасочено да постигна тази своя мечта.

Как избрахте образната диагностика за своя професионална съдба?

Образната диагностика за мен още от студентските години беше интересна специалност поради големия й диапазон, в който се включва широк аспект от медицината. Това е и доброто познаване на човешката анатомия, вродените заболявания, различните системи в човешкото тяло, съответно заболяванията на всяка една от тях. Не на последно място виждах и голямата роля на образната диагностика при откриването на онкологичните заболявания. Развитието на специалността е тясно свързана безспорно с технологичния напредък, но най-важният фактор е човешкият. Добре подготвените лекари специалисти са тези, който поставят диагнозата, тъй като при нас действително ученето е цял живот и сме длъжни да бъдем добре подготвени, за да бъдем максимално полезни на пациентите и на колегите си с професионалния си опит и умения.

Развитието на специалността днес се определя от множество нови методи и технологии, които навлизат бързо в клиничната практика? Коя област на образната диагностика е любима и предпочитана от Вас?

За мен компютърната томография е най-интересна в образната диагностика, поради това, че е по-динамичен метод и могат да бъдат оценени и прегледани всички отдели в човешкото тяло, а и методът е бърз и сравнително достъпен.

В тази посока ли смятате да се развивате?

Смятам да се развивам във всички сфери от образната диагностика, за да мога да надграждам своите знания и умения.

Кои според Вас са най-големите предизвикателства в специалността, „белите полета“, които предстои да бъдат разбулени и разгадани?

Възможностите на специалността са многобройни и непрекъснато се правят различни проучвания в тази насока. Времето само ще покаже как ще се доразвие, но тя има голям потенциал на развитие. Технологичният напредък е тясно свързан с нея и бихме могли да стигнем много далеч в диагностиката, и то ранната диагностика на различен аспект на заболяванията.

Кои са Вашите учители в професията?

Моите учители през различните периоди от моето  обучение са няколко, но за да не пропусна някого, ще кажа само имената на последните, които са оказали влияние в моя професионален път. Това са д-р Радослав Петков и д-р Марин Пенков.

В личен план, кои са любимите Ви занимания?

Обожавам да пътувам, това е което ме зарежда най-много, да се докосвам до различни светове и хора. Обичам морето, природата, животните и спорта, конкретно плуването. Друго мое любимо занимание е да слушам музика. Тя е неотменна част от живота ми, както и изкуството, по-конкретно - театъра. Имаме страхотно талантливи артисти и прекрасни постановки и имам шанса да съм родена и израснала в София и да се докосна до магията на това изкуство, защото имаме много театри тук.

Коя лична и професионална мечта искате да видите сбъдната в близко време?

Мечтите, които имам и в двете сфери аз наричам цели. Стремя се да ги постигам и тъй като не се ограничавам с една или две, трудно ми е да кажа какви са те. Важното е да не спираме да мечтаем, за да се развиваме и в личен и в професионален план, да даваме смисъл на съществуването си.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$st1


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...