!
Сряда, 06 Декември 2023
14
апр
24
 

Д-р Семерджиев обвърза увеличаването на заплатите в сектора със здравната вноска

МЗ трябва да издаде наредба за остойностяване на медицинския труд, посочи бившият здравен министър

Четвъртък, 14 Април 2022 | 12:31:20
24

Начинът, по който МЗ оферира увеличаването на заплатите в сектора, е малко абсурден. Причината е, че те не могат да увеличат нищо. Това заяви пред bTV бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев и обясни: „Бюджетът на НЗОК е приет преди два месе

Начинът, по който МЗ оферира увеличаването на заплатите в сектора, е малко абсурден. Причината е, че те не могат да увеличат нищо. Това заяви пред bTV бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев и обясни: „Бюджетът на НЗОК е приет преди два месеца. Ние, българските граждани, увеличихме размера на здравноосигурителните вноски и на плащанията, които касата ще прави през тази година, от 5,8 млрд. лв. на 6 млрд. лв. Така че те нищо не увеличават. В момента се води някакъв пазарлък, който аз не разбирам добре, защото той е извън закона“.

Д-р Семерджиев отбеляза, че управляващите могат да направят нещо в тази посока и то вече е обещано от коалицията, но все още не се е случило: да издадат наредба, която да остойности медицинския труд и това да помогне в рамките на националното рамково договаряне, така че двете страни – БЛС и НЗОК, да имат основа да изчисляват разходите за труд.

Запитан защо например в сферата на образованието през последните години заплатите се увеличават ежегодно с двуцифрени проценти, а в здравеопазването това не се случва, бившият здравен министър коментира: „Нека да се запитаме от коя година в България не е увеличавана здравната вноска. Приходите в здравеопазването се генерират през НЗОК, що се касае до лечебното здравеопазване. За общественото здравеопазване сме на бюджет. Там увеличението тази година е минимално – само с 41 млн. лв.“

Д-р Илко Семерджиев коментира и други анонсирани промени, като електронната бяла рецепта, е-досието на пациента и реформата при общопрактикуващите лекари.

По думите му, дигитализацията е модерна тенденция и да се върви в тази посока е добре, тъй като спестява време, усилия и разходи. По отношение на промените, които въвеждат електронна бяла рецепта обаче той предупреди: „Трябва да бъдем много внимателни с едноактното въвеждане от определена дата, тъй като много хора не ползват интернет – важи не само за ползвателите на рецептите, а и за аптеки“.

По отношение на е-досието на пациента пък д-р Семерджиев посочи: „Електронното досие ще бъде от полза. Това е изключително важна инициатива. Надявам се, че проектът ще бъде довършен до края на тази година, както се обявява, но не вярвам много в това“.

Заявените идеи за промени при общопрактикуващите лекари пък бившия здравен министър коментира с думите: Това са промени, съобщени ad hoc, колкото да се отбележат стоте дни“. Той припомни, че през 2000 г. при въвеждането на институцията общопрактикуващ лекар в страната е имало 5500 общопрактикуващи лекари, а сега са с около 2000 по-малко. „Това означава, че през годините тази система не е развивана, че в началото хората са били много по-мотивирани, отколкото сега. Сега в значителна степен са демотивирани и от псевдореформите, които доста правителства се постараха да направят в сферата на здравеопазването, но резултатите са негативни. Това, което ще забележим обаче от така обявеното намерение – ако то се случи, аз не вярвам, съпротивата е огромна, проблемите ще бъдат огромни – ако то все пак се случи, ние ще изгубим първия етаж на здравна помощ в България, който осигурява максимален достъп. Да, тези хора в листите си имат цели фамилии и от тази гледна точка познават не само текущите им заболявания, но и наследствените им такива. И затова могат да бъдат много полезни“, подчерта д-р Семерджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NV1c

Слава Україні❤️Братя 17.04.2022 13:40:51

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас. От рано сутринта пред отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас се образува опашка от желаещи да дарят кръв. Благодарим ви от сърце, Украински братя и сестри! Слава Україні❤️Братя

адв. Юлиян Стоименов 15.04.2022 12:11:29

Това, че не разбирате какво говорят знаещите не означава, че трябва да ги плюете. Така не ставате по-знаещи или по-велики - просто показвате какви комплекси имате към хора като Семерджиев.

Гост 16.04.2022 08:29:38

Адвокате, не по- високо от параграфа!

Гост 16.04.2022 16:01:34

Адвокатът е прав. Семерджиев говори за здравеопазване, а не за медицина, която има само 10% дял в здравеопазването. Затова не го разбират, а ог години той демонстрира висока класа и знание.

Гост 15.04.2022 06:20:41

Пожълтял вестник в селски кенеф

Гост 15.04.2022 00:29:41

тази костенурка откъде изпълзя

Гост 14.04.2022 22:47:17

Ама какво пак не ви е остойностено? Плащаме като луди по ценоразписите провиснали къде ли не, та и на сайта на МЗ ги има. Всичко е остойностено и то в пъти!!! Ненаситни собственици на частни болници! Тия са по-зле от банкерите! Колко още да ви пълним джобовете, ами давайте и на лекарите. Как да не им е остойностен труда като е пълно с ценоразписи?!

Гост 15.04.2022 08:55:08

Ахаха дурако ти си като нелепата руско-съветска пропаганда. Ако беше така да падат пари,защо има бягащи лекари от твоята кочинка ,а няма заявления за работа на германски доктори тук. Не може логически да отговориш, нали другарю Лавров ? Плащаш баба си.

Гост 15.04.2022 08:38:25

Голямото плащане тепърва идва със страшна сила.

Гост 14.04.2022 22:25:11

Стига с тия комунета бе тъпегьози. Тук сте големи, ама гато минете Калотина се сополивите и добър ден не можете да кажете. Комунета няма от 30+ години. Стига сте се оправдавали за тъпотата и некадърността си с някакви комунета(каквото и да означава това). Като сте толкова велики лекари идете да се конкурирате в Германия, Англия, САЩ. Или ако сте некадърни затворете мръсните си уста.

Гост 15.04.2022 09:01:31

На вас комунетата ви е неудобно да се споменава тази дума, защото сега сте капиталисти ,нали другарю, перчаи на мангизи от червените куфарчета 1989. А това ,че здравната система е Семашкова колхозна ,комунистическа и ограбва труда на българския лекар не ви прави впечатление нали. Вие не заплщате реалната цена на здравното си обслужване и чакате на безплатен и неплатен лекарски труд .Комунетата от властта лъжат ,че сте осигурени с 30 евро месечно кой платил, кой не. Комунизъм има и затова български лекари млади,стари се изнасят в чужбина и няма да ви подг ъзуват на вас колхозниците. И да, там в чужбина ги взимат веднага и са конкурентноспособни. Смерть комунизма , Смерть ворогом ! (на украински)

чукча 14.04.2022 18:46:23

Изобщо не е нужно да се вдига вноската и да се товарят пак редовните платци. Все още има достатъчно буфери - 1. държавата да си плаща на "подопечените" групи целия размер и да си събере парите от неосигуряващите се /защото никой не може да ме убеди, че 1млн. нямат доходи и живеят от слънчеви лъчи/ 2. държавните служители могат да си плащат сами поне здравната вноска, както са длъжни самоосигуряващите се и безработните; 3. потребителската такса е крайно време да се възстанови до истински 1% от МРЗ (съотв. 2% за БП) и да няма освободени за сметка на лекаря! 4. Доплащане! Това за приходната част, за разходната ... е друга бира... Дори и в самото НРД и нормативната база са заложени безброй задължителни разхищения и ненужни харчове. Не ми се пише толкова.

Гост 14.04.2022 21:19:22

Няма лошо, мри гладен. Чукчите и с мас ще преживеят.

Гост 15.04.2022 09:03:39

Няма лошо, мри без здравно обслужване. Скоро и във вашия град. Все ще се лекувате някак си с парцуца,билки и леене на куршум.

Гост 14.04.2022 15:57:45

Качването на здравната вноска дори да е 50% от дохода не може да реши нищо. Зашото е върху смепна база -някаква заплата от 700 евро. Само ще потъва в ръцете на мръсниците от властта и нищо няма да отива кактъо и сега при работещия лекар. Освен това настройва и обществото срещу лекарите ,защото простаците от улицата си мислят ,че това отрива при доктора. А то се краде от управляващите. И номинално нищо не може да покрие за лекарския труд дори при безумни цифри като 50% от дохода на данъкоплатеца в България. А този хитрец на снимката направи доплащане за зъбарите , но популистки остави лекарите 2000 г да бачкат пак както при соца с някакви мижави повишения на заплащането на лекарите. Какви нагли двойни стандарти, а ? ДОПЛАЩАНЕ ПРИ ЗЪБАРИТЕ , СЕМАППКО и бюджетно соц-финансиерне при хуманните лекари -и това 22 години. както фалшиво беше заложено 2000 г така и след това. Нищо общо с ЕС и здравните системи там. Една партийна каса и дъмпингови цени на лекарския труд, невъзможност за избор на осигурител и за пациенти и за лекари. Крадене отвътре на одържавената уж независима НЗОК, злоупотреба и експлоатация на лекарите , НУЛА европейски реформи,. По делата им ще ги познаете кой е популист,социалист,комунист в тази градация. А глупаците ганьовци и андрешковци рано или късно ще платят жестока цена на това менте здравна система. Да видим дали някой някога ще потърси отговорност от политическата класа автори на ментето.

Д-р Юли Иванов 14.04.2022 16:08:41

Госте, ти си Глупак с главно Г.

Гост 15.04.2022 09:16:43

Ако и диагнозите са ти така не подкрепени с доводи ,представям си какъв доктор си -някой вехт чантаджия в РЗИ на държавна хранилка сигурно. Обоснови се, тъпако с двойно Т

Гост 15.04.2022 08:51:52

Семерджиев ти не си доктор ,дори и стоматолог не си, вземи се скрий ,макар,че сега си се скрил под друго име

Позиция 14.04.2022 14:12:38

Голяма глупост е да се очаква МЗ да оцени достойно и адекватно лекарския тгуд! Оценката трябва да се направи даже не от продажната върхушка на БЛС, а от всеки лекар и дружествата по специалности! Така уточнените цени се представят на финансиращите органи, а те си правят сметката колко и какви пакети от медицински услуги могат да закупят. Каквото не могат пациентите ще доплащат кеш! И никаква Хипократова клетва няма място тук! Толкова е просто! Стига с този комунизъм в здравеопазването - тарикати и бежанци без никакъв здравноосигурителен принос да ползват "според потребностите си" и даже повече от будалите плащали редовно здравни осигуровки!

6666 14.04.2022 14:28:04

И Илко взе да избудалява! Уморен кон! Проста истина е, че всяка цена се определя от пазара, а не с администратини актове! Ако една цена се опрдели административно, кой и как ще я допълни до пазарната и стойност?

Гост 14.04.2022 15:50:10

И какви цени определихте вие за 22 г., че не си спомням умните ви действия. Пазар има извън НЗОК, но нито един от вас не смее да отиде на пазара. Стискате се за касата като дърти комунета.

До долния Гост 14.04.2022 17:23:21 15.04.2022 09:13:00

Комуне ,ако плащахте толкова колкото претендирате нямаше да има бягащи в чужбина доктори от кочинката ти. Това е доказателство ,че си някакъв тъп комунистически бот с паралогично мислене и надраскани глупости. Ако имаше реални ЗНАЧИМИ кешови плащания, то лекарите биха прекратили договорите си с НЗОК които са унизителни като заплащане и биха заработили изцяло частно. Но това не се случва защото мръсно лъжеш за фактическото състояние на доходите на лекарите в България . Плюйте още . Примерът обаче на Ахтопол с лекари не работеши с НЗОК -нито един, е заразителен .Скоро и във вашия град.

Гост 14.04.2022 17:23:21

Точно така е. Никой не е длъжен да сключва договор с НЗОК. Частните болници най-много искат да имат договор с Касата, защото как ще източваш Касата, ако нямаш договор с нея? Туй за здравните вноски има две страни: едната е, че кешовите доплащания в БГ са около 40%. От друга страна, на глава от населението у нас за здраве се падат около 500 евро годишни, при пет пъти повече средно за Европа. А иначе това с гласуването на заплатите е пълен смях.

Гост 14.04.2022 16:06:13

Комуне си ти ако мислиш ,че в един наводнен пазар от безплатни до смешно платени здравни услуги, някой може да излезе на свободния пазар след като плебсът ще виси някъде на опашка с 30 души пред някой кабинет за да не плаща ,а няма да отиде някъде да си плати. Ти ако имаш възможност някъде да си набереш ябълки без да плащаш едва ли би отишъл на съседния магазин да си платиш за плодове на 100 метра от градината с безплатни ябълки . Мръсници сте си в мислите и коментарите и това си е. Но идва времето на частна та практика ,където пак ще плюете докторите сигурен съм


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...