!
Сряда, 24 Април 2024
16
март
2
 

Д-р Сибила Маринова: Трябва Закон за медиите, защото те сатанизират българските лекари

По отношение на модерните терапии на инсулта липсва лична ангажираност на невролозите у нас, смята д-р Близнаков

Четвъртък, 16 Март 2023 | 16:42:36 Надежда Ненова
2

„В България не се работи медицина на доказателствата, не се работи по стриктни правила и протоколи. Докато няма такива правила и протоколи, всеки невролог ще прави фибринолиза по желание“. Това заяви началникът на отделението по реанимация

„В България не се работи медицина на доказателствата, не се работи по стриктни правила и протоколи. Докато няма такива правила и протоколи, всеки невролог ще прави фибринолиза по желание“. Това заяви началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново д-р Сибила Маринова по време на дискусията „Ще има ли България модерно лечение на инсултите?“, организирана от „Индекс на болниците“ и Българското дружество по инсулт (БДИ).

Думите й бяха в отговор на заявената позиция от директора на УМБАЛ „Св. Анна“ - София д-р Славчо Близнаков, че у нас липса ангажираност на невролозите по отношение на модерното лечение на инсулт. „Има приемственост в МЗ по отношение на инсулта. НЗОК също действа в съзвучие с нашите усилия и тромболизата вече не носи загуба на болниците. Ако МЗ и Касата съдействат на тромболизите и тромбектомиите, то лична ангажираност на невролозите няма“, каза д-р Близнаков.

Като втори проблем в България, свързан със здравната култура на населението, д-р Маринова посочи медиите. „Трябва Закон за медиите, защото те сатанизират българските лекари. Докато това не спре, ние не можем да работим по здравната култура на населението. Във фейсбук има група „Бабините илачи“, която има 180 000 члена и ние не можем да направим нищо срещу това“, каза тя.

Д-р Панайот Диманов, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Ямбол, акцентира върху недостига на човешкия ресурс и финансиране. „Един от основните проблеми в здравеопазването е липсата на човешкия ресурс. В периферията на малките градове тромболизата намалява заради липсата на лекари и медицински сестри. Абсолютно съм убеден, че ако така продължаваме, ще закриваме отделение след отделение в областните болници. Въпреки че осигуряваме заплати на специализантите от 3500-4000 лв., резултатът пак не е добър“, каза той.

Председателят на БДИ доц. Росен Калпачки допълни, че голямата беда на инсулта е, че не се случва в работно време. „Големият проблем е да се осигури екип 24/7 365 дни в годината. Това обаче може да се случи при по-добра организация“, каза той. Специалистът подчерта положителния опит на инвазивната кардиология, където изграждането на центрове е започнало преди 20 години и днес дава резултат с намаляване с 50% на инфарктите. „Реално съвременно лечение на инсултите в България не се прави“, категоричен беше доц. Калпачки.

Съветникът на министъра на здравеопазването Аркади Шарков каза, че има работна група в Министерството на здравеопазването, ангажирана с разработване на национален план за борба с инсулта. Той припомни, че България е подписала декларация за присъединяване към Европейския план за борба с инсулта. „Разработва се проект за изграждане на 10 строук-центрове – високотехнологични центрове за лечение на инсулти, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Работим и по консенсус с голям брой научни дружества за политики във връзка с употребата на акцизни стоки“, допълни Шарков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eYUB

Гост 16.03.2023 21:09:38

Opitajte da napi[ete ne]o protiw fa[istkiq revim w kremyl w dnes. bg primerno..wednaga BAN i blokav! Sta[inkite ot podelenie Tihina sa winagi na swoq post w ugodu putleru!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 16.03.2023 21:08:15

„Трябва Закон за медиите, защото те сатанизират българските лекари. Докато това не спре, ние не можем да работим по здравната култура на населението." Абсолютно вярно! Вижте в огромната си част медиите чия СОБСТВЕНОСТ са - на кафяво-червени ДС олигарси и свързани с тях подставени лица!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...