Четвъртък, 02 Април 2020
15
дек
9
 

Д-р Сашка Желязкова: В днешно време е трудно да бъдеш лекар

Чудесно е дете да ти каже: "Благодаря ти, че те има!"

Неделя, 15 Декември 2019 | 09:18:28 Невена Попова
9

Д-р Сашка Желязкова е невролог, работи в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“. Завършила е медицина в МУ – София, започнала е кариерата си на лекар в общинската болница на Велинград. След блестящо издържан конкурс зап
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Сашка Желязкова е невролог, работи в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“. Завършила е медицина в МУ – София, започнала е кариерата си на лекар в общинската болница на Велинград. След блестящо издържан конкурс започва специализация по неврология, защитава и докторска работа.

Д-р Желязкова, как избрахте медицината за своя професия?

Стана случайно. Като ученичка, исках да уча международни икономически отношения, защото ми се отдаваха чуждите езици и се надявах да имам възможност да пътувам по света. Кандидатствах в езикова гимназия, но не изкарах достатъчно висок бал и не ме приеха. Чувствах се много зле и реших, че математиката и литературата не са за мен. По времето когато трябваше да направя своя избор за професия, сестра ми започна да учи стоматология. Започнах да я посещавам в университета, присъствах на упражненията по анатомия и физиология, стана ми интересно и реших да кандидатствам медицина.

Как се озовахте в Неврологичната клиника на Александровска болница?

Явих се на конкурс за зачисляване за специализация. Приеха ме в Клиниката по нервни болести на Александровска болница в София и в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, но тъй като бях завършила медицина в София, избрах Александровска болница. Започнах специализация, с колегите се разбирахме добре, проф. Търнев ми предложи докторантура, а след като защитих научната си степен, бях назначена на работа на постоянно място.

Кое предопредели избора Ви на специалност?

Съдбата!!! След като завърших медицина, се върнах в родния си град Велинград и започнах работа в Спешния център към единствената тогава болница. Мечтаех да започна специализация по кардиология, но в Отделението по вътрешни болести нямаше свободни места и не се очертаваше да се освободят такива в близката една година. Предложиха ми място в Отделението по неврология и аз се съгласих, макар, че не харесвах неврологията като специалност – заболяванията са тежки, а възможностите за лечението им ограничени. След няколко месеца учене и тежък изпит за зачисляване, започнах специализация по неврология. Тогава в Отделението по вътрешни болести се освободиха 2 места и директорката на болницата предложи, да ме преназначи, но аз отказах и реших, че вероятно неврологията е моето призвание.

Научните Ви интереси са насочени и към една от най-тежките и неразгадани болести в тази област – хореята на Хънтингтън. Какви са очакванията Ви за пробив в разгадаването на тайните на заболяването?

В последните години, в неврологията, постоянно нараства интересът към генетично обусловените заболявания и генните терапии. До скоро нелечими наследствени заболявания като спиналната мускулна атрофия и фамилната амилоидна полиневропатия, вече успешно се лекуват. Така че, основните ми очаквания по отношение на хореята на Хънтингтън са в най-скоро време да се направи пробив в лечението на болестта, което ще даде надежда на нашите пациенти.

Вашите пациенти, освен респект, винаги, засвидетелстват и искрено уважение и обич към Вас. Лесно ли е да бъдеш обичан лекар?

В днешно време е трудно да бъдеш лекар – условията на труд в Държавните университетски болници са лоши, заплащането е обидно ниско, в системата на здравеопазването като цяло цари хаос, от който губят всички – и лекари и пациенти, а и отношението на обществото към нас се промени и е по-скоро негативно. Въпреки всичко, най-важното условие да бъдеш обичан лекар е да обичаш професията си и най-вече пациента, да можеш да се поставиш на неговото място, да усетиш неговата болка и уязвимост и да му покажеш своята загриженост, внимание и подкрепа. Когато има доверие между лекар и пациент, лечебният процес е много по-успешен!

Моля Ви, разкажете за случай или случаи от практиката Ви, които са Ви донесли удовлетворение и ще запомните задълго?

Всеки път когато пациент си тръгва от болницата и ми благодари, ме кара да се чувствам щастлива. Последният случай, който си спомням, беше на едно момче на 10 години, което постъпи при нас поради влошаване на успеха в училище, заради проблеми с паметта и пристъпи от нарушено съзнание, останали неразпознати като епилептични. Проведохме ядрено-магнитен резонанс на глава, и установихме, че симптомите се дължат на голям, за щастие доброкачествен тумор в главата, който беше успешно опериран. Спомням се, че след операцията детето ме чакаше на коридора пред кабинета ми с цвете в ръка, прегърна ме и ми каза: „Благодаря, че те има“…..В такива моменти забравяш за всички негативи на нашата професия и осъзнаваш, че си полезен на обществото и си струва да продължаваш да се бориш и развиваш.

Имате ли хоби?

Напоследък нямам никакво свободно време, но когато мога, си почивам с книга в ръка. Много обичам и да пътувам по света, да откривам нови места и да срещам различни хора.

Какво бихте пожелали на колегите си в навечерието на Коледа и Нова година?

Ще им пожелая най-вече здраве! Нека да запазят оптимизма и човечността си и да продължават да даряват надежда!

 

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BEUW

Елка Ачева 17.12.2019 15:35:46

Прекланям се пред човечността и професионализма на доктор ЖЕЛЯЗКОВА! БЛАГОДАРЯ!

Помнещ 16.12.2019 08:17:24

То не само в днешно време е трудно. По времето на уродливия им комунизъм да не би да беше по-различно?

6 15.12.2019 22:30:54

"В днешно време е трудно да бъдеш лекар – условията на труд в Държавните университетски болници са лоши, заплащането е обидно ниско, в системата на здравеопазването като цяло цари хаос, от който губят всички – и лекари и пациенти, а и отношението на обществото към нас се промени и е по-скоро негативно.......Въпреки всичко, най-важното условие да бъдеш обичан лекар е да обичаш професията си и най-вече пациента........" ЗДРАВЕ НЕТ ПРЕКАЛЯВА С ТИПИЧНО ПОРЪЧКОВИТЕ ПИСАНИЯ ВМЕНЯВАЩИ МАЗОХИЗЪМ НА МЕДИЦИТЕ, КАТО НОРМА НА РЕАКЦИЯ НА МИЗЕРНОТО ЗАПЛАЩАНЕ И ЕЖЕДНЕВНОТО ОБРУГАВАНЕ ОТ ОПРОСТАЧЕНОТО ОБЩЕСТВО, КОЕТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВА!!! ЗА ТОВА ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ ПО ДОБЪР И ДОСТОЕН ЖИВОТ !

Дори 15.12.2019 22:15:18

Голям професионалист. Адмирации.

Поли 15.12.2019 14:26:59

Преди всичко трябва да си човек. Но от двама пръчка свирка не става. Има лекари и 'лекари'.

? 15.12.2019 16:06:59

Кои са лекарите и "лекарите"? БЕЗПЛАТНИТЕ как ги наричате? Те са за вас истинските лекари, нали?

Ватник от юга 15.12.2019 19:49:19

Лумпен, като цвилиш постоянно за пари, защо не протестираш и пред прозорците на Тиквата. Къде са и останалите лекари, които уж получавали по 700-900 лв. месечно?

Да, бе получават те 900 15.12.2019 23:03:54

Нали ги видяхме колко получават и как някои! Хайде холан. Има, наистина една бедна прослойка от тях, на които онези с ланците и добър ден не им казват, ама останаха капка в морето... Няма кой да ги защити. Нали пише крилцето какъв експерт е по ДЕТСКИ БОЛЕСТИ и вменява, как дори няма нужда от тази специалност.... Семерджийчето тава създаде... и други лобисти - за едни милиони, за други - трохи...

Крилце! 15.12.2019 19:38:07

Не става въпрос за теб. Спокойно!!! За теб всички сме ватници, ползващи безплатно гениалността ти! Да илядиш, крилце! И все така - не се минавай за нищо на света!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
28 ДКЦ-София с дарение от кампанията „За героите в бяло”
02.04.2020 12:07:03

28 ДКЦ-София с дарение от кампанията „За героите в бяло”

Националната кампания на Български лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, зад която с име ...

Личните лекари с остро писмо срещу предложенията на Валери Симеонов за генериците
02.04.2020 11:30:45

Личните лекари с остро писмо срещу предложенията на Валери Симеонов за генериците

„Прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...