Неделя, 28 Февруари 2021
15
дек
10
 

Д-р Сашка Желязкова: В днешно време е трудно да бъдеш лекар

Чудесно е дете да ти каже: "Благодаря ти, че те има!"

Неделя, 15 Декември 2019 | 09:18:28 Невена Попова
10

Д-р Сашка Желязкова е невролог, работи в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“. Завършила е медицина в МУ – София, започнала е кариерата си на лекар в общинската болница на Велинград. След блестящо издържан конкурс зап
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Сашка Желязкова е невролог, работи в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“. Завършила е медицина в МУ – София, започнала е кариерата си на лекар в общинската болница на Велинград. След блестящо издържан конкурс започва специализация по неврология, защитава и докторска работа.

Д-р Желязкова, как избрахте медицината за своя професия?

Стана случайно. Като ученичка, исках да уча международни икономически отношения, защото ми се отдаваха чуждите езици и се надявах да имам възможност да пътувам по света. Кандидатствах в езикова гимназия, но не изкарах достатъчно висок бал и не ме приеха. Чувствах се много зле и реших, че математиката и литературата не са за мен. По времето когато трябваше да направя своя избор за професия, сестра ми започна да учи стоматология. Започнах да я посещавам в университета, присъствах на упражненията по анатомия и физиология, стана ми интересно и реших да кандидатствам медицина.

Как се озовахте в Неврологичната клиника на Александровска болница?

Явих се на конкурс за зачисляване за специализация. Приеха ме в Клиниката по нервни болести на Александровска болница в София и в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, но тъй като бях завършила медицина в София, избрах Александровска болница. Започнах специализация, с колегите се разбирахме добре, проф. Търнев ми предложи докторантура, а след като защитих научната си степен, бях назначена на работа на постоянно място.

Кое предопредели избора Ви на специалност?

Съдбата!!! След като завърших медицина, се върнах в родния си град Велинград и започнах работа в Спешния център към единствената тогава болница. Мечтаех да започна специализация по кардиология, но в Отделението по вътрешни болести нямаше свободни места и не се очертаваше да се освободят такива в близката една година. Предложиха ми място в Отделението по неврология и аз се съгласих, макар, че не харесвах неврологията като специалност – заболяванията са тежки, а възможностите за лечението им ограничени. След няколко месеца учене и тежък изпит за зачисляване, започнах специализация по неврология. Тогава в Отделението по вътрешни болести се освободиха 2 места и директорката на болницата предложи, да ме преназначи, но аз отказах и реших, че вероятно неврологията е моето призвание.

Научните Ви интереси са насочени и към една от най-тежките и неразгадани болести в тази област – хореята на Хънтингтън. Какви са очакванията Ви за пробив в разгадаването на тайните на заболяването?

В последните години, в неврологията, постоянно нараства интересът към генетично обусловените заболявания и генните терапии. До скоро нелечими наследствени заболявания като спиналната мускулна атрофия и фамилната амилоидна полиневропатия, вече успешно се лекуват. Така че, основните ми очаквания по отношение на хореята на Хънтингтън са в най-скоро време да се направи пробив в лечението на болестта, което ще даде надежда на нашите пациенти.

Вашите пациенти, освен респект, винаги, засвидетелстват и искрено уважение и обич към Вас. Лесно ли е да бъдеш обичан лекар?

В днешно време е трудно да бъдеш лекар – условията на труд в Държавните университетски болници са лоши, заплащането е обидно ниско, в системата на здравеопазването като цяло цари хаос, от който губят всички – и лекари и пациенти, а и отношението на обществото към нас се промени и е по-скоро негативно. Въпреки всичко, най-важното условие да бъдеш обичан лекар е да обичаш професията си и най-вече пациента, да можеш да се поставиш на неговото място, да усетиш неговата болка и уязвимост и да му покажеш своята загриженост, внимание и подкрепа. Когато има доверие между лекар и пациент, лечебният процес е много по-успешен!

Моля Ви, разкажете за случай или случаи от практиката Ви, които са Ви донесли удовлетворение и ще запомните задълго?

Всеки път когато пациент си тръгва от болницата и ми благодари, ме кара да се чувствам щастлива. Последният случай, който си спомням, беше на едно момче на 10 години, което постъпи при нас поради влошаване на успеха в училище, заради проблеми с паметта и пристъпи от нарушено съзнание, останали неразпознати като епилептични. Проведохме ядрено-магнитен резонанс на глава, и установихме, че симптомите се дължат на голям, за щастие доброкачествен тумор в главата, който беше успешно опериран. Спомням се, че след операцията детето ме чакаше на коридора пред кабинета ми с цвете в ръка, прегърна ме и ми каза: „Благодаря, че те има“…..В такива моменти забравяш за всички негативи на нашата професия и осъзнаваш, че си полезен на обществото и си струва да продължаваш да се бориш и развиваш.

Имате ли хоби?

Напоследък нямам никакво свободно време, но когато мога, си почивам с книга в ръка. Много обичам и да пътувам по света, да откривам нови места и да срещам различни хора.

Какво бихте пожелали на колегите си в навечерието на Коледа и Нова година?

Ще им пожелая най-вече здраве! Нека да запазят оптимизма и човечността си и да продължават да даряват надежда!

 

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QquL

Фиат 500 16.12.2020 20:16:58

Не останах с добри впечатлетия от "ДОКТОРКАТА", гледа те в ръцете, рушвети чака. то така се купуват апартаменти с мижавата заплата в алекандровска.поредната материялистка.а за познания 0 мед. Сестри са по кадарни от нея и не й прави чест да коментира сексуалния живот и наклоности на доцентите

Елка Ачева 17.12.2019 15:35:46

Прекланям се пред човечността и професионализма на доктор ЖЕЛЯЗКОВА! БЛАГОДАРЯ!

Помнещ 16.12.2019 08:17:24

То не само в днешно време е трудно. По времето на уродливия им комунизъм да не би да беше по-различно?

6 15.12.2019 22:30:54

"В днешно време е трудно да бъдеш лекар – условията на труд в Държавните университетски болници са лоши, заплащането е обидно ниско, в системата на здравеопазването като цяло цари хаос, от който губят всички – и лекари и пациенти, а и отношението на обществото към нас се промени и е по-скоро негативно.......Въпреки всичко, най-важното условие да бъдеш обичан лекар е да обичаш професията си и най-вече пациента........" ЗДРАВЕ НЕТ ПРЕКАЛЯВА С ТИПИЧНО ПОРЪЧКОВИТЕ ПИСАНИЯ ВМЕНЯВАЩИ МАЗОХИЗЪМ НА МЕДИЦИТЕ, КАТО НОРМА НА РЕАКЦИЯ НА МИЗЕРНОТО ЗАПЛАЩАНЕ И ЕЖЕДНЕВНОТО ОБРУГАВАНЕ ОТ ОПРОСТАЧЕНОТО ОБЩЕСТВО, КОЕТО НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВА!!! ЗА ТОВА ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ ПО ДОБЪР И ДОСТОЕН ЖИВОТ !

Дори 15.12.2019 22:15:18

Голям професионалист. Адмирации.

Поли 15.12.2019 14:26:59

Преди всичко трябва да си човек. Но от двама пръчка свирка не става. Има лекари и 'лекари'.

? 15.12.2019 16:06:59

Кои са лекарите и "лекарите"? БЕЗПЛАТНИТЕ как ги наричате? Те са за вас истинските лекари, нали?

Ватник от юга 15.12.2019 19:49:19

Лумпен, като цвилиш постоянно за пари, защо не протестираш и пред прозорците на Тиквата. Къде са и останалите лекари, които уж получавали по 700-900 лв. месечно?

Да, бе получават те 900 15.12.2019 23:03:54

Нали ги видяхме колко получават и как някои! Хайде холан. Има, наистина една бедна прослойка от тях, на които онези с ланците и добър ден не им казват, ама останаха капка в морето... Няма кой да ги защити. Нали пише крилцето какъв експерт е по ДЕТСКИ БОЛЕСТИ и вменява, как дори няма нужда от тази специалност.... Семерджийчето тава създаде... и други лобисти - за едни милиони, за други - трохи...

Крилце! 15.12.2019 19:38:07

Не става въпрос за теб. Спокойно!!! За теб всички сме ватници, ползващи безплатно гениалността ти! Да илядиш, крилце! И все така - не се минавай за нищо на света!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Мерките срещу COVID намалиха случаите на хепатит
27.02.2021 13:00:34 Надежда Ненова

Мерките срещу COVID намалиха случаите на хепатит

Въведените мерки срещу COVID-19 са се отразили пряко на случаите на вирусен хепатит през 2020 г., ...

НДК грейва в подкрепа на хората с редки болести
27.02.2021 12:01:02

НДК грейва в подкрепа на хората с редки болести

Националният дворец на културата в София ще грейне в цвета на редките болести, като по този начин ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...