!
Събота, 27 Юли 2024
28
март
6
 

Д-р Симидчиев: Отговорността за заболеваемостта от COVID ще стане регионална

Понеделник, 28 Март 2022 | 10:55:48
6

„Отменянето на извънредната епидемична обстановка идва в момент, когато очакваме в следващите няколко месеца пандемията да е с ход надолу. Това каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR по

„Отменянето на извънредната епидемична обстановка идва в момент, когато очакваме в следващите няколко месеца пандемията да е с ход надолу. Това каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR по повод очакваната отмяна от 1 април на противоепидемичната обстановка.

„Дори днес виждам, че хората, които са загинали, както и броят на новозаразените, е много нисък. Предстоят топли месеци, в които хората ще са повече навън. Просто преместваме отговорността от цялата държава върху здравното министерство и главния здравен инспектор“, допълни д-р Симидчиев.

По думите му ще се решава за мерките по места, защото заболеваемостта е комплексен проблем, който много зависи от региона, в който се развива пандемията.

„Не е еднакъв рискът в райони, които са много гъсто населени като София и такива, които са слабо населени като Кърджали. Отговорността ще стане регионална. До голяма степен част от мерките ще станат препоръчителни. Има момент, в който трябва да прехвърлим отговорността повече върху регионите, защото там може да се контролира по-добре и е много по-ясно съотношението икономика-здравеопазване. Тези мерки засягат и икономиката, а в момент, в който имаме две външни кризи, трябва да направим максимума, така че да съхраним и населението, и икономиката“, коментира д-р Симидчиев.

Депутатът подчерта, че маските са безопасни и не вредят на икономиката и могат да останат, докато видим какво се случва - те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените.

„В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават излишни. В дългосрочен план увеличаването на новозаболелите в страната може да се контролира с ваксинацията. Ваксинацията променя динамиката между вируса и възприемчивите хора. В краткосрочен план просто трябва да се спазват мерките, които досега спазвахме – носене на маски, спазване на дистанция и дезинфекция“, каза д-р Симидчиев.

Той коментира и ниското ниво на ваксиниране, което по думите му е практически спряло.

„Вчера бяха под 500 човека ваксинирани. Част от това се дължи на липсата на комуникационна кампания. Нещо, за което говорим от два парламента насам. Част от това е, защото хората казаха „ето, приключихме с пандемията“. Просто искам да предупредя - вчера гледах световната карта на броя на нови случаи. Дори най-големите държави в Европа, например Франция и Германия, имат по над 100 хиляди случая на ден. Така че пандемията не е преминала“, отбеляза д-р Симидчиев.

Според него проблемът е в това, че тези държави, в които има висока честота на заразени, са ваксинирани и за тях здравната система не се натоварва, а ние не бива да допускаме здравната ни система да се претовари. Той коментира, че удължаването на извънредната епидемична обстановка е лесният вариант, но имаме нужда пандемията да се управлява регионално.

Д-р Симидчиев обясни, че ако всички региони в страната влязат в „тъмночервената зона“, това означава, че трябва да се възстановят по-строги мерки в цялата страна.

„Засега проблем за здравната ни система от бежанската вълна не се забелязва. Това е поредното нещо, което ще трябва да бъде управлявано в зависимост от конкретните локални условия. България е с относително ниска честота на натоварване от бежанци засега. Аз се заех с една кауза, която е свързана с това медицинските кадри, които идват от Украйна, да намерят максимално бързо реализация тук. Не бива да пропускаме шанса за българската здравна система допълнително да се подпомогне от хората, които идват тук“, поясни той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dyB#

Този какво 28.03.2022 14:01:37

е пил?

Гост 28.03.2022 18:20:19

На този не можеш се закачи на малкия пръст! Борсук комунистически!

Пие като 28.03.2022 19:43:26

смок, Да.

Да да 28.03.2022 12:08:59

Въшкар! Още малко ще се изявяваш в медиите и скоро ще си вън и от парламента! Ще живеем благодарение на ковид заработката!

Гост 28.03.2022 11:33:53

А не! Този и много други екранни герои ги очакват много неприятни изненади! "Експертите по Ковида и прокламаторите на експерименталните ваксини, срещу солидна пачка, тепърва ще си плащат за Умишлено причинения геноцид над хората! Време разделно дойде..!

Гост 28.03.2022 11:16:42

А сега, като отмине COVID този какво ще прави? Пенсия? Той друго не е учил.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...