!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
18
септ
 

Д-р Ралица Вучкова: Важното е да не спираме да мечтаем и да даваме смисъл на съществуването си

Неделя, 18 Септември 2022 | 10:29:59 Невена Попова


Д-р Ралица Вучкова от 9 години е лекар в Отделението по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина в МУ – Плевен през 2007 г. Преди това е получила диплома и от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност пре
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ралица Вучкова от 9 години е лекар в Отделението по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина в МУ – Плевен през 2007 г. Преди това е получила диплома и от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност предучилищна педагогика. От 2009 г. До 2013 г. е специализант по образна диагностика към УМБАЛ „Александровска“, където работи и като лекар-асистент до 2015 г.

От 2011 г. води практически и лекционен курс по образна диагностика на рентгенови лаборанти в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в София, а две години по-късно става асистент по образна диагностика в МУ - София.

Член е на Българската асоциация по радиология (БАР) и на Европейското дружество по радиология (ESR).

Д-р Вучкова, как решихте да станете лекар? Има ли роля в този избор семейната Ви среда? А училището?

Решението ми относно това да избера медицината като моя професия беше дълъг процес на осъзнаване дали това да бъде моят професионален път, тъй като това е второ висше образование за мен. Роля в този избор определено имаше училищната и приятелската среда. Голяма част от моите съученици и от приятелския кръг станаха лекари.

Не произхождам потомствена лекарска фамилия, както често се случва при нас. Родителите ми са далеч от тази сфера, но винаги съм имала интерес към медицината и съм се трудила целенасочено да постигна тази своя мечта.

Как избрахте образната диагностика за своя професионална съдба?

Образната диагностика за мен още от студентските години беше интересна специалност поради големия й диапазон, в който се включва широк аспект от медицината. Това е и доброто познаване на човешката анатомия, вродените заболявания, различните системи в човешкото тяло, съответно заболяванията на всяка една от тях. Не на последно място виждах и голямата роля на образната диагностика при откриването на онкологичните заболявания. Развитието на специалността е тясно свързана безспорно с технологичния напредък, но най-важният фактор е човешкият. Добре подготвените лекари специалисти са тези, който поставят диагнозата, тъй като при нас действително ученето е цял живот и сме длъжни да бъдем добре подготвени, за да бъдем максимално полезни на пациентите и на колегите си с професионалния си опит и умения.

Развитието на специалността днес се определя от множество нови методи и технологии, които навлизат бързо в клиничната практика? Коя област на образната диагностика е любима и предпочитана от Вас?

За мен компютърната томография е най-интересна в образната диагностика, поради това, че е по-динамичен метод и могат да бъдат оценени и прегледани всички отдели в човешкото тяло, а и методът е бърз и сравнително достъпен.

В тази посока ли смятате да се развивате?

Смятам да се развивам във всички сфери от образната диагностика, за да мога да надграждам своите знания и умения.

Кои според Вас са най-големите предизвикателства в специалността, „белите полета“, които предстои да бъдат разбулени и разгадани?

Възможностите на специалността са многобройни и непрекъснато се правят различни проучвания в тази насока. Времето само ще покаже как ще се доразвие, но тя има голям потенциал на развитие. Технологичният напредък е тясно свързан с нея и бихме могли да стигнем много далеч в диагностиката, и то ранната диагностика на различен аспект на заболяванията.

Кои са Вашите учители в професията?

Моите учители през различните периоди от моето  обучение са няколко, но за да не пропусна някого, ще кажа само имената на последните, които са оказали влияние в моя професионален път. Това са д-р Радослав Петков и д-р Марин Пенков.

В личен план, кои са любимите Ви занимания?

Обожавам да пътувам, това е което ме зарежда най-много, да се докосвам до различни светове и хора. Обичам морето, природата, животните и спорта, конкретно плуването. Друго мое любимо занимание е да слушам музика. Тя е неотменна част от живота ми, както и изкуството, по-конкретно - театъра. Имаме страхотно талантливи артисти и прекрасни постановки и имам шанса да съм родена и израснала в София и да се докосна до магията на това изкуство, защото имаме много театри тук.

Коя лична и професионална мечта искате да видите сбъдната в близко време?

Мечтите, които имам и в двете сфери аз наричам цели. Стремя се да ги постигам и тъй като не се ограничавам с една или две, трудно ми е да кажа какви са те. Важното е да не спираме да мечтаем, за да се развиваме и в личен и в професионален план, да даваме смисъл на съществуването си.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UBM@


Всичко за коронавируса
Още новини
Утре СРЗИ организира пункт за безплатно изследване за ХИВ/СПИН
30.11.2023 13:47:07

Утре СРЗИ организира пункт за безплатно изследване за ХИВ/СПИН

По повод 1-ви декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, традиционно Столичната регионал ...

Д-р Росица Паунова от МУ - Пловдив бе удостоена с наградата
30.11.2023 12:55:49

Д-р Росица Паунова от МУ - Пловдив бе удостоена с наградата "За жените в науката"

Д-р Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедрата по психиатрия и медицинска психологи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...