!
Вторник, 23 Април 2024
13
май
4
 

Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, с който все още не сме се справили

Пулмологът отново ще бъде кандидат за народен представител

Четвъртък, 13 Май 2021 | 09:41:27
4

Пандемията прилича на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който оглавяваше Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание. „В

Пандемията прилича на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който оглавяваше Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

„В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи, отколкото беше преди втория пик, тоест все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме спокойни с обстановката“, изтъкна той. „Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва, защото е трудно да кажем, че сме се справили, преди да угасне съвсем пандемичният процес, отбеляза още д-р Симидчиев.

Той посочи, че е притеснително това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далеч. „Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. По тази причина е важно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас“, коментира Симидчиев, като изтъкна, че в момента в Англия нивото на заразяване е основно с индийския вариант на вируса и за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.

Д-р Симидчиев посочи, че умората в обществото от пандемията и най-вече в медицинската общност е налице. За да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно, за да не допуснем нарастване на случаите отново, апелира все пак той.

„В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа - колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране, защото това, което може да намали и ликвидира епидемията, са ваксините“, каза още д-р Симидчиев. Той коментира и броя на поставените ваксини у нас, които вече надминаха един милион, отбелязвайки обаче, че това е само 1/6 от България и е доста нисък процент в сравнение с други държави. Официално преболедувалите са под половин милион, каза още той. Колко са нерегистрираните не може да се каже със сигурност, но се предполага, че те са двама-трима на един преболедувал официално, информира пулмологът.

„Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката и туризма, но това може да стане само ако се опираме на науката.

Запитан дали трябва да продължи да има Национален оперативен щаб, д-р Симидчиев каза, че е нужно хора, които си разбират от работата, да правят това, което трябва според последните научни доказателства. Той посочи, че трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и даде за пример Австралия, Нова Зеландия, Китай.

На въпрос дали българският модел за справяне с кризата е успешен, той на свой ред отговори с въпрос дали ако сме втори по смъртност в Европа, това е добър модел.

Наличието на щаб по думите му е бил начин, по който да се фокусира вниманието и данните на едно място и той е служил като консултативен орган на министъра, който да взима решения. Доколко те са били ефективни трябва да се направи одит на това какви решения спрямо какви данни са взимани и спрямо него да се прецени бъдещето на щаба, смята той.

Запитан дали е възможно да има ново затваряне и нова вълна, пулмологът отговори, че това ще зависи от това какво ще направи вирусът, а той има за цел да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако това го позволим да се случва, ние няма да можем да се справим, отговори Симидчиев.

По отношение на служебния кабинет д-р Симидчиев заяви, че очаква новият екип в Министерството на здравеопазването да премахне част от политически популистките решения и да остави тези, които наистина работят. За служебния здравен министър д-р Симидчиев посочи, че д-р Кацаров е еволюирал в мнението си. „Защото ранното му мнение беше, че такава пандемия няма, че това е политически проект, а всъщност накрая той започна да вижда реалните данни. Той е човек, който работи с данни и вижда също страданието на хората, които бяха заразени и които загинаха. Надявам се, че той ще се обърне към науката и няма да се поддава на популистки решения“, коментира той.

Според него през краткия си живот 45-ият парламент е успял да промени политическата хегемония и да постави консенсусното начало.

Запитан дали ще бъде отново кандидат депутат, той отговори положително и сподели, че има още много несвършена работа, като даде за пример липсата на законова рамка за управление на пандемията с ясни критерии. Припомняме, тази идея залегна в предлаганите от д-р Симидчиев законови промени.

Той посъветва хората да имат критично мислене и да не се поддават на популистки обещания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dYxV

Лекар 25.05.2021 01:09:41

Хареса ми интервюто.

Този 13.05.2021 13:17:38

пак се е накъркал.

Гост 13.05.2021 13:30:27

нали заедно пивцуните

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 13.05.2021 10:25:46

Цените на първите череши всяко лято удрят тавана. По 30 лева за килограм вървят на пазара "Младост" в Бургас. Били внос от Гърция, обясни продавачът. 35 лева е килограм боровинки. Ягодите са паднали до 10 лева. За сметка на това една салата струва още повече. 4,20 за килограм розови домати, 3,50 за краставици, 5 лева е "Айсберга", зеленият лук левче. Младите картофи са два лева.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...